Vágólapra másolva!
Ugyan eddig is folyamatosan az elődöntős vágyakról és lehetőségekről számoltunk be, ám Hollandia ellen újabb sorsdöntő összecsapás következik a nőikézilabda-válogatott számára a szentpétervári világbajnokságon. Németh András csapata pontszerzéssel már biztos elődöntősként várhatná a tét nélkülivé váló, csütörtöki, Oroszország elleni meccset, vereség esetén viszont a továbbjutás kérdését minden bizonnyal az esetleges oroszverés döntené a javunkra.

Pincési László helyszíni jelentése Szentpétervárról

Enyhülés kezdődött a Néva partján, legalábbis, ami a hőmérsékletet illeti. Az eddigi fagypont alatti hőmérséklet végre nulla fok fölé emelkedett, ezáltal hétfő este már kiadós eső áztatta Szentpétervár utcáit, a Nyevszkij Proszpekten pedig olyan szél süvített, amely vitorlaként használva kabátomat sodort a szállodába.

Az enyhülés reményeink szerint a magyar csapat háza táján még nem ma érezteti hatását, a lányokra ugyanis a világbajnokság egyik legkeményebb csatája vár. Mondhatnánk azt is, sorsdöntő ütközet.

Kollégákkal napok óta vitatjuk a továbbjutás mikéntjét, abban egyöntetű volt a vélemény már a horvátok elleni meccs előtt is, a csapatban nincsen benne az, hogy sorozatban öt mérkőzésen jól játsszon. S ha már ki kell jönnie a rosszabb formának, az vagy a horvátok, vagy az oroszok ellen történjen, a hollandokat így is, úgy is meg kell verni.

A csapat hat ponttal vezeti ugyan csoportját, azaz, ha kedden pontot szerez, akkor tuti elődöntős, lehet rákészülni az oroszok elleni, tét nélküli összecsapásra, s a szerdai városnézésre. Ha viszont Hollandia nyerne, akkor nekünk (persze már ismerve a holland-koreai meccs eredményét) minden bizonnyal le kellene győznünk az oroszokat. Ez pedig már nem nekünk kedvezne.

Szó, ami szó, a csapat kezd kissé fáradni, ahogy Siti Beáta is fogalmazott, nincs könnyű helyzetben a szakvezetés, amelynek döntenie kell, hogy frissíteni próbál, s olyan játékosoknak szavaz több bizalmat (Szűcs, Siti, Ferling), akik eddig kevesebb lehetőséghez jutottak, vagy még a legideálisabbnak tartott felállásban küzd a győzelemért, hogy aztán legyen háromnapnyi regenerálódás az elődöntőig.

Elődöntő! Jóleső érzés ízlelgetni a szót, reméljük, este még nagyobb okunk lesz a boldogságra. A németalföldiek a hétfő esti, norvégokkal vívott csatában bizonyították, nem véletlenül vannak a középdöntőben. Az együttest nagyon összerakta Sjors Röttger szövetségi kapitány, intő például szolgálva, hogyan lehet valódi sztárok nélkül is ütőképes együttest formálni.

Forrás: [origo]
Remélhetőleg melege lesz a hollandoknak a Jégpalotában

A keretet csupa Dániában és Németországban edződő kézilabdázó alkotja, a csapatokat tekintve a legnagyobb név az irányító-átlövő Pearl van der Wissel, a csinos, GOG-ban légióskodó játékos hatot vágott Norvégiának.

A kapuban a frankfurti Debbie Klijn állt végig (egy hetes erejéig váltotta őt Jokelyn Tienstra), a védelem három belső oszlopa - Joyce Hilster, Andrea Groot, Diane Lamein - nemcsak magas és erőteljes felépítésű, de jó lábmunkával is bír.

A meccs egyébként 30-30-as döntetlennel zárult, köszönhetően a 11 gólos Kristine Lundénak, ikertestvérének, a 44 százalékkal védő Katrine Lundénak - és annak a szerb-montenegrói Gardinovacki, Maric játékvezető-párosnak, aki az utolsó öt percben talán csak súlyos testi sértésért adott volna kétperces büntetést norvég játékosnak...

A hollandok ellen eddig harminchat alkalommal játszott a csapat, s 35 győzelem mellett mindössze egyszer kapott ki. A mérkőzésre magyar idő szerint 17 órakor kerül sor.

középdöntő, az I. csoport (AB-ág) állása:
1. MAGYARORSZÁG 6 pont (89-73)
2. Oroszország 6 (95-87)
3. Hollandia 3 (81-91)
4. Koreai Köztársaság 2 (86-99)
5. Norvégia 1 (73-80)
6. Horvátország 0 (81-85)

Érdemes vetnünk egy pillantást a másik ágra is, ahol Románia továbbra is százszázalékos teljesítménnyel áll az élen, Gheorghe Tadici együttese ezúttal Brazíliát intézte el 35-33-ra, köszönhetően a győri Simona Gogirla 11 góljának, illetve a villámszélső, Cristina Varzaru 6/6-os teljesítményének.

A mérkőzés egyébként nem rejtett annyi izgalmat, mint amennyit az eredmény sejtet, a félidei kétgólos román előny a második játékrészben hétre nőtt, a hajrában például az utolsó öt percet 5-0-ra vesztette el a csapat...Ahogy Sinka László főtitkár, aki látta már a román válogatottat a vébén, elmondta, az ETO-játékosok védekezésben kiválóan teljesítenek, évek óta nem volt ennyire jól összerakott a keleti szomszéd válogatottja.

Továbbjutó helyen áll jelen pillanatban Dánia, amely változatos mérkőzésen játzsott 28-28-as döntetlent Ukrajnával. A Herczeg, Südi kettős által vezetett összecsapás első félidejében Borogyina öt találatának (is) köszönhetően 17-13-as előnnyel mehettek pihenőre az ukránok, hogy aztán a második harminc percet egy 6-0-s szériával kezdve megfordítsák az állást a dánok.

A hajrá kilenc percében aztán már csak Fruelund volt képes betalálni az olimpiai bajnok részéről, s hiába állt még az 57. percben is 28-25 Dánia neve mellett, Borogyina egy, Boklascsuk pedig két találattal pontot mentett.

Németországnak is van még esélye az elődöntőre, ahogy a hazai sajtóban Armin Emrich kapitány fogalmazott, már a négy közé jutás a cél, ennek megfelelően a gárda le is győzte a címvédő franciákat. Nem semmi teljesítmény egy olyan válogatottól, amely csakis Tajvan visszalépésének köszönheti vb-szereplését.

középdöntő, a II. csoport (CD-ág) állása:
1. Románia 6
2. Dánia 5
3. Németország 4
4. Ukrajna 3
5. Franciaország 0 (79-92)
6. Brazília 0 (79-98).

Német győzelem a franciák ellenhttp://www.origo.hu/sport/csapat/kezilabda/20051212horvatveresre1.html?pIdx=2