Vágólapra másolva!
Januárban Kontinentális-kupa négyes döntőt rendeztek Fehérváron, februárban NHL-sztárokat láthatott a közönség a Pannon GSM-kupán, kanadai játékosok érkeztek az FTC-be, az Alba Volán 1-3-ról nyerte meg a döntőt a Dunaújváros ellen, a csehek letaszították a trónról Kanadát, mozgalmas évet zárt a hokivilág, tekintse át velünk a legfontosabb történéseket!

Sport 2005 - mindet megnézem!

A 2005-ös év egyből egy hazai csúcseseménnyel indult, Székesfehérváron rendezték ugyanis a Kontinentális-kupa négyes döntőjét, amelyen a házigazda Alba Volán mellett az orosz Dinamo Moszkva, a szlovák Zvolen és az olasz Milano Vipers vett részt.

Mivel az NHL szünetelt, így a tengerentúli ligában edződött játékosok is ellátogattak Fehérvárra, az Afinogenovval és Dacjukkal felálló Dinamo Moszkva játékerejét a 8-0-s orosz győzelemmel végződő találkozón a Volán is megtapasztalhatta.

A Zvolen ellen aztán már jobban játszott Pat Cortina csapata, és a 2-1-es vereség miatt nem kellett szégyenkeznie Budaiéknak, a Milanót pedig nemcsak megszorította, hanem le is győzte a magyar bajnok, ami óriási fegyverténynek számított.

Ezzel a harmadik helyet csípték meg a fehérváriak, a tornát pedig meglepetésre a Zvolen nyerte, amely 2-1-re verte a Dinamót az utolsó fordulóban. A Kontinentális-kupán tért vissza Ocskay Gábor, aki szívproblémák miatt hetven napig nem játszhatott.

Az év elején került sor a junior vébére, ahol Kanada gyűjtötte be az aranyat, a juharlevelesek 6-1-re elgázolták az oroszokat a fináléban, a dobogóra még a cseh csapat állhatott fel.

Január közepén szenzációs hír látott napvilágot, az FTC ugyanis bejelentette, hogy megszerezte két NHL-játékos, Rob Niedermayer és Jason Strudwick játékjogát. Az Alba Volán eközben az Interligában döntőbe jutott, de ott összesítésben 3-0-s vereséget szenvedett a szlovén Acroni Jesenicétől. A Dunaújváros a negyeddöntőben vérzett el a horvát Medvescsak Zagreb ellen.

Februárban újabb rangos tornát rendeztek hazánkban, a Pannon GSM-kupán a németek, a szlovákok és a kanadaiak léptek jégre a magyar válogatott mellett, és olyan neveket láthatott a közönség, mint Miroslav Satan, Jozef Stümpel, Marco Sturm, vagy Olaf Kölzig. Játékosnézőben Budapesten járt Glen Sather is, aki a nyolcvanas években az Edmonton Oilers öt Stanley-kupa győzelmének volt tevékeny részese.

Az első fordulóban a magyar csapat Kanadával találkozott, és a hoki tanítómesterei alapos leckét adtak, 7-0-s győzelmet arattak. Egy nappal később az első harmadot megnyerték a mieink a 12 világbajnokkal felálló szlovákok ellen, de végül északi szomszédaink érvényesítették a papírformát. Más okból is emlékezetes volt február 12-e, valóra vált az FTC-drukkerek álma, és megérkezett Niedermayer, valamint Strudwick.

A bemutatkozásukra még várni kellett, hiszen a bajnoki forduló helyett a Pannon GSM-kupa harmadik fordulója következett, ahol a mieink a németek ellen még vezettek a záró játékrész előtt, de végül 4-3-as vereséget szenvedtek, a tornát a szlovákok nyerték, magyar játékos is bekerült a különdíjasok közé, Sille Tamást választották ugyanis a legjobb védőnek.

Az olimpiai selejtezők utolsó köre után kialakult a torinói mezőny, az A csoportban Kanada, Csehország, Finnország, Németország, Olaszország, valamint Svájc mérkőzik meg egymással, a B jelű hatosban Svédország, Szlovákia, Egyesült Államok, Oroszország, Lettország és Kazahsztán meccsel.

Február 16-án a Dunaújváros ellen bemutatkozott Strudwick (Niedermayer szemsérülés miatt nem játszhatott), és a kanadai hátvéddel megerősített zöld-fehérek alaposan megszorongatták az Acélbikákat, akik végül büntetővel nyertek.

Az Alba Volán ellen már a győzelem is összejött az FTC-nek, aztán Niedermayerék belekóstolhattak a magyar hokivalóságba, amikor a Kisstadionban a havazás miatt elmaradt az UTE elleni találkozó.

A DAC elleni március eleji vereség aztán bebizonyította, hogy két kanadai fecske sem csinál nyarat, azaz a Fradi lemaradt a döntőről, majd az is kiderült, hogy hiába erősített remekül az UTE, marad a szokásos leosztás, vagyis a Volán és a Dunaújváros meccsel az aranyért.

Női hokisaink a fokvárosi divízió III-as világbajnokságon a negyedik helyen végeztek, de volt okuk az örömre, ugyanis Kökényesi Esztert választották a torna legjobb kapusának.

