Vágólapra másolva!
A legjobb hat közé szeretett volna jutni, ám csak a 13. helyen végzett a magyar férfikézilabda-válogatott a svájci Európa-bajnokságon. Hétfőn eleve költözés szerepelt a programban, csak éppen az athéni olimpián negyedikként záró alakulat Surseeból a középdöntő helyszínére, St. Gallenbe igyekezett volna, ehelyett kénytelen volt Budapest felé venni az irányt.

Skaliczki László szövetségi kapitány több okot is említ, hogy miért csak négy napig tartott a gárda számára a kontinensviadal. Egyrészt voltak sérültek, akik el sem utazhattak Svájcba - a legnagyobb hiányzó Perez Carlos, a világ egyik legjobb átlövője - másrészt többen úgy vállalták a szereplést, hogy korábban sokat kihagytak betegség, illetve sérülés miatt. Ezen kívül, az Eb-re nem sikerült átmenteni az azt megelőző, viszonylag jó, felfelé ívelő formát.

Az első két - a dánok, valamint a szerb-montenegrói válogatott elleni - mérkőzés kritikus szakaszaiban nem volt senki, aki új lendületet adott volna a gárdának, az átlövések nem sikerültek, a cserék sem tudtak komolyabban hozzátenni a csapatjátékhoz, így aztán törvényszerű volt a két vereség. Ez azt jelentette, hogy a vasárnapi, Izland elleni csatában már nem volt továbbjutási esély, de legalább ekkor megmutatta a magyar csapat, hogy képes jól játszani, és a fontos pillanatokban megfelelően összpontosítani.

"A sikerek és a kudarcok közösek, mindenki felelős. Nekem is le kell vonni a konzekvenciákat, én is rontottam el dolgokat. Az elemzéshez több idő kell" - jegyezte meg Skaliczki László.

Sinka László, a magyar szövetség főtitkára szerint nincs kapitánykérdés, mert az elmúlt időszakban szépen teljesített az átalakított együttes, és egy rosszabb eredmény után nem kell azonnal "fejeket követelni".

"Elnökségi jogkör, hogy foglalkozik-e a szövetségi kapitány személyével, de jelen pillanatban nem látom ennek értelmét. Meg kell vizsgálni az okokat, miért maradt el a várakozástól a csapat, és tanulni, okulni kell belőle" - mondta Sinka László. A következő elnökségi ülés kijelölt időpontja február 23.

A csapatra legközelebb nyár elején, júniusban vár feladat, akkor rendezik a 2006-os németországi vb selejtezőjét. Mivel a csapat 13. lett az Eb-n - vagyis fontos volt nyerni Izland ellen -, ezért végül az első kalapból sorsolják majd, és a visszavágót rendezheti hazai környezetben, arról nem is beszélve, hogy elkerüli a jobb válogatottakat.

Az Eb pedig keddtől folytatódik tovább a 12 legjobb együttessel.