Vágólapra másolva!
Második mérkőzésén Angola ellen lépett pályára a magyar nőikézilabda-válogatott a szentpétervári világbajnokságon, s bár a mérkőzés java részében az afrikai együttesnél volt az előny (az első félidőben hat góllal is vezetett!), a hajrában a remeklő Görbicz vezérletével 34-30-ra nyert a Németh-csapat.

eredmény
XVII. nőikézilabda-világbajnokság, B csoport, 2. forduló
Magyarország - Angola 34-30 (14-17)
Szentpétervár, SCC Peterburgszkij-csarnok
v.: Gardinovacki, Maric (szerb-montenegrói)
gól: Görbicz 8/2, Mehlmann 6/3, Vérten 5, Ferling 5/1, Borbás 3, Tóth T. 3, Balogh 2, Hornyák 1, Kindl 1, illetve Kiala 9, Bengue 7/1, E. Tavares 6/1, Trinidade 3, Joaquiem 2, Ferenandes 2, Miguel 1
hetes: 9/6, illetve 3/2
kiállítás: 10, illetve 10 perc

Az Ausztrália elleni, 57-9-es diadalt követően Angola ellen folytatta szereplését a magyar nőikézilabda-válogatott. A csapatból ezúttal Szűcs Gabriella és Kovacsicz Mónika maradt ki.

A magyar válogatott kezdte az összecsapást, de az irányítást Angola ragadta magához az első pillanattól kezdve. Csupán két kis fellángolása akadt a mieinknek, először amikor 1-3-ról, 4-3-ra fordított, majd amikor 4-10-ről, Németh András időkérését követően sikerült felzárkózni egy gólra (9-10).

A védekezésből semmi sem valósult meg, a hatosfal nem működött kifogástalanul, a hihetetlen atletikus afrikaiak lábmunkája szinte a tökélyt súrolta, a játékosok minden lövése kaput ért.

Nem segített a csapatnak a kis közjáték sem: egy heteshez a Metz kapusa, Praca érkezett, de a zsűriasztal jelezte, a játékos nem szerepel a jegyzőkönyvben. Tolmácsok, sportvezetők csoportosultak a pálya szélén, s heves tanácskozásba fogtak, majd a vita megoldását követően Görbicz hagyott ki egy hetest.

A győri irányító külön fejezetet érdemel, a labdaeladások és a két elhibázott büntető mellett igazi vezéregyénisége lett a csapatnak. A tétova átlövők munkáját felvállalva pazar gólokat szerzett, Ferlinggel és Borbással is remekül megértette magát, gyakorlatilag neki köszönhető a győzelem.

No meg Sugár Tímeának, aki a 17-14-es angolai vezetéssel záruló félidőt követően kapott bizalmat, s remekül védett. A 45. percben Borbás révén sikerült egyenlíteni (23-23), három perccel később - 4-3 után először - nálunk volt az előny (26-25)! Feljavult a védekezés, Borbás is belelendült, Görbicz pazar átlövésével 29-27-re, két góllal húzott el az együttes.

A hajrára sem csökkentek az izgalmak, de 30-30 után Mehlmann, Tóth, és a remeklő Görbicz következett (33-30). Az utolsó gólt Ferling szerezte, a csapat nagy hajrával és küzdéssel, vért izzadva szerezte meg az előzetesen könnyednek és kötelezőnek ítélt győzelmet.

Szerdán Szlovénia következik, kimondani is furcsa: könnyebb meccsre számíthatunk, mint Angola ellen.

Pincési László

[origo]