Vágólapra másolva!
A remek 2004-es esztendő után 2005-ben sem hagyta cserben a sportág szerelmeseit a magyar vízilabda, hiszen a nők világbajnoki címet szereztek, a férfiak pedig ezüstérmesek lettek a montreali vébén. A klubcsapatok között a Domino szinte teljesen megállíthatatlan volt, hiszen Kovács István együttese "söpréssel" nyerte meg a Vasas elleni döntőt az ob I-ben, majd az Euroligában is finalista volt, elhódította a Szuperkupát, és jelenleg is élen áll a bajnokságban - a nagy rivális Vasas egy Magyar Kupa-győzelemmel vigasztalódhatott. A női válogatott sikerkapitánya, Faragó Tamás az év végén "letette a lantot", utódja Szilágyi Péter lett.

Sport 2005 - mindet megnézem!

A pólós esztendő a margitszigeti Sziget GP-vel kezdődött, amelyen az utóbbi évekhez képest alaposan megerősödött Brendon-ZF-Eger diadalmaskodott. A hatcsapatos torna utolsó meccsén Gerendás György csapata 16-12-re legyőzte a szerb Partizan Beogradot, s kisebb meglepetésre a házigazda Újpest csak negyedik, a Vasas pedig hatodik lett.

Immár februárban a női pólósok a Magyar Kupáért versengtek, és a négyes döntőben végül a Domino-BHSE-Polo csapata diadalmaskodott, miután az első helyért rendezett meccsen 7-6-ra legyőzte a Dunaújvárosi Főiskola-ELCO legjobbjait.

Márciusban Varga Tamás, az athéni ötkarikás játékokon aranyérmes férfi válogatott védője bejelentette, hogy egészségi okok miatt lemond a válogatottságról. Az olasz Nerviben szereplő remek pólós azért hozzátette, hogy döntése nem végleges, és a jövőben még számításba veheti Kemény Dénes szövetségi kapitány.

A Dunaújváros női csapata áprilisban bejutott a Bajnokcsapatok Európa Kupájának négyes döntőjébe, ahol a magyar bajnok bronzérmes lett, a végső győzelmet az olasz Orizzonte Catania szerezte meg.

A férfi ob I-ben ekkor már javában zajlott a rájátszás: a döntőbe a Domino és a Vasas jutott be, ám utóbbi gárda sikerének jogosságát - bírói műhibára hivatkozva - megkérdőjelezte az egri pólócsapat. Az óvást nem fogadták el, az ügynek azonban ezzel nem lett vége, hiszen a játékvezetők bojkottal fenyegetőztek. Helyettük nyugdíjas sípmesterek, valamint edzők dirigálták a találkozókat.

Birosékat a huzavona nem zavarta abban, hogy zsinórban ötödször is elhódítsák a bajnok aranyérmet, ráadásul "söpréssel", hiszen a Honvéd 3-0-ra verte a Vasast a fináléban. A bronzérmet a Szeged szerezte meg, miután hosszabbításos meccsen legyőzte a csalódott egri együttest. A Domino az Euroligában is címvédésre készült, ám a nápolyi döntőben a Posillipo Napoli, hosszabbítás után 9-8-ra legyűrte Kovács István legényeit.

Az aranyos ezüstcsapat balkezes bombázója, minden idők egyik legjobb magyar pólósa, Benedek Tibor május végén bejelentette: szívritmuszavarai miatt lemondja a válogatottságot, a Dominóban azonban továbbra is bevethető lesz.

A motreali vb-re készülő férfipóló-csapat júniusban nagyon könnyedén diadalmaskodott a margitszigeti Unicum-kupán, az utolsó meccsen például 9-3-ra verték Kanadát a Kemény-legények.

10-7-re diadalmaskodtak

A férfiak is szépen meneteltek, az elődöntőben például Biros Péter egymaga hat gólt dobott a görögök elleni, 7-6-ra megnyert találkozón, a mindent eldöntő összecsapáson pedig Szerbia és Montenegró volt az ellenfél. Az olimpia bajnok magyar együttesnek végül sajnos csak ezüstérem jutott, a szerbek ugyanis 8-7-re legyőzték Kemény Dénes csapatát. (Sovány vigasz: Biros bekerült a vb álomcsapatába.)

A "szerb átok" az augusztusi, belgrádi Világliga-döntőben is hatott még, de nem is akármennyire, csapatunk ugyanis 16-6-ra kikapott a torna utolsó találkozóján. De ez még semmi, mindössze öt nappal később, a törökországi Universiadén megint szerb-magyar csata volt a döntőben, s a végeredmény 7-4 lett - oda... Ezúttal a hölgyek sem tudtak javítani a mérlegen, hiszen az oroszországi Kirisiben rendezett Világligán végül még a dobogóról is lecsúsztak.

Meglepetésként hatott, hogy a bajnoki címvédő Domino a szeptember végi Magyar Kupában nem jutott be a döntőbe, ahol az ob I-ben ezüstérmes Vasas 13-12-re verte az egri együttest. Egy hónappal később viszont már nem hibázott a Honvéd, a Kőér utcában rendezett Szuperkupa-döntőben ugyanis 13-8-ra kiütötte a Vasast. Molnárék igencsak formába lendültek, hiszen az Euroligában például visszavágtak a Posilipónak a tavaszi vereségért, míg az ob I-et egyedüli veretlen csapatként vezetik.

Forrás: MTI
Faragó Tamás
nem kívánja meghosszabbítani év végén lejáró kontraktusátSzilágyi Péter

Végezetül: a női pólósok 2005-ös remeklését, világbajnoki címét a sportújságírói szakma is elismerte, hiszen az év sportolója-választáson, a legjobb csapat kategóriában - mindössze pár ponttal lemaradva a Janics, Kovács kajakos duó mögött - második lett a hölgykoszorú, míg Faragó Tamást az év szövetségi kapitányának választották. És még egy ráadás: december 22-e óta márványtábla őrzi a női vízilabda 2005-ös magyar világbajnokainak a nevét a Margitszigeten.