Vágólapra másolva!
A 80 éves Gyarmati Dezsőt, a Nemzet Sportolóját köszöntötték csütörtökön a sportért felelős Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztériumban. Az október 23-án született, játékosként három olimpiai bajnoki aranyérmet nyert vízilabdázó Bajnai Gordon sportot is felügyelő miniszter ajándékát, egy értékes festményt vehetett át Ujhelyi Istvántól, a tárca államtitkárától.

Köszöntőjében Ujhelyi István Gyarmati Dezső óriási küzdenitudását emelte ki. Az államtitkár hangsúlyozta: a kiváló vízilabdázó viszontagságos időkben állt helyt és kétszer is részt vett az ország újjáépítésében.

"Ha én lennék Gyarmati Dezső, akkor most hátradőlnék és azt mondanám: ezt csináljátok utánam, fiatalok!" - fogalmazott az államtitkár, aki Macskásy Izolda Este a Hargitán című festményét nyújtotta át az ünnepeltnek.

A köszöntésen megjelent Kamuti Jenő, a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára is, aki saját bevallása szerint sem tudott meghatottság nélkül beszélni.

"Gyarmati Dezső egy kiszámítható, stabil karakter, ezért nemcsak nekem, hanem sok más fiatalnak is ő volt a példaképe. Nem látványosan, de úgy tud szeretni, hogy az mindig erőt adott a csapattársaknak. Büszkék lehetünk, hogy ilyen magyar emberek születtek!"

Gyarmati Dezső lánya, Eszter és barátja, Gallov Rezső társaságában köszönte meg az ünneplést: "Igyekeztem mindig konszolidált maradni, ezért azt kívánom, hogy ebben a nem kis országban minél kisebb legyen a szakadék a két oldal között és remélem, hogy egyszer el is fog tűnni." - mondta az ünnepelt.

Forrás: MTI

Gyarmati Dezső játékosként három (1952, Helsinki; 1956, Melbourne; 1964; Tokió) olimpiai aranyérmet nyert, és szövetségi kapitányként ő irányította az 1976-os montreali ötkarikás játékokon győztes magyar válogatottat is. Ő az egyetlen vízilabdázó, aki öt olimpián vehetett részt, s minden alkalommal a dobogóra állhatott (1948; London, ezüstérmes; 1960, Róma, bronzérmes). Játékosként 108-szor szerepelt a magyar válogatottban, kétszer nyert Európa-bajnokságot (1954, Torino; 1962, Lipcse). Szövetségi kaptányként még két kontinensbajnokságot (1974, 1977), egy világbajnokságot (1973) és egy Világkupát (1979) nyert.

2004 óta a Nemzet Sportolója.