Vágólapra másolva!
December 7-én, csütörtökön veszi kezdetét a 7. női kézilabda Európa-bajnokság, amelynek idén Svédország négy városa (Skövde, Göteborg, Malmö, Stockholm) ad otthont. A nyári sorsoláskor Németh András szövetségi kapitány azt mondta, az elődöntő elérhető, s ez lehet a Magyar Kézilabda Szövetség vágya is, amely minden világverseny előtt az éremszerzést jelöli meg legfőbb célként.

A magyar válogatott nyáron kezdte meg az Európa-bajnoki felkészülést. Júniusban, Brazíliában játszott az együttes, ahol megnyert egy nemzetközi tornát. Ezen legyőzte Argentínát (48-19), Uruguayt (46-14), s ikszelt Brazíliával (34-34), majd a házigazdával megmérkőzött kétszer újra (28-25, 30-31).

Nyáron egy hetet Zalakaroson tréningezett a csapat, ennek főleg Pálinger Katalin szempontjából volt jelentősége, a világklasszis kapus december után először tért vissza a legjobbak közé.

Augusztus 17-19-e között a budapesti Pannon-kupa következett, amelyen Németh András kapitány és Zsiga Gyula edző két válogatottal vett részt. A nagycsapat mindhárom meccsét megnyerte, Koreát 34-31-re, a világbajnok Oroszországot pedig 42-33-ra verte. A B csapat a 4. lett.

A válogatott november elején kezdte meg a közvetlen Eb-felkészülést felkészülést, Szlovákiát kétszer verte, majd a november 23-25-i Pannon-kupán sem kímélte a szintén Eb-résztvevő spanyol és horvát válogatottat.

"A hármas védőkkel és a jobbszélsőkkel elégedetlen voltam, valamint Görbicztől is többet vártam, hiszen tud ő ennél sokkal jobban is játszani. Igaz, ő azért igazi versenyző típus, bizonyára az Eb-n odateszi majd magát. A balszélünket is jobban ki lehetne használnunk. Vegyes volt a kép, hiszen aki jól játszott a Pannon-kupa első meccsén, az betlizett a másodikon és ez fordítva is igaz. Tartottam tőle, hogy a spanyolok ellen majd fáradt lesz a csapat, aztán mégis nagyon küzdöttünk és 50 percig koncentrálni is tudtunk. A horvátok elleni mérkőzést sajnos könnyedén vettük. A játékosok fejében megjelent, hogy a spanyolok - akik ellen már több mint 10 góllal is vezettünk - megverték a horvátokat, s elkönyvelték, hogy könnyedén túljutunk rajtuk. Ezért nem is koncentráltunk, ehhez viszont nem vagyunk még elég frissek és gyorsak" - nyilatkozta a kapitány a handball.hu-nak.

Forrás: handballphotos.com

Forrás: handballphotos.com

"Nem szívesen tippelek, úgy vélem, öt-hat olyan csapat van, amelyik komolyan pályázik az aranyéremre. Hogy végül melyik lesz a befutó? Egyelőre talány. Az biztos, a magyar csapat célja csakis egy lehet: mindig győzni!" - mondta Siti Eszter, a Krim Ljubljana irányítója.

"A négy közé kerülésre reális esélyünk van, s ott, ahogy mondani szokták, minden előfordulhat. Az érmekért folytatott harcban szerintem hagyományosan a norvégok, a dánok és az oroszok lesznek a legnagyobb riválisaink" - vélte Ferling Bernadett, a Dunaferr játékosa.

Jegyinformáció

Az Eb hivatalos honlapjának információja szerint a négy helyszín kilenc meccsnapjára már 52 ezer jegyet adtak el a szervezők, azaz összesen ötezer tikett vár még gazdára. Online-rendelésre még az euro06.com oldalon van lehetőség.