Vágólapra másolva!
Csoportmásodikként zárt a magyar nőikézilabda-válogatott a szentpétervári világbajnokság középdöntőjében, miután 35-33-ra kikapott Oroszországtól. A csapat veretlenségén kívül semmi mást nem veszített el, lehet készülni a szombati elődöntőre, ahol ellenfelünk Románia lesz.

Pincési László helyszíni tudósítása Szentpétervárról

A mérkőzés összefoglalója

Nőikézilabda-világbajnokság, középdöntő, I. csoport, 3. forduló:
Oroszország - Magyarország 35-33 (15-17)
Szentpétervár, 2000 néző
v.: Hansen, Pettersen (norvégok)
gól: Poljenova 12/8, Bodnyeva 7, Posztnova 5, Marennyikova 4, Uszkova 2, Sipolova 2, Bliznova 1, Poltorackaja 1, Turey 1, illetve Kovacsicz 9, Ferling 5/1, Mehlmann 4/1, Siti E. 4, Őri C. 3, Kenyeres 3, Szűcs 3, Hornyák 1, Kindl 1
hetes: 8/8, illetve 6/2
kiállítás: 10, illetve 8 perc

Palacsintával behajtani tilos! - ez az új jelszó a Jégpalotában, ahol információink szerint nem véletlenül van hűvös (noha minden orosz, akit megkérdezünk, csodálkozva kérdez vissza: "Hideg?"), a kézilabda-pálya alatt ugyanis ott a jég. A hazai jégkorong-bajnokság ugyanis két nappal a vb-döntő után folytatódik, s minek új pályát csinálni, ha meg lehet hagyni a régit...

Csütörtök délután tehát palacsintaevésre vetemedtünk, a csarnok előtti kis bodegában isteni adagot mérnek, s az íze is csodálatra méltó. Hiába próbálkoztunk ugyan az angol kiírás szerint eperlekvárosat, majd fahéjas-almásat kérni, angolul senki sem értett - szerencsénkre a mögöttünk álló helyi fiatalember segített kibetűzni az orosz szót, s máris csokis-banánossal lettünk gazdagabbak. A többi állítólag elfogyott.

A csarnok zord bukósisakos őrei azonban jelezték, ezzel nem lehet bemenni - miközben a sajtóközpontban azért kapható szendvics, azaz mégiscsak fogyasztható étel a falak között is. Már-már a nyakunkba folyt a csokoládé, amikor átléphettük az elektromos kaput (sípolt, mint a fene, de ezzel meg senki sem törődött), végül is úgy döntöttünk, a "tortúra" már az esti meccs előtti pszichológiai hadviselés részét képezte.

A lelátón megjelent a Szentpétervárra érkező Lamperth Mónika belügyminiszter egy magyar zászló - és néhány úr - társaságában, a csapatból ezúttal a sérüléssel bajlódó Görbicz Anita és Tóth Tímea maradt ki.

A magyar zászlók között egy Ferencváros-sál is feltűnt a Himnusz dallamára, a többséget azonban természetesen a hazai, orosz közönség adta. No meg a norvégok, akiknél a szünnapon is érkezett négybusznyi drukker. Az előre megváltott jegyeket nem lehetett már visszaváltani, így számukra csupán egy meccs jutott, az Európa-bajnok ugyanis nyolc közé sem jutott.

A magyaroknál Szűcs és Ferling kezdett Tóth, illetve Görbicz helyén - az első két gólt ők szerezték (1-2). Tíz perc után 6-4 állt a nevünk mellett, ám Marennyikova és Uszkova két gyors góllal egyenlített. A nyitott orosz védekezést Ferling és Mehlmann remekül használta ki betöréseivel, sajnos az elrontott akciókat a hazaiak gyors lerohanásaikkal keményen büntették.

A félidő újabb tizenöt percére a fej fej melletti küzdelem volt jellemző, szerencsére a hajrát megnyomták Sitiék, és 17-15-ös előnnyel mehettek pihenőre. A két kimaradó klasszis mellett egyébként Vérten, Borbás és Balogh is pihenhetett a kispadon, de Pálinger is mindössze egy hetes erejéig váltotta Sugárt.

Forrás: [origo]

Görbicz Anitára és Tóth Tímeára a hétvégén lesz szüksége a csapatnak

A második játékrészt Poljenova-centrikusan kezdték az oroszok, az addig csak heteseket értékesítő átlövő zsinórban négyet vágott. Szerencsére társai nem csatlakoztak hozzá, így a negyvenedik percre négyre nőtt a magyar előny (20-24). Kovacsicz remekelt a jobbszélen, tömték is labdákkal a többiek.

A hajrára már nem tudott megújulni együttesünk, amely a 35-33-as eredménnyel csupán veretlenségét veszítette el. Ne feledjük, tartalékosan játszott jól csapatunk a komplett orosz válogatott ellen, reméljük, lesz még alkalmunk revánsot venni ezen a vébén. Mondjuk, a fináléban.

Németh András szövetségi kapitány: "Úgy játszottunk, ahogy előre elterveztük, azoknak a játékosoknak szavaztunk bizalmat, akik eddig kevesebb lehetőséghez jutottak. Elégedett vagyok a teljesítménnyel, hiszen az általam legjobbnak tartott válogatott ellen értünk el nagyon szoros eredményt."

Jevgenyij Trefilov, az orosz válogatott szakvezetője: "A mérkőzés nagyon jó szórakozást nyújtott a nézőknek. Gratulálok a magyar csapatnak, régen nem láttuk ellenfelünket, sok fiatal, nagyon tehetséges játékossal érkeztek, s megszorítottak bennünket."

Olvassa el Siti Beáta meccselemzését!