Vágólapra másolva!
Eddig sem volt sétagalopp a franciaországi nőikézilabda-világbajnokság a magyarok számára, de igazán most jön a neheze: csütörtökön rajtol a legjobb 12 csapatot felvonultató középdöntő.

Németh András szövetségi kapitány együttese először Japánt verte a vártnál nehezebben 35-31-re, majd a Kongó elleni mérkőzésen is volt egy hosszú hullámvölgy, a vége így is 33-20 lett. Kedden aztán a spanyolok megtréfálták az esélyesebb riválist, és a 26-26 azt jelentette, hogy a magyarok a remélt kettő helyett csak egy pontot visznek magukkal a nimes-i csoportból a dijoni második szakaszra.

A csapat eddig nem játszik jól, minden összecsapáson van figyelemkihagyás, rontás, emiatt a kapitány okkal bosszankodik. Több játékosa mélyen tudása alatt szerepel, és csak remélni lehet: jobb lesz a folytatás. Már csak azért is, mert a riválisok sem sziporkáznak, talán a németeket leszámítva.

A magyarok csütörtökön a lengyelek ellen kezdik meg a középdöntőt. Alapesetben nem lehet gond, a két együttes utolsó találkozóján, augusztus 17-én, Győrött 34-16-ra nyertek Görbiczék. Csakhogy a vb-n a lengyelek sokkal jobban játszanak, mint korábban.

A pénteki szünnap után az eddig magas színvonalon teljesítő németek következnek, és ha nem lesz formajavulás, bravúr kell a pontszerzéshez is. Ráadásul a németeknek az utóbbi időben jól megy a magyarok ellen, a tavalyi svédországi Eb középdöntőjében 34-27-re diadalmaskodtak.

Vasárnap szintén nehéz összecsapás következik: a vb-ezüstérmes románok most is jók. A dél-koreaiak a tornán még nem játszottak jól, amikor viszont kellett - az ukránok elleni hajrában - minden hibát kihasználtak, és győztek.


Két egykori klasszis, Farkas Ágnes és Farkas Andrea értékeli az eddig látottakat

A középdöntőbe vitt egy pont azt jelenti, hogy a folytatásban legalább két mérkőzést nyerni kell, hogy a csapat bejusson a negyeddöntőbe, ami - tekintve az Európa-bajnok norvégok jó formáját - minden bizonnyal olimpiai selejtezőt ér majd.

De mindenképpen javulni kell! A csapat sok gólt kap, sok a szabálytalanság - a magyarok a sereghajtók a fair-play listán, így Hornyák és Tomori a két legsportszerűtlenebb játékosa a tornának, de Tóth sem lehet büszke ebben a rangsorban a negyedik helyére.

A csütörtökön 29 esztendős Pálinger jól véd, de a 37 százalékos védési hatékonyság így is csak a 17. helyre jogosítja fel. Támadásban kevesebb a gond, de ott is akad. Görbicz a góllövőlistán a harmadik 24 találattal, Tóth pedig a tizenkettedik 17-tel. A gólpasszokat tekintve Görbicz vezet (17), Tóth a 12. (9), míg az összesített listán szintén Görbicz áll az élen (41 pont/24 gól, 17 gólpassz), Tóth a tizedik (26). Görbicz labdaellopásban is jó (9.).

Forrás: www.rkkrim-klub.si

Pálinger Katalinra eddig nem lehet panasz, de a folytatásban még több bravúr kell

Kellemes meglepetés a beállós Szamoránsky játéka, ő sok mindenben hasonlít a tragikus autóbalesetben elhunyt Kulcsár Anitára. A ferencvárosi fiatal megfelelően agresszív, jól megjátszható, és ha helyzetbe kerül, jó százalékkal be is talál.

A szélsők (Balogh, Kovacsicz, illetve Vérten és Kirsner) lassan melegednek bele. Vérten az utolsó mérkőzésen megsérült, és a szerdai napon - amikor is Nimes-ből Dijonba repült a válogatott - kórházi kezelést kapott, a bal combját ultrahangozták meg. A jobb átlövő poszton Mehlmann-nak nagyot kell javulnia, eddig mélyen tudása alatt játszik.

A vb másik középdöntős ágán - amint várni lehetett - a biztos olimpiai induló norvégok mellett a házigazda franciák, valamint a címvédő oroszok két-két ponttal várják a középdöntőt. Az oroszok azonban már vesztettek pontot, döntetlent játszottak a brazilokkal, csakhogy a dél-amerikai gárda kiesett, így ezt az eredményt már nem számítják be a címvédőnek.

És hogy a világelitet továbbra is Európa jelenti, arra ékes bizonyíték, hogy a kontinentális elsők - és így biztos pekingi kvótás gárdák -, mint Brazília (Pánamerika) és Kazahsztán (Ázsia), be sem jutottak a 12 közé.

Az ötkarikás bronzérmes ukránok korai búcsúja nem annyira meglepetés, mert ők a német - dél-koreai kettőst nem tudták legyőzni. Kína - mint házigazdaként olimpiai induló - szintén elvérzett már.