Vágólapra másolva!
Papírforma szerint két könnyebb mérkőzés áll a magyar nőikézilabda-válogatott előtt a szentpétervári világbajnokság középdöntőjében. Elsőként hétfőn, Horvátország ellen kell kicsikarni a győzelmet, s tenni egy lépést az éremszerzés felé vezető úton. Akkor is, ha az utak jegesek, a csarnokok hidegek...

Pincési László helyszíni jelentése Szentpétervárról

Az éjszakai havazás és erős fagy elképesztő útviszonyokat okozott hétfő reggelre Szentpéterváron. Csak azt mondhatjuk, ha valaki a magyar közterület-fenntartókat bántani meri, kiküldjük a Néva partjára.

A Jégpalota környékén olyan jégpáncél borította a járdát, hogy az emberek egymásba kapaszkodva, ülepre csüccsenve, hasra esve jutottak el a buszmegállótól a gyalogosátkelőig. Vártam is pár percet, hátha feltűnik Jevgenyij Pljuscsenko, a jég minősége és vastagsága lehetőséget adott volna egy szabadtéri műkorcsolya-edzésre.

Balszerencsémre az orosz pontosság is megtréfált, a papíron délben nyíló sajtóközpont ajtaján egy akkora lakat volt belülről, amelyet valószínűleg még Nagy Péter kovácsoltatott a politikai foglyok számára. A kedves, semmilyen nyelvet sem beszélő hölgy pedig csak azt mutogatta belülről: majd egyszer kinyitják.

Mielőtt megfagytam volna, pár kűr erejéig megkerültem a Jégpalotát, majd visszaérve csodák csodájára bejutottam. A biztonsági őr ugyan nem engedett át a fémdetektoros kapu, csak miután letettem a kabátomat és kipakoltam zsebeimet. Mondtam is neki magyarul (úgysem érti): "két kézigránát van nálam", de csak vigyorgott, s mutatta, mehetek befelé. De tényleg, minek a hercehurca, ha a kabátomat át sem vizsgálta...?!

A csapat vasárnap délután, helyi idő szerint négy órakor háromnegyedórás átmozgató edzést tartott, a legvégén Kindl kérésére még külön lőgyakorlatot is tartottak Sugárnak. Jelentem, a Jégpalota is hideg, a lányok többsége melegítőben edzett, ráadásul a biztonsági őrök a magyar újságírókat sem akarták beengedni, ehhez határozott fellépésre volt szükség.

Arról már nem is érdemes beszélni, hogy a csarnok egyik eldugott sarkában jelölték ki a sajtóhelyeket, látni nem sok mindent lehet, s egyelőre úgy néz ki, a sajtóközpontban is meg kell verekedni a tudósításokhoz nélkülözhetetlen internetkábelekért...

Zsiga Gyulától azt kérdeztük, milyen felvételt sikerült szerezni a hétfői ellenfél, horvát együttesről. "Megvan a horvátok oroszok, és hollandok elleni csatája, András előbbit, én utóbbit elemeztem, máris megvannak a taktikák, fejben meg is nyertük az összecsapásokat" - válaszolta a csapat trénere. Márpedig a négy pont gyakorlatilag az elődöntőt jelentené a csapatnak.

A csapatból ezúttal Szűcs Gabriellát kértük egy kis értékelésre.
"Hál Istennek elég sok lehetőséget kapok ahhoz képest, ahogy tavaly jártam, nagyon örülök neki, s igyekszem kihasználni ezt a kevéske időt is. Úgy érzem, a csapat bármire képes lehet, fiatalos, lendületes, mindenki egy célért küzd. A Korea elleni meccs például fantasztikus volt, jó volt benne lenni abban a közegben. Remélem, minden mecset sikerül megnyernünk egy icike-picike góllal, és akár érmet is vinnénk haza. Nagyon jó volna" - nyilatkozta a Debrecen csinos átlövője, akitől interjú közben is autogramot kért egy külföldi szurkoló.

- Azt mondták a társaid, hogy kellett egy komolyabb győzelem, hogy végre átlendüljetek a holtponton.
- Igen, mert sajnos nehezen indultak a dolgok, szerintem mindenki egy kicsit görcsös volt, éppen azért, mert ilyen fiatal a csapat. S azért csak nagy tétje van egy világbajnokságnak. Mindenki izgult, ezt kellett leküzdeni, mostantól bátrabban kell játszanunk minden mérkőzésen.

- Hogy tetszik a város?
- A Téli Palota, csodálatos, még csak kívülről láttuk, de remélem, be is nézünk egyszer. Lehet havas körülmények között még szebb lenne. Az biztos, hogy nagyon hideg van, a hőmérséklet sokkal kellemetlenebb, mint otthon.

Délután, magyar idő szerint 15 órakor Horvátország lesz az ellenfél, amellyel korábban 17 alkalommal meccselt a magyar együttes, a mérleg: 10 magyar és 6 horvát siker mellett egy döntetlen. Idén kétszer már megmérkőzött egymással a két fél: október 16-án a Croatia-kupán a hazaiak 30-27-re nyertek, majd november 26-án, Balatonfüreden a Pannon GSM-kupán sikerült revánsot venni (31-25).