Vágólapra másolva!
A rögbi magyarországi története során először lesz rájátszás a bajnokságban, a hét végén az elődöntőket rendezik: június 3-án Esztergomban a Vitézek a Bulldogokkal csapnak össze, másnap pedig a Kecskemét az Elefántokat fogadja.

Kialakult az első magyar rögbi play-off mezőnye és párosítása, amely - ahogy az várható volt - igazán éles meccseket hozhat. Az alapszakasz győztese a Kecskemét lett zsinórban 11 meccset nyerve meg a bajnokságban, és ezzel a kiegyensúlyozott, magabiztos játékkal nagy esélyese a vasárnapi elődöntőnek, amelyet a régebben szebb időket is megélt, az 1990-es években négy bajnokságot is nyert Elefántok csapatával vív. Utóbbiak az utolsó fordulóban az Exiles elleni győzelmükkel tették biztossá részvételüket a rájátszásban. (A nagy vesztes a Fehérvár lett, amely a bajnokság végére kipukkadva 60-0-s vereséget szenvedett hazai pályán a zárófordulóban a kecskemétiektől.)

Az Elefántok azonban várhatóan nagy lelkesedéssel érkeznek a döntőt rendező kecskemétiekhez, így könnyű meccsre semmiképp sem számíthat az alapszakasz-győztes. A két csapat stílusa is rendkívül eltérő: míg a vendégek a brusztos tolongásjátékban vitézkednek rutinos játékosaikkal (köztük a 40. válogatottságát a hétvégén ünneplő, 42 éves játékos-edző Tóth Istvánnal), addig a hazaiak rendkívül gyors futóikra számítanak, akiket Razvan Popovici révén a rögbi keleti fellegvárából, Romániából érkezett igazi profi vezet.

A másik párosítás még kevésbé egyértelmű. Az elmúlt hét évben sorra bajnokságot nyerő Esztergomi Vitézek a 12. fordulóban éppen a Bulldogok elleni meglepően nagy arányú, 39-0-s győzelmükkel szerezték meg a második pozíciót a tabellán. Amennyiben hozzák a ellenállhatatlan, letisztult játékukat, akkor nagy eséllyel nyerhetnek hazai pályán az elődöntőben, bár Bulldogok éppen Esztergomban adtak az őszi szezonban leckét nekik, amikor szívós munkával és kemény védekezéssel 5-0-ra nyertek. A bajnokságot nagy ambícióval kezdő vendégek a tavasszal nem nyújtották azt a formát, amit ősszel ígértek, de sok tartalék rejtőzhet a nagy létszámú csapatban. Az összecsapás fontosságát mutatja, hogy a Bulldogok esztergomi edzőtáborral készülnek az ízig-vérig presztizscsatára.

Az elődöntők műsora:
Június 3., szombat, 16 óra, Esztergom:
Esztergomi Vitézek RSE - Bulldogok RFC
Június 4., vasárnap, 16 óra, Kecskemét:
Kecskeméti ARC - Elefántok RSE

Tolongás az aranyért