Vágólapra másolva!
Akár félreérthető is lehet az a  megállapítás, hogy a magyar nőikézilabda-válogatott már a diadalív árnyékában érezheti magát. A csapat előtt ugyanis még négy mérkőzés áll a franciaországi kézilabda-világbajnokság középdöntőjében, ahol ki kell vívni a párizsi folytatás jogát. Ám az is biztos, hogy a meseszép burgundiai kisváros, Dijon főterén nem hagyja majd ki a csapat a Porte Guillaume megtekintését.

Pincési László helyszíni tudósítása Dijonból

Miután a Budapest-Lyon járat 15 fővel a fedélzetén leszállt a Saint-Exuperyről elnevezett repülőtéren, s felszálltam a Dijonba tartó vonatra, végig azon járt az eszem, vajon mikor pillantok meg először sporttal kapcsolatos dolgot. Abban nem reménykedtem, hogy kézilabdába botlom, hiszen a kis "vicinálison" zötykölődve sikerült belepillantanom a Le Figaróba (a mellettem ülő utas sajnos a pénzvilág történéseit figyelte inkább), s feltűnt, a francia sajtó nem viszi túlzásba a vébé ajnározását.

Aztán nem is volt kedvem tovább kukkolni, mert megjelent két verőember kinézetű, szakadt farmert viselő egyén, akik kétszer elhaladtak a széksorok között, majd váratlanul bőrtokos igazolványt
rántottak elő, s egy arab, illetve fekete srácot "igazoltattak" - utóbbi egyébként megszólalásig hasonlított a világ- és Európa-bajnok labdarúgóra, Marcel Desaillyra. Szóval ez lett a sportvonatkozás...

Dijonba érkezve sem az az ember első gondolata, itt bizony csütörtöktől a nőikézilabda-világbajnokság egyik középdöntő-csoportjának csatározásaira kerül sor. Sokkal inkább egy karácsonyi forgatagra készülő, meseszép kisváros festői látványa tárul a szemek elé.

Ebben a városban szállásolta el magát a magyar válogatott is, amely veretlenül jutott középdöntőbe - de ezzel gyakorlatilag ki is merült a pozitívumok felsorolása. A csapattól a közélemény és a szakma is többet várt, ez hallható, olvasható a magyar médában. De az is igaz, hogy a Németh András, Zsiga Gyula edzőpáros már az elutazás előtt elmondta, a csúcsformát nem a kezdeti szakaszra kell időzíteni.

A feladat most már nehezebb: az egy ponttal rendelkező együttes a csütörtökön papíron gyengébb Lengyelország ellen bizonyíthat, aztán három meccsen egy-két pontot még bezsebelve negyeddöntőbe juthat. Az pedig már várhatóan olimpiai kvalifikációt ér.

De reménykedjünk, hogy a gárda ennél is többre viszi, hiszen kvalitásai alapján az első négyben a helye.

A csapat csütörtökön tehát Lengyelország ellen lép pályára (20.30), majd szombaton Németország (14.30), vasárnap Románia (16.30), kedden pedig Dél-Korea (16.30) következik.