A Fejér megyei presztízscsatának is beillő döntőben a DAC nyerte az első két felvonást, aztán mindkét fél győzött egyszer-egyszer, azaz egy lépésre volt az aranyéremtől az újvárosi gárda, amelyet ekkor már Robert Spisak irányított. Az ötödik mérkőzés büntetőkkel dőlt el a fehérváriak javára, aztán a hatodikon idegenben sima, 5-1-es győzelmet arattak, így jöhetett a hetedik meccs, amelyen Csibi gólja döntött, ezzel története hatodik bajnoki címét szerezte meg az Alba Volán.

A bronzcsatát is a lehető legtovább húzták a felek, végül a két kanadai sztár búcsúmecse nem sikerült, mert az UTE 4-2-es vereséget mért a Fradira, és a lila-fehérek hét év után szereztek ismét érmet.

Ifjúsági hokisaink szenzációsan szerepeltek a bukaresti divízió II-es világbajnokságon, mind az öt ellenfelüket elpáholták, és feljutottak. A "nagyok" a debreceni divízió I-es vébére készültek, ahol a harmadik hely megszerzését tűzte ki célul az elnökség. Palkovicsék a norvégok elleni bravúros 2-2-vel kezdtek, amit a Japán elleni 3-0-s siker követett, legszebb álmaink kezdtek valóra válni.

A Kína elleni kötelező győzelmet kilencgólos gálaelőadással abszolválták Ladányiék, a britektől elszenvedett 0-3-s vereség azonban szertefoszlatta a feljutásról szőtt álmokat. Zárásként a lengyelekkel ikszelt csapatunk, amely így elérte a kitűzőtt harmadik helyet, a hokielitbe Norvégia került vissza.

A nőknél az amerikaiak vehették át az aranyérmeket a vébén, a döntőben azt a Kanadát verték büntetőkkel, amely korábban sorozatban nyolcszor gáncsolta el őket a végső diadal küszöbén. A bronzérmet a házigazda svédek kaparintották meg.

A férfiak Ausztriában minden idők egyik legerősebb seregszemléjén mérték össze erejüket, rengeteg NHL-sztár ragadott ütőt hazája válogatottjában. A csehek letaszították a trónról Kanadát, Jagrék a döntőben 3-0-val hódították el a világbajnoki címet a tengerentúliaktól, az oroszok végeztek harmadikként.

A vébé alatt az is kiderült, hogy 2010-ben a németeknél találkozik a hokielit, és az is, hogy a magyar válogatott 2006-ban Franciaországban a házigazda mellett Japánnal, Nagy-Britanniával, Németországgal és Izraellel küzdhet majd.

Forrás: MTI
Idén is sok örömet szerzett a szurkolóknak a magyar válogatott

A nyári felkészülési időszakban átalakultak az itthoni csapatok, a Dunaújváros svédekkel erősített, az Újpest éppen a DAC-tól szerezte meg Ladányit és Horváth Andrást, és az is eldőlt, hogy a 2005/2006-os idényben az Érsekújvár révén szlovák gárda is indul a honi pontvadászatban. Szuper Levente Olaszországban kötött ki, és az Asiago kapuját védte ősztől.

Vas János első magyar mezőnyjátékosként kapott szerződést egy NHL-ben érdekelt klubtól, az előidényben be is mutatkozott a Dallas Starsban, aztán átkerült a tartalékcsapathoz, de az Iowa Starsban is remek teljesítményt nyújtott.

A magyar szövetség Fehéroroszország, Finnország, Szlovákia és Svédország társaságában pályázott a 2011-es világbajnokság megrendezésére, a hírek szerint jók az esélyei a magyar pályázatnak. Szeptember végén elrajtolt a Borsodi Liga és ezzel párhuzamosan az Interliga küzdelmei is megkezdődtek, a bajnokság az Újpest megerősődésével háromesélyessé vált, bár az Alba Volán biztosan ott lesz a döntőben, és a DAC, valamint a lila-fehérek vívnak majd nagy harcot a másik finalista helyért.

Novemberben ismét jégre lépett a válogatott, méghozzá az Újpesten megrendezett Skoda-kupán, ahol a sok hiányzó ellenére is sikerült az élen végezni, ami két fölényes győzelemmel, és a Zvolen elleni döntetlennel jött össze. December közepén újabb erőpróba várt a Cortina-csapatra, a katowicei Négy Nemzet Tornáján a lengyelektől és a norvégoktól kikapott csapatunk, a románokat viszont alapos verésben részesítette, ami a harmadik helyhez volt elég.

Az idei év krónikájához tartozik még, hogy október 17-én elhunyt Búzás György, az Újpest és a válogatott egykori kiváló csatára, három nappal később pedig ismét gyászolt a hokis társadalom, Mihók Bélát, a Ferenváros korábbi szakosztály-igazgatóját 41 éves korában érte a halál.

2006-ban is lesz mit nézni, januárban ismét Székesfehérvár rendezi a Kontinentális-kupát, ezúttal a svájci Zürich Lions, az orosz Lada Toljatti és a lett Riga 2000 vesz részt a tornán. Februárban az Eurochallenge-sorozat budapesti állomásán a román, a szlovén és a kanadai gárda lesz a mieink ellenfele, a hónap közepétól pedig Torinóra figyel majd a sportvilág, ahol az olimpián a legnagyobb sztárok hajtanak majd az aranyért. A 2006-os vébét Lettország rendezi, a divízió I-esek Franciaországban és Észtországban találkoznak.

Jégkorong 2004http://www.origo.hu/sport/20041221vizilabda.html?pIdx=1