Vágólapra másolva!
Matematikailag még van esélye az elődöntőbe jutásra a magyar nőikézilabda-válogatottnak a svédországi Európa-bajnokságon, ehhez viszont szerdán Lengyelországot, csütörtökön pedig Norvégiát is le kell győznie. A csapat kedden a németektől szenvedett súlyos, hétgólos vereséget, s előfordulhat a szerencsétlen helyzet is, hogy ez az egyetlen vereség csak az ötödik helyhez lesz elegendő.

Kedden súlyos vereséget szenvedett a magyar nőikézilabda-válogatott Németországtól a svédországi Eb középdöntőjében. Egy olyan mérkőzésen, amely sorsdöntőnek tűnt, s lehet, annak is bizonyul. Győzelemmel majdhogynem bizonyossá vált volna az éremszerzés, most viszont már ellenfeleinken is múlhat az esetleges négy közé kerülés.

Bármennyire is világverő csapat a magyar immáron bő egy évtizede, a 34-27-es vereség még a top 5 Eb-zakóban sincs benne. A gárda legsúlyosabb Európa-bajnoki vereségét két éve, hazai környezetben szenvedte el, akkor 44-29-re, azaz tizenöt góllal maradt alul a norvégokkal szemben a Sportarénában.

1998-ben szintén a norvégok bántak el csapatunkkal csúfosan (14-28), 2002-ben az Oroszország csapott oda a Mocsai-csapatnak (29-39), 1996-ban Ausztria adott leckét (24-15), de még az 1994-es, első Eb-n elszenvedett 27-19-es orosz csapás is nagyobb mértékű volt a keddinél.

Az már csak sajnálatos tény, hogy előfordulhat az a balszerencse, hogy Németh András tanítványai ezzel az egyetlen botlással is csupán az 5. helyig jutnak.

Mert mit is ígér a papírforma? Amennyiben Németország nyeri hátralévő két mérkőzését, úgy nyolcpontos lesz, csakúgy, mint Norvégia, ha legyőzi a macedónokat, de kikap csütörtökön a magyaroktól. Ebben az esetben az egymás elleni eredmény nem lenne perdöntő, hiszen körbeverésről beszélhetnénk, azaz maradna a gólkülönbség.

Mivel Németország öttel kikapott Norvégiától, s héttel vert bennünket jelenleg +2-vel áll. Norvégia +5, Magyarország -7, magyarán a magyar csapat akkor juthat csak a négy közé, ha legalább hat góllal nyer.

Forrás: handballphotos.com

Mehlmann Ibolya
Forrás:
handballphotos.com

Esetleges német pontvesztéssel továbbjutási álmaink drasztikusan megnövekednének.

Maradjunk azonban még a szerdai napnál, délután Lengyelország lesz az ellenfél, az a csapat, amellyel eddig 68-szor meccseltünk, s 56 győzelem, illetve 4 döntetlen mellett 8-szior szenvedtünk csak vereséget. Utoljára tavaly augusztusban, amikor a balatonfüredi Pannon-kupán 23-18-ra nyert együttesünk.