Vágólapra másolva!
A világbajnokság középdöntőinek első fordulójában, csütörtökön, Mikulás napján ismét pályára lép a magyar nőikézilabda-válogatott. Az ellenfél az a lengyel csapat lesz, amely meglepetésre Tunézia és Kína legyőzése mellett alaposan megszorongatta Romániát a csoportkörben, de amely ellen az utóbbi időben kifejezetten jól ment nekünk. Együttesünk legutóbb, az augusztusi Pannon-kupán 18, a tavalyi Eb-n 16 gólos győzelmet aratott.

Pincési László helyszíni jelentése Dijonból

A helyzet ezúttal annyiban talán más, hogy a csapatok formája között az első három játéknapon nagy különbség volt, s nem a magyarok javára. A szünnap, a költözés, Dijon városa és az olimpiai kvalifikáció közelsége és reménye azonban minden bizonnyal új impulzusokkal töltötte el a feleket, kérdés, ki tud belőle többet profitálni.

A lengyel szövetség honlapján olvasható, kézzel fogható közelségbe került a pekingi lehetőség (pontosabban a selejtező lehetősége), amennyiben győzne a csapat, pontelőnybe kerülne a magyarokkal szemben is.

De a papírforma még mindig magyar sikerről árulkodik, noha az őszi Pannon-kupa eredmény nem lehet teljes mértékben mérvadó, az akkori keretből ugyanis csak Aleksandra Jacek és Kaja Zaleczna maradt hírmondónak.

Itt van viszont a Lipcsében légióskodó 23 gólos Karolina Kudlacz, aki 9 gólpasszt is kiosztott, így Görbicz Anita (41) és Marta Mangue González (33) mögött a kanadai táblázat harmadik helyén áll 32 ponttal. A csapat másik legeredményesebb játékosa a 14 találatnál járó Izabela Duda.

Kudlacz abszolút mértékben kulcsember, hiszen a blokkolt lövéseknél a második legjobb mérleggel rendelkezik: 3 összecsapáson 7-szer akadályozta meg ily' módon az ellenfél gólszerzését.

A kapus Magdalena Chemicz hasonlóan véd, mint Pálinger: két meccsen 64 lövés ment a kapujára, ebből 24-et megfogott, 38 százaléka csak eggyel jobb, mint a magyar hálóőr mutatója.

Forrás: [origo]

Az egymás elleni mérleg több, mint biztató: eddig hetvenszer találkozott egymással a két csapat, s nyolc lengyel siker és négy döntetlen mellett 58-szor a magyar válogatott diadalmaskodott. Az 59. sikert maga a Mikulás hozhatja...

Emlékeztető - az utolsó két, egymás elleni összecsapás

2007. augusztus 17, Győr (Pannon-kupa)

Magyarország - Lengyelország 34-16 (21-6)
Magyarország: Herr - Kovacsicz 3, Melhmann 7, Görbicz 3, Szamoránszky 2, Tóth 3, Vérten 5. Csere: Triffa (kapus), Tomori 2, Ferling 3, Hornyák, Orbán 2, Borbás 1, Szűcs, Kirsner 3
Lengyelország: Kubisztal - Jochymek 4, Olszewska 4, Jakubowska 1, Jacek 2, Niedwiedz-Cecotka 3, Zalecna. Csere: Czarna (kapus), Kaczynska, Wodniak 1, Ziólkowska 1.
hetesek: 5/3, illetve 5/2
kiállítások: 2, illetve 4 perc

2006. december 13. (Európa-bajnoki középdöntő-mérkőzés)
Magyarország - Lengyelország 37-21 (16-9)
Göteborg
v.: Hallberg, Hagen (svéd)
gól: Tóth T. 9, Görbicz 6/3, Szamoránsky P. 5, Kirsner 5, Vérten 3, Mehlmann 2, Szűcs 2, Kovacsicz 1, Siti E. 1, Borbás 1, Ferling 1, Hornyák 1, illetve Siódmiak 6, Kudlacz 5/4, Polenz 2, Zaleczna 2, Jacek 2, Damiecka 1, Jochymek 1, Wypych 1, Duda 1
hetes: 3/3, illetve 4/4
kiállítás: 10, illetve 6 perc