Vágólapra másolva!
Összeállt az augusztusban Európa-bajnoki pótselejtezőt vívó férfikosárlabda-válogatott kerete, egyúttal javában zajlik a pénzügyi visszaélésekre fényt deríteni hivatott átvilágítás a sportág hazai szövetségében (MKOSZ).

"Tizenhét embert hívtam be, a régiek közül, Gulyás Róbert és Dávid Kornél nem tart velünk, bár utóbbi számára mindig nyitva áll az ajtó. A tapasztalt generációból Czigler Lászlót és Kálmán Lászlót kértem fel, de Kálmán már lefoglalt egy hosszabb nyaralást, így vele nem tudok számolni. Július 9-én Tatán kezdjük az összetartást, és két hét elteltével szűkítem le a keretet 12 főre" - mondta budapesti sajtótájékoztatón Stojan Ivkovic férfi szövetségi kapitány.

A válogatottnál csapatvezetőként tevékenykedő Halm Rolland hozzátette, a szakmai stáb négy klubból áll, ami a sportág érdekében született összefogást hivatott jelképezni.

Berényi János, az MKOSZ márciusban megválasztott elnöke a szövetség helyzetét taglalva kifejtette: az előző vezetés hűtlen kezelés miatti feljelentését egy csepeli bíróság okafogyottá nyilvánította, részben mivel jelenleg is zajlik a - május 10-ig tartó - könyvviteli vizsgálat.

"A 2005-ös adminisztráció átvilágítása már befejeződött, és valóban előfordultak könyvelési hibák, ám ezek nem akkorák, hogy bármelyik esetben bűncselekmény gyanúja vetődne fel. Az az évi plusz hatmilliós mérleget módosítanunk kell, valószínűleg negatív tartományba fog átcsapni. Mintegy 80 millió forintos készpénzmozgást regisztráltunk 2005-ben, ami elképesztő, de minden kifizetés számlával van alátámasztva" - jelentette ki Berényi János, majd egy kérdésre válaszolva hozzátette: a sajtóban megjelent nagy összegű és tisztázatlan átutalások valójában csak kisebb fizetéskiegészítések voltak a szövetség alkalmazottainak.

Az Eb-pótselejtezőre készülő férfi keret: Báder Márton (Cibona Zagreb), Bencze Zoltán (Albacomp), Czigler László (Atomerőmű SE), Dénes Gábor (PVSK-EXPO Center Pécs), Ferencz Csaba (Lami-Véd Körmend), Fodor Márton (Lami-Véd Körmend), Grebenár Péter (PVSK-EXPO Center Pécs), Hendlein Roland (Kaposvári KK), Horváth Ákos (Albacomp), Horváth Zoltán (Atomerőmű SE), Kámán Tamás (Albacomp), Molnár András (Szolnoki Olaj), Németh István (Vojvodina), Simon László (Zalakerámia-ZTE KK), Simon Balázs (PVSK-EXPO Center Pécs), Vavra Péter (Lami-Véd Körmend), Wittmann Krisztián (PVSK-EXPO Center Pécs)

Az Eb-pótselejtező menetrendje:
augusztus 11.: Bulgária - Magyarország
augusztus 15.: Magyarország - Bosznia-Hercegovina
augusztus 22.: Magyarország - Bulgária
augusztus 25.: Bosznia-Hercegovina - Magyarország

A hármas győztese marad versenyben az Eb-részvételért.