Vágólapra másolva!
Immáron a második hely megszerzésének reményében Nagy-Britannia ellen lépett jégre a magyar jégkorong-válogatott a ljubljanai divízió I-es világbajnokságon. Együttesünk ugyan átaludta a meccs első felét, ám kétgólos hátrányból elképesztő akarattal és formajavulással 4-2-re megnyerte az öszecsapást. Szlovénia 7-1-re legyőzte Japánt, s ez azt jelenti, hogy a házigazdák - a hátralévő meccsek eredményeitől függetlenül - feljutottak az A csoportba, Pat Cortina együttese pedig biztosan másodikként zárja a vb-t.

Pincési László helyszíni jelentése Ljubljanából

Eredmény, divízió I-es vb, 4. forduló:
Forrás: [origo] Magyarország - Nagy-Britannia 4-2 (0-1, 2-1, 2-0)
Ljubljana, Hala Tivoli, 1800 néző
v.: Husicka (cseh)
gól: Ocskay (31.25), Majoross (34.01), Ladányi (49.38), Palkovics (56.50), illetve Watkins (16.40 ), Phillips (27.57)

Ljubljanában a reggeli felhősödésnek délelőttre nyoma sem maradt, reménykedhettünk tehát, hogy az időjárással együtt a magyar jégkorong-válogatott is a jobbik arcát mutatja majd. A románok elleni feledhető játékot egyfajta pihenésnek is felfoghattuk, a játékosokon nem látszott az idegeskedés. A mérkőzés előtt háromnegyed órával Sille Tamás például még egy pólóban a csarnok előtt fotózkodott.

A nap első összecsapásán a litvánok közepes játékkal is nyertek a románok ellen, az 5-2-es diadal azt jelenti, hogy a balti csapat megőrizte másodosztályú tagságát. A románoknak azonban ehhez le kell győzniük szombaton Nagy-Britanniát, illetve előtte még szurkolni kell a magyaroknak, nehogy bukjanak, mert 2 pont az ellenfélnek már Románia búcsúját jelentette volna.

A nézőtérre időben beértek a pubban melegítő brit drukkerek, akik létszámban még a népes magyar kolóniát is felülmúlták. Kapusaink közül ezúttal Szupernek szavazott bizalmat Pat Cortina szövetségi kapitány.

A első hat percben az látszott, hogy a britek gyorsasága ezen a meccsen jobban érvényesülhet, mint a szlovénok ellen, darabosabb védőinket le-lekorcsolyázták, ám ezen felül nem jutottak lehetőséghez. Aztán a 7. perc elején Ocskay kapott kétperces kisbüntetést, de előbb Longstaff közeli piszkálását, majd Ellis lövését is Szuper "nyelte le". A tizedik percben végre előttünk is adódott helyzet, sajnos Ladányi és Vas Márton nem tudott túljárni Lyle kapus eszén. Négy perccel később Palkovics próbált a árvának tűnő jobb felsőbe emelni, de a HC Morzine-Avoriaz hálóőre ezt is lefülelte.

Aztán Szuper spárgazhatott kedvére, előbb Ellis, majd Owen tette próbára, utóbbi aztán bírói utasításra kisbüntetésre vonult, ám Ocskay csak két cselig jutott szólójában, lövésig nem. Alig egészültek ki a britek, máris megszerezték a vezetést, Hand visszapasszát Watkins védhetetlenül vágta a kapuba (0-1). A hajrában még Vas próbálkozhatott, de a korong Lyle mamutjai közé szorult.

Lendületesen, de kapura veszélytelenül kezdte a második húsz percet együttesünk, hiába birtokoltuk többet a korongot, s szorítottuk kapujához az ellenfelet, a lövésre lekészített hoszú keresztpasszok rendre pontatlannak bizonyultak, emiatt esett el gólszerzési lehetőségtől Ocskay, majd Vas is.

A 26. percben Phillips kapott kétperces büntetést, majd rossz csere miatt kettős előnybe kerültünk, ám nemhogy gólt nem ütöttünk, hanem még kaptunk is: egy pazar korongszerzést követő szóló után a visszatérő Phillips nem kegyelmezett. Szerencsére nem esett össze együttesünk, egy nagy védelmi hibát az éppen bekorcsolyázó Ocskay használt ki, aki egy Ronaldótól ellesett biciklicsellel elfektette a kapust, majd az üres kapuba emelt (1-2). Vérszemet kapott a csapat, előbb közös erővel felszabadították Szuper kapuját, majd a negyedik sor addig ügyeskedett, amíg Majoross bekotorta az egyenlítő találatot (2-2).

Együtt élt a kispad a játékkal, Pat Cortina angolul, Budai Krisztián magyarul adta a tancsokat, azt azonban ők sem tudták elérni, hogy előbb Gröschl, majd Holeczy emberhátrányban, tiszta lövőhelyzetben legalább kapura küldje a pakkot. Viszont elmondhattuk: a harmadban olyan tíz percet produkált az együttes, amilyenre a litvánok elleni nyitómeccs óta nem akadt példa. Közhelyszerű a kérdés: ha így is megy, miért nem lehet ezt állandósítani?

Fotó: Pincési László

Végül hokisainknak volt okuk az örömre

Nem maradt híján a lelkesedéssel a gárda a szünet után sem, ám Sille lövése mellett csak Ocskay újabb szabálytalanságát jegyezhettük fel. Az emberhátrányt csodával úsztuk meg, egy hatalmas lövés ugyanis a kapuvasról a gólvonalra csapódott, szerencsére a gólbíró nem jelzett.

Néhány perces egykapuzás után Vas Márton klasszisa segített átvágni a gordiuszi csomót: a francia Briancon játékosa két csellel tisztára játszotta magát, a kapu mögé korcsolyázva jól centerezett, az érkező Ladánynak nem volt nehéz dolga (3-2).

Öt perccel a vége előtt Longstaff kivonta a forgalomból Hoffmannt, akit úgy kellett letámogatni a jégről, szerencsére Palkovics bosszúja jól sikerült (4-2). Együttesünk összességében megérdemelt sikert aratott, a győzelem nagy valószínűség szerint azt jelenti, hogy 2002 után ismét második helyen zár a csapat a divízió I-es vébén.

További eredmények:
Litvánia - Románia 5-2 (1-1, 2-0, 2-1)
gól: D. Bauba (16., 51.), Aliukonis (24), Pliskauskas (38.), Kumeliauskas (56), illetve Elekes (19., 52.)

A divízió I-es vb másik, kínai csoportjában:
Észtország - Hollandia 3-4 (1-1, 1-1, 1-1, 0-1) - hosszabbítás után
Lengyelország - Kazahsztán 5-2 (2-0, 3-2, 0-0)
Franciaország - Kína 10 -0 (6-0, 3-0, 1- 0)