Vágólapra másolva!
Álmok és vágyak szövik át egy nemzeti csapat életét, amikor elutazik a soron következő világeseményre. A magyar férfikézilabda-válogatott csütörtöktől Svájcban lép pályára, a 7. Európa-bajnokságon pedig nem kisebb célt jelölt meg a szakvezetés, mint az első hat hely valamelyikének a megszerzését. Hogy mindez vágyálom vagy valóság, bő egy hét alatt kiderül.

"Célkitűzésünk az 1-6. hely valamelyikének a megszerzése, ebben sokat segíthet a jó közösségi szellem, a csapatkohézió, a korábbtól meglévő páros kapcsolatok, szélsőink dinamizmusa, és világklasszisunk, Nagy László jó formája. A lényeg, hogy minden helyzetben találjuk meg a célt, amelyért küzdenünk kell" - mondta Skaliczki László szövetségi kapitány az Európa-bajnokság kezdete előtt pár nappal.

A szakvezető talán tudja, érzi, a női együttes szentpétervári vb-bronza után felfokozottabb az elvárás a férfiválogatottal szemben, s mivel az együttes oldott már meg nehezebb feladatokat is, (gondoljunk csak a 2003-as vb-6., vagy az olimpiai 4. helyre!), bízik együttesében.

Az eddigi hat Eb-n mindössze egyszer fordult elő, hogy a csapat a legjobb hat közé jusson, még 1998-ban, az olaszországi kontinensviadalon.

Még a felkészülés elején úgy vélekedtek a hozzáértők, amennyiben Perez Carlos vállalni tudja a játékot, az együttes komolyan számolhat egy jobb eredménnyel. Sajnos a veszprémi átlövő sérülése nem jött rendbe, ráadásul posztján Ilyés Ferenc sokáig lábadozott az esélyek csökkenni látszottak. Szerencsére a szegedi játékos a hajrára visszatért, s remekül játszott az együttesben, mégis félő, egy esetleges sérüléssel az átlövőposzt hiányosságát nem lehet majd pótolni. Még a kapitány szerint is e téren elég szűkösek a lehetőségek, a vésztartalékok között például két szélső akad, de lövő nem.

Az sem örömteli, hogy Fazekas Nándor az elmúlt héten bokapanaszok miatt alig edzett, míg Lendvay Péter csak hétfőn tudta megmondani, hogy ujjsérülése ellenére képes vállalni az Eb-szereplést.

A hét klubból érkező játékosok átlagéletkora 25,7 év, míg a válogatottsági átlaguk 54 mérkőzés. Öten (Mikler Roland, Szente Gábor, Iváncsik Tamás, Törő Szabolcs és Zubai Szabolcs) első felnőtt világversenyén vesz részt, és három légiós - a Spanyolországban játszó Nagy és Laluska Balázs, valamint a Németországban szereplő Fazekas Nándor - tagja a 16 fős utazókeretnek.

A csapat a Luzern melletti Sursee városában lép pályára, a közép-európai rendkívüli hideg ott már nem érezteti hatását, a meteorológia csütörtökre -2 Celsius fokot jósol, erős délkeleti széllel. A nyitómérkőzésen csütörtök este 20-15-kor (tv: MTV) Dánia lesz az ellenfél, a találkozót az ukrán Vakula, Ljudovik kettős vezeti.

az Eb-csapat
kapusok: Mikler Roland (Dunaferr) Fazekas Nándor (TuS-N-Lübbecke) Szente Gábor (Pick Szeged)
mezőnyjátékosok: Buday Dániel (MKB Veszprém) Ilyés Ferenc (Pick Szeged) Császár Gábor (Dunaferr) Józsa Máté (PLER-Airport) Gál Gyula (MKB Veszprém) Iváncsik Gergő (MKB Veszprém) Iváncsik Tamás (Tatabánya-Carbonex) Lendvay Péter (Pick Szeged) Laluska Balázs (Ademar Leon) Törő Szabolcs (Dunaferr) Nagy László (Barcelona) Harsányi Gergely (PLER-Airport) Zubai Szabolcs (Dunaferr)