Vágólapra másolva!
Vereséggel kezdte a VII. Európa-bajnokságot a magyar és a szerb-montenegrói férfikézilabda-válogatott is, így a svájci Sursee városában péntek este komoly rangadóra van kilátás a két fél között. A győztes esélye megnő a középdöntőbe jutásra, míg a vesztes együttesnek alaposan kapaszkodnia és számolgatnia kell az utolsó kör előtt a csoportharmadik helyet illetően.

Még az Európa-bajnokság előtti sajtótájékoztatón jegyezte meg Skaliczki László szövetségi kapitány, hogy a csapatban bármilyen eredmény benne van, s csak a mutatott teljesítmény láttán tudja majd megítélni, elégedett, avagy nem. Azt is elárulta, hogy papírforma szerint talán Dánia magaslik ki a csoportból, a másik két csapat ellen nagyobb az együttes esélye.

Magyarán: nem történt semmi eget rengető a csütörtöki nyitónapon, az utóbbi két Európa-bajnokság bronzérmese, Dánia 29-25-ös győzelmével érvényesítette a papírformát. A dánok olimpiai bajnok trénere, Ulrik Wilbek kiemelte, az első félidő jó játéka és Casper Hvidt pazar védései alapozták meg a győzelmet, s adtak magabiztosságot a második játékrészre a fiataloknak, akik közül főleg Lars Möller Madsen, Lars Rasmussen és Henrik Hansen teljesítményével volt elégedett.

A csoport másik meccsén viszont nem jött jól Izland váratlan győzelme Szerbia-Montenegró ellen. Bár ki tudja, lehet, csak a szerepek cserélődtek fel, s az északiak helyett déli szomszédunk ellen lehet keresnivalónk a továbbjutást illetően.

"Az első félidőben megfogott bennünket a dán kapus remeklése, sajnos nem volt szervezett a játékunk, szinte kottából védekeztek ellenünk. A szünet után sokkal erőszakosabban játszottunk, de amíg a dánoknál bejött a balszélső cseréje, s Rasmussen nagyon fontos pillanatokban talált be, addig nálunk ez sem hozott változást. Küzdöttünk, mentünk előre, de ez semmire sem volt elég" - vélte a lefújás után Skaliczki László.

A kapitány elmondta, látta a szerbek meccsét, azt, hogy a csapat szakvezetője, Veselin Vujovic is csak csereberélt, mert nem találta az ideális összeállítást. Elfogadhatóan talán csak a Pick Szeged átlövője, Milorad Krivokapic teljesített, aki kilenc lövésből hét gólt szerzett.

Viszont döbbenetes látni a kapusteljesítményeket: a világ legjobb hálóőrei között számon tartott Sterbik Árpád, Danijel Saric kettős mindössze 16 százalékot hozott (előbbi 20, utóbbi 13 százalékosan zárt), azért azt megkockáztathatjuk, nem valószínű, hogy lesz még egy találkozó, ahol ilyen gyengén adja elő a Ciudad Real és az Alcobendas két világklasszisa.

Bármilyen meglepő, Szerbia-Montenegró együttesével mindössze egyszer meccselt eddig a magyar válogatott, napra pontosan majdnem két esztendeje a ljubljanai Eb-középdöntőben úgy ért el 29-29-es döntetlent a Skaliczki-csapat, hogy három perccel a lefújás előtt még három góllal vezetett...

A szerbek elleni összecsapásra 18 órai kezdettel kerül sor, a találkozót a svéd Hansson, Olsson kettős vezeti majd.

a csoport állása
1. Izland 2 pont (36-31)
2. Dánia 2 (29-25)
3. Magyarország 0 (25-29)
4. Szerbia-Montenegró 0 (31-36).