Vágólapra másolva!
Utolsó, immáron tét nélküli csoportmérkőzését megnyerte a férfikézilabda-válogatott, amely 35-31-re győzött Izland ellen a svájci Európa-bajnokság negyedik napján. Az együttes ezzel együtt a C csoport utolsó helyén végzett, s búcsúzott a kontinensviadaltól.

VII. férfikézilabda-Eb, C csoport, 3. forduló
Magyarország - Izland 35-31 (16-14)
Sursee
v.: Bord, Buy (francia)
gól: Buday 9/3, Gál 8, Iváncsik G. 7, Nagy L. 4, Ilyés 2, Harsányi 2, Iváncsik T. 1, Laluska 1, Zubai 1, illetve Gudjónsson 10/4, Gunnarsson 6, Hólmgeirsson 4, Petersons 3, Atlason 2, G. Sigurdsson 2, Eggertsson 1, Arnason 1, Halldorsson 1, Olafsson 1
hetes: 5/3, illetve 4/4
kiállítás: 6, illetve 10 perc

Idei utolsó Európa-bajnoki fellépésén az eddigi két meccsen pihenő Zubai Szabolcs és Mikler Roland is lehetőséget kapott Skaliczki László szövetségi kapitánytól, a lelátóra a kisebb sérüléssel bajlódó Fazekas Nándor és Józsa Máté ült fel. A tét már csupán annyi volt, vajon szépen búcsúzik-e a kontinensviadaltól válogatottunk, a kiesés ténye sajnos már pénteken bizonyossá vált.

A C csoport erőviszonyait alapjaiban rúgta fel Izland együttese, amelyet előzetesen a leginkább verhető ellenfélnek titulált a szakvezetés, s amely meglepetésre két meccsen három pontot szerezve lazán jutott tovább a kvartettből.

Nem kezdte jól az összecsapást együttesünk, 12 percen át futottunk az eredmény után, ekkor, 4-4-es állásnál Császár először szerezhetett volna előnyt, ám büntetőt rontott (ezt megismételte pár perccel később is). Szerencsére a két Iváncsik, Tamás, majd Gergő villant, 6-5-ös előnyről azonban pillanatok alatt fordított a Gudjónsson vezette északi csapat (6-8).

Skaliczki mester kiabált néhány taktikai tanácsot, s ez jót is tett: Szente Gábor bravúrjai mellett Gál Gyula villogott, a veszprémi beállós a 26. percben már a védjegyét jelentő háta mögötti gólt is bemutatta (13-11).

Az utolsó négy perc furcsára sikeredett, a csapat előbb emberelőnyben eltékozolta az előnyét (14-14), majd az utolsó percben Nagy és Buday révén visszanyerte a kétfás különbséget, ráadásul a reklamáló izlandi kapitány miatt ellenfelünk emberhátrányban fejezte be a játékrészt (16-14).

A második félidőt Mikler Roland védései vezették be, a másik oldalon Buday háromszor, Iváncsik Gergő egyszer köszönt be, a hat perc elteltével 20-15-re lépett meg együttesünk. Az improvizatív, gyors játék ezúttal meghozta eredményét, átlövőink továbbra is "sztrájkoltak", ám a kevésbé harapó izlandiak ellen még ez is belefért.

A szigetországiak játéka is főleg két játékosra épült, mindent elmond a teljesítményről, hogy a 28. és az 50. perc között csak Gudjónsson és Gunnarsson szerzett gólt, előbbi, a német GWD Minden játékosa összesen tíz gólt szerzett,

Az állandósuló 4-5 gólos magyar előny kitartott a találkozó végéig, a magyar válogatott 35-31-es győzelemmel búcsúzott az idei Európa-bajnokságtól.

Skaliczki László szövetségi kapitány: "Minden válogatott mérkőzés fontos, örülök, hogy a rengeteg hiba ellenére megnyertük a csatát. Fontos, hogy a csereemberek is megízlelhessék a nagy versenyek ízét. Nagy szívvel játszottunk, de csak ez nem elég egy Európa-bajnokságon.

A csoport másik mérkőzésén:
Dánia - Szerbia és Montenegró 33-29 (19-12)

a csoport végeredménye:
1. Dánia 5 pont
2. Izland 3
3. Szerbia és Montenegró 2
4. Magyarország 2

[origo]