Vágólapra másolva!
Kemény, harcos mérkőzésen szerzett előnyt a MiZo-Pécs a nőikosárlabda-Euroliga negyeddöntőjében a litván Vilnius ellen, és megtette az első lépést a Final Four felé. Az MKB-Euroleasing Sopron sima vereséget szenvedett a francia Valenciennes vendégeként.

Nőikosárlabda Euroliga, negyeddöntő, első mérkőzés:
MiZo-Pécs - Lietuvos Telekomas Vilnius (litván) 79-66 (21-20, 21-19, 19-20, 18-7)
Pécs, 6000 néző
vezette: Csajkovszkij (ukrán), Vojinovic (szerb-montenegrói)
pontszerzők: Vajda 16, Béres 14, Fegyverneky 11, Branzova 10, Iványi 9, Johnson 9, Dapo 8, Bujdosó 2 illetve Douglas 24, Streimikyte 14, Derevjanik 7, Kublina 7, Bimbaite 4, Kuktiene 4, Baranauskaite 2

Remekül felkészített csapatok feszültek egymásnak a negyeddöntő első mérkőzésén. A pécsiek korábban többször is gyengén kezdték mérkőzéseiket, ezzel a hagyománnyal most szerencsére szakítottak. Pontos dobásaikkal sikerült négy-ötpontos előnyt kicsikarniuk, a litván csapat azonban nem szakadt le túlságosan Iványiéktól. A vendégek védekezésben remek csapatmunkával segítették egymást, támadásban pedig eleinte csak indításból szereztek pontot, később azonban jó ütemű egy-egy elleni játékkal tapadtak a Pécsre. Hárompontos hazai előnnyel fordultak a csapatok, a Pécs az első két negyedben nem hibáztak büntetőt.

Nem kezdődött jól a harmadik negyed, már az első percben átvette vezetést a Vilnius, de szerencsére hamar visszaszerezte előnyét a Pécs. Nyilvánvaló volt azonban: a korábban jól bevált "bedarálós" játék ezúttal nem segít, a litván gárda végig bírni fogja az iramot. A birkózás valamivel mégis jobban ment a mieinknek, különösen Fegyverneky Zsófia alkotott nagyot védekezésben, így az utolsó negyednek kétpontos hazai vezetéssel vágtak neki a csapatok.

A záró tízpercben azért kiderült, hogy miért is van ott ilyen hosszú ideje Európa élvonalában a Pécs. Kiélezett szituációban remekül kosárlabdázva, kitűnően védekezve és higgadt támadójátékkal tizenhárom pontos győzelmet aratott. Külön dicséretet érdemel Vajda Anna, aki Pécsre szerződése óta a Vilnius ellen nyújtotta legjobb teljesítményét, 16 pontjával a hazaiak legjobbja volt. Rátgéber László századik győzelmét ünnepelhette a baranyaiak kispadján az Euroligában.

A litvánoknak nem sikerült meglepetést okozniuk Pécsett, de a párharc még nem lefutott. Pénteken Vilniusban folytatódik az öldöklő küzdelem.

(Mobilpress)