Vágólapra másolva!
A rögbi magyarországi története során először rendeznek rájátszást a bajnokságban, és a hét végén már a döntőkövetkezik: június 17-én az elődöntőben a Bulldogokat legyőző Esztergomi Vitézek a finálét rendező, és az Elefántokat búcsúztató Kecskeméti ARC ellen lép pályára.

Az első magyar rögbi play-off párosítása - ahogy az várható volt - igazán éles meccseket hozott. Az elmúlt hét évben sorra bajnokságot nyerő Esztergomi Vitézek a 12. fordulóban éppen a Bulldogok elleni meglepően nagy arányú, 39-0-s győzelmükkel szerezték meg a második pozíciót a tabellán. Az elődöntőben borzalmas pálya fogadta a Kolping-szigeten a csapatokat, így a presztízscsata leginkább sárbirkózásra hasonlatott. A hazaiak nem tudtak a rájuk jellemző ellenállhatatlan, letisztult játékkal előrukkolni, de nemcsak a mély talaj miatt: az összecsapásra esztergomi edzőtáborral készülő Bulldogok keményen, ambíciózusan tartották a frontot.

Azonban az első félidő nagy részében a címvédő vezetett támadásokat, és két alkalommal le is tudták tenni a labdát a célvonal mögött (10-0). Akkor jött a meccs legszebb jelenete: a válogatottban is megbecsült Kendi fivérek szép kombinációval átléptek a Vitézek védővonalán, és szépítettek (10-5). Nyílttá vált a mérkőzés, amit az is jelzett, hogy az első adandó alkalommal kapura rúgtak egy büntetőt a hazaiak (13-5), de nagy meglepetésre sem a szünetig, sem pedig a második félidőben nem szerzett több pontot egyik csapat sem. Ennek a fő oka a körülményekben keresendő: a játékosokat felőrülte a pályával való viaskodás és a kemény védekezés, így végül az esztergomiak biztosnak mondható győzelemmel jutottak a döntőbe.

Az alapszakasz győztese a Kecskemét lett zsinórban 11 meccset nyerve meg a bajnokságban, és ezzel a kiegyensúlyozott, magabiztos játékkal nagy esélyese volt a vasárnapi elődöntőnek, amelyet a régebben szebb időket is megélt, az 1990-es években négy bajnokságot is nyert Elefántok csapatával vívott. Utóbbiak az utolsó fordulóban az Exiles elleni győzelmükkel tették biztossá részvételüket a rájátszásban. (A nagy vesztes a Fehérvár lett, amely a bajnokság végére kipukkadva 60-0-s vereséget szenvedett hazai pályán a zárófordulóban a kecskemétiektől.)

Az Elefántok a várható nagy lelkesedéssel érkeztek a döntőt rendező kecskemétiekhez, és az első tíz perc folytonos vendégrohamokkal telt el. Ezután azonban kidomborodott a különbség, köszönhetően többek között annak, hogy a vendégek négy kulcsjátékosuk sérülése miatt alaposan felforgatott összeállításban játszottak, és a 18. percben Mézes Bálint személyében újabb rutinos tagjuk kényszerült kiválásra. Az alapszakasz-győztes két gyors céllal megnyugtatta magát, majd a félidő végéig még kétszer nyargaltak be az Elefántok célvonala mögé (24-0).

Jól látszott a mérkőzésen a két csapat rendkívül eltérő stílusa is: míg a vendégek a brusztos tolongásjátékban vitézkedtek rutinos játékosaikkal (köztük a 40. válogatottságát nemrégiben ünneplő, 42 éves játékos-edző Tóth Istvánnal), addig a hazaiak rendkívül gyors futóikkal operáltak, akiket Razvan Popovici révén a rögbi keleti fellegvárából, Romániából érkezett igazi profi vezet. A román szakember maga is nagy részt vállalt a harcból: tolongásösszekötőt játszva folytonos csatában volt az Elefántokkal.

A második félidőben a vendégek a rájuk nagyon is jellemző elszántsággal rohamoztak, és sikerült is hosszú ideig a kecskeméti térfélen tartani a labdát. Pontot azonban nem szereztek, és a hazaiak közben ismét rátaláltak a nyerő formulára. Egy büntetővel és egy újabb céllal jelentősre növelték egyébként is megnyugtató előnyüket (34-0). Az Elefántokból azonban újabb bajnokesélyes gárda válhat a közeljövőben, ha a nagy tűzzel égő csapatukat egyben tudják tartani.

Forrás: EPA
A francia bajnoki döntőt ehhez hasonló célokkal
nyerte a Biarritz a Toulouse ellen 40-13-ra

A döntőben azonban vitathatatlanul a jelenlegi két legerősebb társulat találkozik: a masszív, kőkemény Vitézek, a kreatív, gyors kecskemétiekkel, ami garantálja, hogy valóban "rögbi fieszta" lesz a Széktói-stadionban szombaton. Teljesen nyílt a mérkőzés, a hazaiak mellett talán csak az szól, hogy otthonukban játszhatnak (bár a pálya nekik is új lesz). Nagy fogadkozások helyett a csapatok vezetői is csak annyit mondanak: a pályán majd eldől, ki a jobb.

A "rögbi fieszta" műsora:
Június 17., szombat, Kecskemét, Széktói-stadion
17.00, a 3. helyért: Bulldogok - Elefántok
18.45, kadett mérkőzés: Kecskeméti ARC - Fehérvár RK
19.10, nőirögbi bemutató mérkőzés: Dunaújvárosi Főiskola - Fehérvár RK
19.30, döntő: Kecskeméti ARC - Esztergomi Vitézek
Belépő: 800 Ft, diák, nyugdíjas: 400 Ft. A jegy ára magában foglalja a Széktói Strand és Élményfürdő 21 órától kezdődő strandpartyjára való ingyenes belépést is.