Vágólapra másolva!
Az oroszok kivételével valamennyi résztvevő képviseltette magát a margitszigeti Hajós uszodában kedden kezdődő és vasárnap záruló 13. férfivízilabda-Világkupa hétfői, budapesti nemzetközi sajtótájékoztatóján, ahol megjelent a világ- és Európa-bajnok szerb-montenegrói válogatott montenegrói illetőségű, a múlt héten váratlanul lemondott szövetségi kapitánya is.

Petar Porobic elmondta, hogy edzőként tért vissza a magyar fővárosba, majd utóbb elárulta, hogy külön-megállapodást kötött elődjével, a szerb Nenad Manojloviccsal, aki ismét szakvezetőként irányítja - a kisebb köztársaság függetlenségéről és Szerbiától való elszakadásáról döntő népszavazás után - utoljára közösen fellépő együttest. Porobic hozzátette, hogy megállapodásuk a Világkupa végéig szól, azt azonban nem tudja, hogy utána mi lesz vele.

Porobicnak azt követően kellett a kapitányi székből felállnia, hogy nyíltan lobbizott Montenegró kiválása mellett, s ezt szerb körökben rossz néven vették. A válogatott, amely számára az év fő eseménye a szeptember eleji, belgrádi Európa-bajnokság, mindazonáltal "hiányos", hiszen négyen is távolmaradtak az alapemberek közül a mostani Világkupáról: a montenegrói Zlokovic, illetve három szerb nemzetiségű pólós: Vujasinovic, Trbojevic és Udovicic.

Így is döntővárományos a gárda, akárcsak a házigazda, olimpiai bajnoki címvédő magyar válogatott. Kettejük csatáját jósolta az elsőségért például a horvát csapat képviselője, aki magukat a legjobb négy közé várja. A horvát együttes amúgy tavaly év eleje óta megújult a világhírű Ratko Rudic irányítása mellett, aki nagyon fiatal keretet állított össze. Hasonló a helyzet a magyarokkal a keddi csoportnyitó meccset játszó olaszoknál, a szintén az A jelű négyesben helyet kapott görögöknél, s két esztendeje formálódik-alakul át a másik kvartettbe sorsolt spanyol együttes is. Gyakorlatilag ugyanaz a csapatuk viszont a szintén A csoportos románoknak, mint egy éve volt.

Kemény Dénes a vendéglátók nevében köszöntötte a tájékoztatón résztvevőket, a külföldi riválisokat, s a FINA, a sportági világszövetség vezető képviselőit, köztük a pólós részleget vezető Gianni Lonzit. A magyar szövetségi kapitány méltatta a FINA döntését, amellyel a 2001-es Eb után Budapest Világkupának lehet a házigazdája, amelytől most elsősorban arra vár választ, hogy mennyiben érvényesülnek és igazolják létjogosultságukat a szeptembertől bevezetett új szabályok, így a hét helyett nyolcperces negyedek, a 35-ről 30 másodpercre csökkentett támadóidő és a 4-ről 5 méteres távolságra "kitolt" büntetődobás.

Martin György, a magyar szövetség elnöke abbéli reményének adott hangot, hogy talán tradíció lesz az itthoni Vk-kból, és ezután majd még többször is otthont adhat Magyarország a nemzetközi pólós élet nyolc legjobb válogatottját medencébe szólító sorozatnak.

A Világkupa programja:
kedd:
13.30: Horvátország - Oroszország (B csoport)
15.00: Görögország - Románia (A csoport)
17.30: Olaszország - Magyarország (A)
19.00: Szerbia-Montenegró - Spanyolország (B)

szerda:
13.30: Horvátország - Spanyolország
15.00: Szerbia-Montenegró - Oroszország
17.30: Görögország - Magyarország
19.00: Olaszország - Románia

csütörtök:
13.30: Oroszország - Spanyolország
15.00: Görögország - Olaszország
17.30: Románia - Magyarország
19.00: Horvátország - Szerbia-Montenegró

péntek:
13.30: a 7. helyért (A csoport 4. helyezettje - B csoport 4. helyezettje)

A négy közé jutásért (a csoportgyőztesek automatikusan elődöntősök):
17.30: A3 - B2
19.00: A2 - B3

szombat:
15.00: az 5. helyért
17.30: 1. elődömtő
19.00: 2. elődöntő

vasárnap:
15.30: a 3. helyért
17.30: döntő.