Vágólapra másolva!
Az őszi szezonban remeklő TEVA-VasasPlaket csapatkapitánya, dr. Steinmetz Barnabás szerint a csapategységében rejlik a siker titka.

A TEVA-VasasPlaket férfivízilabda-csapata a hazai bajnokságban, és az Euroligában is kiemelkedően szerepel, hiszen az itthoni pontvadászatban veretlenül áll az élen, míg a nemzetközi kupában bravúrosan gyűrte le az orosz Sturm Csehov gárdáját. Érthető tehát, ha dr. Steinmetz Barnabás is dicséri együttesét, amelynek ő a csapatkapitánya.

- Az őszi szezonban a TEVA-VasasPlaket rendkívül magabiztosan nyeri mérkőzéseit. Az elmúlt években is sikeres volt a csapat, idén viszont szinte verhetetlen. Mi a titok?
- Egyrészt az a munka, amelyet az elmúlt két évben elkezdett az egyesület, tehát a fiatalok fokozatos beépítése a csapatba, amely most már masszív egységet alkot, másrészt pedig az, hogy minden poszton megfelelő ember szállhat vízbe a mérkőzések során. A hangsúly azon van, hogy egy posztra több játékos is rendelkezésére áll Földi László vezetőedzőnek. Ez az elmúlt években nem így volt. Állandóan az okozott fejtörést, hogy miként pótoljuk a hiányzókat, ám mindez megváltozott. Többet tud mindenki pihenni, és ezáltal a sorozatterhelést is jobban bírjuk, és nem mellékesen jobban is játszunk.

- Ön az együttes legidősebb játékosa a maga 32 évével, és csapatkapitánya is. Mekkora szerep hárul önre, hiszen a csapat átlagéletkora 22 esztendő?
- Valóban én lettem a legöregebb, mert a nyáron Németh Zsolt eligazolt a Ferencvároshoz, viszont a korom - a szurkolók szerint is - egyáltalán nem látszik a játékomon. Én is úgy érzem, hogy jól megy a vízilabda. A szokásos csapatkapitányi teendőket látom el, tehát közvetítem az edző és a játékosok közötti különböző igényeket, természetesen ez csak részfeladatom, hiszen azon is dolgozom, hogy minden találkozónkon kellőképpen motivált legyen a társaság. Sajnos az elmúlt években többször is előfordult, hogy szeleburdi hibákat követtünk el az úgymond papíron könnyebb mérkőzéseken. Ezeket már nem engedhetjük meg magunknak, és talán ebben érzem a felelősségem, mert bármit is mondok a többieknek, mindent igyekeznek betartani, és figyelnek rám. A legfontosabb, hogy hiszek a csapat egységében és erejében, és ez a csapattársakra is átragad. A külső megítélésünk szerint a Vasas szimpatikus és normális együttes. Ez mindennél többet elmond rólunk.

- A kérdés vonatkozik a csapatra és önre is: mik a tervek a jövőben, hiszen idáig kecsegtetőek az eredmények.
- Ami a csapatot illeti, nagyon szépen szerepelünk a bajnokságban, nagy fegyverténynek tartom, hogy a legnagyobb riválisokat legyőztük, gondolok itt a Honvédra, az Egerre, a Szegedre, vagy a Pécsre. Ez azonban még semmit sem jelent, hiszen a tavaszi fordulókban is jól kell játszanunk, hogy az élről várhassuk a folytatást. A riválisaink közül szinte mindenkivel idegenben játszunk majd, szóval korántsem lefutott ez a bajnokság. Minden csapat életében eljöhetnek azok az időszakok, amikor gyengébben megy a játék, bármennyire is megfeszül, a vízilabdázás szintje elmarad a kívánttól. Remélem, ez nem a sorsdöntő összecsapásokon jön majd el. Az Euroligában a legjobb 16 között vagyunk, tény, hogy legyőztük az egyik legnagyobb ellenfelet, de a Recco elleni mérkőzések lesznek a kiemelt csaták, mert jelen pillanatban az olasz gárda bármelyik egyletet képes megverni a világon, több góllal is. Bitang erős az olasz csapat, és akkor még a csoportunkban van az Eger is. Nem lesz leányálom a továbbjutás!

- A válogatottal mi a helyzet?
Az elmúlt két évben nem sikerült bekerülnöm a válogatottba. Beszéltem Kemény Dénessel, aki elmondta, hogy nem tett le rólam. Kíváncsi vagyok, hogy mit hoz majd a december 18-i nap, ugyanis akkor hívja meg a válogatott bő keretét egy téli összetartásra. Ha nem kapok meghívót, akkor számottevő esélyem nem lesz bekerülnöm a világbajnokságra készülő csapatba, ha igen, akkor úgy érzem, hogy a pekingi olimpiára is nagyon szívesen felkészülnék.

Tomka Tivadar