Vágólapra másolva!
Álomjátékkal, remek védekezéssel és kapusteljesítménnyel, illetve ezer éve nem látott átlövő-produkcióval rukkolt elő a magyar nőikézilabda-válogatott a szentpétervári világbajnokság negyedik fordulójában, s 22-13-as félidő után 42-29-re legyőzte Koreát. Ezzel az együttes már bejutott a középdöntőbe, utolsó, szombati csoportmeccsén Norvégia ellen búcsúzik a CKK-komplexumtól.

Pincési László helyszíni jelentése Szentpétervárról

nőikézilabda-világbajnokság, B csoport, 4. forduló:
Magyarország - Korea 42-29 (22-13)
Szentpétervár, 100 néző
v.: Hakansson, Nilsson (svéd)
gól: Mehlmann 10, Tóth T. 9, Balogh B. 7, Görbicz 6/1, Borbás 3, Ferling 2, Vérten 1, Szűcs 1, Kindl 1, Siti 1, Kenyeres 1, illetve Kim Cs. 6, Mun P. 5, Mjung 4/1, Vu 4, Szong, Hu J. 3-3, Li G. 2, Kim E. 1, Csoj 1/1
hetes: 1/1, illetve 3/2
kiállítás: 4, illetve 6 perc

Forrás: [origo] Tekintse meg a mérkőzés összefoglalóját!

Egy olyan napon, amikor csak az jár a kézilabda-rajongó fejében, mennyire kell a győzelem Korea ellen, kifejezetten szerencsésnek mondható, ha élete első szentpétervári metrózásakor a Nyevszkij állomáson száll fel. A Csud-tavi jégcsata győztesének nevéről egyből az esti sikerre asszociál, s máris nem érdeklik az egyébként tényleg cudar körülmények.

A találkozó előtt a Sport1 tévé munkatársai arról panaszkodtak, hogy egyszerűen elvitték a szervezők a monitorjukat, a csarnokban érezni lehetett a hűvös északi szelet.

Szerencsére a szurkolás visszatért a sportághoz, köszönhetően annak a harminc-negyven magyar drukkernek, aki tiszteletét tette a csarnokban. Mérkőzés előtt sikerült szót váltanunk Németh András szövetségi kapitánnyal, aki elmondta, azzal már nagyon elégedett lenne, ha a középdöntőbe három ponttal mehetne a csapat, ehhez pedig Koreát mindenképpen verni kell.

A csapatból ezúttal Hornyák és Kovacsicz maradt ki, a hatosfal belső embereként Tóth és Kindl kezdett. Az első tíz perc kiegyensúlyozottságában feltűnő volt, hogy továbbra sem erőlteti a szélsőjátékot az együttes (a kapitány nem is titkolta, Szlovénia ellen nagyon elégedetlen volt a balszélsőkkel), Korea az elszórt labdákat gyors lerohanással keményen büntette.

A 13. percben Borbás találatával 9-6-ra lépett meg az együttes, amelynek motorja az oly' sokat bírált Mehlmann volt. A Dunaferr jobbátlövője a legszebb időket emlékeztetően játszott, a félidőben hét gólig jutott, közben lövőtudománya repertoárjának minden fajtáját bemutatta.

A kapuban Pálinger remekelt, a védekezésre sem lehetett panasz, támadásban pedig kijött az a tudásbeli különbség, amit a szakvezetés már a vb előtt remélt. Németh András csak akkor kért időt, amikor a 22. percre 14-11-re jött fel az ellenfél, innen nyolc perc alatt 8-2-es szériát produkált a csapat, s 22-13-as előnnyel mehetett pihenőre.

Forrás: [origo]
Mehlmann Ibolya és Németh András

A második játékrészre Mehlmann elfáradt, szerepét Tóth Tímea vette át, aki tíz perc alatt ötször is megzörgette Li hálóját, a 32. percre tízre nőtt az előny (29-19). Görbicz eleresztett egy olyan "görbiczesen" alulról felfelé suhogó, sistergős bombát is, a jobbszélső Balogh balról is betalált, a végén edzőmérkőzéssé szelídülő csatát minden benevezett játékos kiélvezhetett.

A vége 42-29 lett, a csapat pazar játékát látva csak egy kérdés vetődik fel: ha így is tudnak játszani komoly riválissal szemben, miért kellett erre ennyit várni?

Németh András szövetségi kapitány: "Úgy játszottunk, ahogy megálmodtuk, sokat számított, hogy átlövőink feljavultak erre a mérkőzésre."

Mehlmann Ibolya, a csapat legjobbja: "Tudtuk, hogy az ellenfélnél vannak kisebb játékosok, s hogy a lövőcselekre elmozognak, ezt tökéletesen kihasználtuk."

További eredmények a csoportból:
Angola - Ausztrália 47-8 (26-5)
Norvégia - Szlovénia 29-22 (16-10)

A csoport állása:
1. Magyarország 7, 2. Norvégia 6, 3. Szlovénia 5, 4. Koreai Köztársaság 4, 5. Angola 2, 6. Ausztrália 0