Vágólapra másolva!
Október 6-án megkezdődik a magyar férfikosárlabda-bajnokság 2007-2008-as idénye. Az első forduló előtt összeállításunkban áttekintetjük a nyári híreket, bár azt meg kell jegyezni: mivel az átigazolási időszak 2008. február 22-ig tart, ez az állapot maximum pár napig, néhány hétig maradhat friss.

Az idei versenykiírás kicsit szigorított a légiósok szerepeltetését illetően, a szabályok értelmében csapatonként mindig kell a pályán lenni legalább egy hazai játékosnak.

"A nemzeti bajnokság férfi A csoportjában mérkőzésenként 12 játékos szerepeltethető a jegyzőkönyvben. 12 játékos esetén minimum 8 (nyolc) játékosnak, 11 játékos esetén minimum 7 (hét), 10 játékos esetén minimum 6 (hat) magyar állampolgárságúnak kell lennie. A mérkőzéseken maximum 3 (három) olyan külföldi játékos szerepeltethető, aki nem Uniós Tagország állampolgára."

Hogy ki erősített jobban, egyelőre nehéz megítélni. Hiszen a felkészülési meccseket és tornákat nézve a bajnokság nagy esélyesének számítana a Dombóvár együttese, amely Dzunics Braniszlav edző vezetésével nemcsak a kaposvári AND1-kupát és a zalaegerszegi Göcsej-kupát nyerte meg, de egy hete az eszéki négyes tornán is diadalmaskodott.

De erősödött az Atomerőmű is, hiszen a paksi vezetők szerződtették a Körmenddel sikeresen szereplő edzőt, Sabáli Balázst, s bár a légiósok mellett olyan klasszisok is távoztak, mint Czigler László (PVSK) vagy Horváth Zoltán (PAOK), az új igazolások beválhatnak. Főleg Gulyás Róbert (Azovmash Mariupol) személyében húzott nagyot az együttes, hiszen a fél Európát bejáró center hazatért, személyében komoly erőt képviselő kosaras került a palánk alá.

A bajnok Szolnoki Olaj KK meglepetésre nem sokat vacakolt, mindössze a Körmenden, legutóbb pedig Kecskeméten megfordult "vajkezű" Miroslaw Lopatkát igazolta le - ezzel együtt meg kellett válnia a távozó Pavel Frána mellett még egy légióstól, Donatas Sabaliauskastól.

Körmenden Zsebe Ferenc ült le ismét a kispadra, sikerült öt légióst is szerződtetni Martin Mihajlovic, Dejan Dunovic, Chez Marks, Anthony Dill és Stanislav Zouzak személyében - a csapatba kerülésért várhatóan utóbbi két kosaras küzd majd meg leginkább.

A Falcónál Gráczer György ügyvezető elmondta, a bajnoki szezon végén azonnal elkezdődtek a tárgyalások Srecko Sekuloviccsal, és a megállapodás után az eddigieknél korábban kerültek kiválasztásra a légiósok is. Az edző kívánságára sikerült minőségi játékosokat szerződtetni, sőt Szabó Zsolt kivételével a fiatalok is maradtak a klubnál. Sekulovic szerint sikeres volt a felkészülés, bár apróbb sérülések akadályozták a csapatépítést és Pankár Tibor súlyos sérülése is érzékenyen érintette a csapatot.

"Erős a Falco, így nem lehet majd mentegetőzni egy gyengébb szereplés után" - vélte a vezetőedző.

Kaposváron az ukrán Viktor Berezsnoj kezébe került a marsallbot, elődje, Dzunics Braniszlav Dombóvárra költözött. A kecskeméti Univernél a Paksról távozó Zsoldos András ült le a kispadra, Meszlényi Róbert a Soproni sÖRDÖGÖK trénere lett. Az Albacompnál ugyancsak külföldi mesterben bíznak, Matus Gábort az a Goran Miljkovic váltotta, aki kassai munkája előtt már dolgozott Szolnokon, Sopronban és Kaposváron is.