Vágólapra másolva!
Egyenesen Perthből érkezett Budapestre, s szerdán már munkába is áll Szilágyi Péter, a világbajnok magyar nőivízilabda-válogatott új szövetségi kapitánya. Az új-zélandi nemzeti együttes szakvezetőjeként volt jelen az ausztráliai városban, ahol a brit Nemzetközösségi Játékok pólótornája zajlott. Szilágyi bronzérmes helyen zárt csapatával, ami a szigetországi női vízilabda eddigi legjobb világversenyes helyezése. Magyarországon eleve magas a mérce: legyen szó bármelyik világeseményről, a cél a legjobb négy közé jutás.

"Optimista ember lévén nem csupán megtisztelő, nagyon szép feladatnak tekintem női csapatunk vezetését, hanem bízom is magamban, magunkban, hogy a frissen aláírt s a pekingi olimpia végéig szóló szerződésemben foglalt feltételnek megfelelve rendre ott leszünk a világversenyek elődöntőiben. Még akkor is, ha a vb-aranyérmes csapatnak nagyon erős riválisai vannak, mert meggyőződésem szerint mi mindenütt éremesélyesként szállunk majd vízbe" - mondta a keddi sajtótájékoztatón, ahol hivatalosan bemutatták a média képviselőinek a 39 éves szakembert.

Szilágyit nem nyomasztja, hogy a játékosként olimpiai bajnok és a női válogatottat tavaly nyáron, Montrealban világbajnoki győzelemig vezető Faragó Tamást követi a szövetségi kapitányi poszton. "Bár fiatal vagyok, csaknem 20 éve edzősködöm, s ama generációnak vagyok a tagja, amely korán edzősködni kezdett Fecsó, azaz Kemény Ferenc irányításával. Közülük sokan vezető szakmai pozícióba kerültek Magyarországon, például Merész András és Godova Gábor, de e stáb tagja volt Faragó Tonó is. Időközben sokat tanultam én is, külföldi kapitánykodásom évei alatt fejlődtem, remélem, idehaza is jó munkát tudok végezni" - fogalmazott Szilágyi Péter, aki elmondta még, hogy már szerdán két edzést vezényel a bő, mintegy harminc játékos alkotta válogatott keretnek, amelynek gerincét természetesen a 13 világbajnok adja. Mindegyikük jelezte, hogy folytatni kívánja a közös munkát, s nyilvánvalóan csak akkor kerülhet bárki is egy vb-aranyérmes helyére, ha annál többet-jobbat produkál.

A kérdésre, hogy a biztos új-zélandit mért cserélte fel a bizonytalanabb hazai posztra, így válaszolt: "Vonzott a felelősségteljes, nagyobb feladat, s azért is vállaltam, mert magyar edzőként a szakma csúcsa magyar szövetségi kapitánynak lenni" - így Szilágyi Péter, akinek a segítője az Újpest mestere, a Faragó Tamás mellett is dolgozó Petrovics Mátyás lesz.

A sajtótájékoztató keretében nyújtotta át Merész András, a női utánpótlás-csapat kapitánya az édesanyjának, Ördög Évának, a magyar női vízilabdázás megteremtőjének emlékére alapított vándordíjat a világbajnok felnőttválogatott kapusának, az év női pólósának megválasztott Horváth Patríciának.