Vágólapra másolva!
Szombaton, magyar idő szerint 13.30-kor Románia ellen lép pályára nőikézilabda-válogatottunk a szentpétervári világbajnokság elődöntőjében. Németh András szövetségi kapitány és együttese pénteken edzéssel készült a Jégpalotában (szerencsére Görbicz Anita is teljes értékű munkát végzett), mi pedig áttekintettük az eddig statisztikai mutatókat.

Pincési László helyszíni beszámolója Szentpétervárról

Nagyon nem esett kétségbe Németh András, a magyar nőikézilabda-válogatott szakvezetője a csütörtöki, Oroszország elleni vereséget követően. A magyar szakvezető a sajtótájékoztatón is azt hangsúlyozta, erre a mérkőzésre speciális taktikával készült az együttes, azoknak a játékosoknak szavazott több bizalmat, akik eddig kevesebb lehetőséget kaptak.

Így aztán a kimaradó Görbicz Anita és Tóth Tímea mellett nem lépett pályára Vérten Orsolya, Balogh Beatrix és Borbás Rita sem, Pálinger Katalin is mindössze két hetes erejéig váltotta Sugár Tímeát. A csapat a találkozót követően az eddigiekkel ellentétben nem pillantott bele a nap utolsó meccsébe (nem is sok izgalmat tartogatott a norvég-horvát összecsapás), ellenben pénteken délután már edzést tartott a szakvezetés.

A tréning jó hangulatban telt el, Németh András egyszer emelte fel mindössze hangját, amikor nagyobb figyelmet kért. Jó hír, hogy ott volt a pályán Görbicz Anita is, aki teljes értékű munkát végzett, s biztosan játszik szombaton.

Az elődöntőbeli ellenfél Románia lesz, amely az oroszokhoz hasonlóan százszázalékos, a mindent eldöntő középdöntő-mérkőzésen 33-29-re verte Dániát. Igaz, az a hír járta már korábban, az olimpiai bajnok szívesebben játszana az oroszokkal, mint a magyarokkal...

"Elégedett vagyok, szombaton, a magyarok elleni meccset követően még inkább az leszek" - nyilatkozta Gheorghe Tadici, a románok szövetségi kapitánya, aki leszámítva azt a tényt, hogy nem tudott megbékélni a Slagelse átlövőjével, Carmen Amariei-Lunguval, tökéletesen összerakta együttesét.

A statisztikákat böngészve akadnak érdekességek jócskán. Az eddigi összecsapásokat tekintve a csapatok rangsorában Magyarország áll az élen a lövések és gólok százalékát illetően: eddig 438 lövést küldünk az ellenfél kapujára, ebből 277 gól született, ami 63 százalékot jelent. Az elődöntős csapatok közül Oroszország 62 százalékkal bír (434 lövés/269 gól), Románia 60 (454/273), Dánia 54 százalékot (460/247) tud felmutatni.

A kapusok összevetésében a Dinu, Radulescu, Tamás trió paraszthajszállal vezet a Pálinger, Sugár duó előtt: előbbi 40 (338 lövés, 131 védés), utóbbi 39 százalékosan (335/131) teljesített eddig.

A román-magyar összecsapást magyar idő szerint szombaton, 13.30-kor játsszák, előtte 11 órakor a 7. helyért Korea és Brazília csap össze. 16 órakor a másik elődöntőre, az Oroszország-Dánia mérkőzésre kerül sor. Az ötödik helyért Hollandia és Németország vasárnap, magyar idő szerint délelőtt tíz órakor lép pályára.