Vágólapra másolva!
December 30-án minden magyar hokiszerelmes Erdélyre, azon belül is Gyergyószentmiklósra figyel majd. Vargyas László, a Dunaújvárosi Acélbikák-Extra.hu román válogatott védője gondolt egy merészet, s nekilátott megszervezni a Székelyföld-Magyarország mérkőzést. Úgy tűnik, össze is áll a gálameccs, a hazaiak csapatát a Gyergyószentmiklósi Progymben, és a Csíkszeredai Sportclubban, valamint a Magyarországon játszó, Székelyföldön nevelkedett játékosok alkotják, az ellenfél magyar ligaválogatott néven korcsolyázik majd jégre.

Megkerestük a gála szervezőjét, Vargyas Lászlót, aki román válogatott játékosként érkezett Magyarországra, de évek óta tervezi, összecsődíti a erdélyi barátokat egy mérkőzésre. "Gyakorlatilag már csak a finomítások vannak hátra, s létrejön a jótékonysági összecsapás, amelyen Székelyföld legjobbjai a magyar ligaválogatott ellen csapnak össze. Az ötlet már régóta körvonalazódik a fejemben, gyergyói lévén sokszor eszembe jutott, hogy meghívjam barátaimat egy olyan összecsapásra, amelyet én évekig vívtam - természetes jégen, szabad ég alatt. Aztán az ötletet addig forgattam, amíg rájöttem, ez nagyobb érdeklődésre is számot tarthat" - mondta Vargyas.

A találkozót eredetileg Gyergyóalfaluban rendezték volna meg, de a nagy érdeklődés miatt úgy döntöttek, inkább a gyergyószentmiklósi műjégpályára teszik.

"A gyergyószentmiklósi vezetés mellém állt, a meccs ráadásul karitatív jellegű lesz, a teljes bevételt a gyergyói gyermekcsapatok támogatására szánják a szervezők. Székelyföld csapatában barátaim szerepelnek majd, a Csíkszereda magyar bajnokságban is szereplő együtteséből kilenc hokist is sikerült megnyernem. A magyar együttes ligaválogatott néven szerepel, így állapodtam meg a szövetséggel, sajnos az Alba Volán játékosai a Kontinentális-kupa kötelezettsége miatt nem vállalhatják a részvételt, a légiósok közül pedig Tokaji Viktor, Erdősi Péter és Vas Marci is jelezte, szívesen jönne, de nem tudja otthagyni svéd, illetve francia csapatát. Ugyanez a helyzet Szuper Leventével, aki német csapatával két ünnep között is jégre lép a Bundesligában."

Forrás: Progym.ro

A meccs helyszíne: Gyergyószentmiklós
Forrás: Progym.ro

A mérkőzés a szabályok szerinti 3x20 perces harmadokból áll majd, a szünetekben azonban lesznek meglepetésvendégek, helyi műkorcsolya-bemutatók, ezekről azonban a szervező nem akart többet elárulni.

Azt viszont már lehet tudni, hogy a ligaválogatottat a gyergyószentmikósi Kercsó Árpád vezeti, aki 1998-ban - a döntőben Romániát legyőzve - C csoportos világbajnokságot nyert a magyar válogatottal. S Kercsó, aki jelenleg a zalaegerszegi utánpótláscsapatot neveli magával hozza a fiatal tanítványait is egy bemutató-mérkőzésre.

A székelyek három szövetségi kapitány irányítja majd: Basilidesz Csaba, Gáll Sándor és Basa János.

Forrás: Progym.ro

Forrás: Progym.ro

"Tárgyalunk a Duna Televízióval is, szeretnénk, ha legalább egy harmadot tudna élőben adni. Az biztos, hogy helyi kistelevíziók itt lesznek, s forgatnak majd. A pályát bejártuk, 2000-2500 ember elfér, világítás van, hat kameraállást ki lehet építeni, úgyhogy technikai akadálya nem lesz a közvetítésnek" - mondta Vargyas László, aki hozzátette, a dátum azért lett december 30-a, mert a sűrű versenyprogram miatt a meghívottak ezt tartották a legmegfelelőbbnek.

Nagy várakozás, fogyó jegyek

Még az előzetes várakozásokat is meghaladja az érdeklődés a mérkőzés iránt. Több mint két héttel a meccs előtt már csak korlátozott számban kaphatók jegyek, előzetes foglalások történtek nagy számban Magyarországról, de a hagyományosan hokiszerető Csíkszereda és Gyergyószentmiklós mellett Marosvásárhelyről, Székelyudvarhelyről és Sepsiszentgyörgyről is jelentős számú jegyfoglalás érkezett. A belépők ára felnőtteknek 10 új lej (740 forint), 14 éven aluli gyermekeknek és nyugdíjasoknak 5 új lej (370 forint).


A két csapat kerete:
Székelyföld:
kapusok:

mezőnyjátékosok:

Edzők: Basilidesz Csaba, Gáll Sándor, Basa János

Magyar ligaválogatott:
kapusok:
Berényi Norbert, Kozma Zoltán (DAB-Extra.hu)
mezőnyjátékosok: Borbás Gergely, Ladányi Balázs, Horváth András, Peterdi Imre, Ancsin János, Markó István (Újpesti TE), Szilassy Zoltán, Holló István, Azari Zsolt, Orsó László, Lencsés Tamás, Erdősi Péter, Revák Zoltán (DAB-Extra.hu), Szuna Roland (Fehérvári Titánok), Vas Mátyás, Gebei Péter, Merényi Pál
Edzők: Kercsó Árpád és Füles József

A mérkőzés játékvezetője Gergely Lehel lesz, őt vonalbíróként Németh Márton és Incze Miklós segíti.

Pincési László