Vágólapra másolva!
Valóban minimális céllal érkezett Szentpétervárra az ausztrál nőikézilabda-válogatott, amely a világbajnokságon azt szeretné elérni, hogy öt csoportmérkőzésének mindegyikén 20 gólnál kisebb vereséget szenvedjen el. Az első meccsen reméljük, ez nem válik be, a kontinensnyi ország nemzeti együttese ugyanis Magyarország ellen kezdi meg szereplését.

Nagyot nem tévedünk, ha magabiztos, gólkülönbség-javító győzelmet várunk a magyar csapattól a szentpétervári nőikézilabda-világbajnokság nyitómérkőzésén. Az ellenfél ugyanis az az Ausztrália lesz, amelyhez hasonló riválisról csak álmodni lehet - a sehol sem jegyzett válogatott számára már a vb-szereplés is megtiszteltetés, ennél több nem is várható el az együttestől.

A világbajnokságok történetében harmadszor fordul elő, hogy Ausztrália képviselteti magát, 1999-ben öt vereséggel búcsúzott az együttes, átlagban 15 gólt szerzett, s 33-at kapott, ezzel összesítésben megelőzte Argentínát a tabellán (s 2003-ban sem járt sokkal jobban).

A 2000-es, hazai rendezésű olimpián sem sikerült a kiugrás, az együttes utolsó lett, ráadásul a szövetség az ötkarikás játékokon való szereplés (és az ezzel járó pénzügyi fellendülés és médiaérdeklődés) lehetőségét sem tudta meglovagolni.

A távoli ország kézilabdaéletére a regionalitás jellemző, nemzeti bajnokság hiányában állami ligákban folyik a versengés. A legjobb csapatokat New South Wales tartomány egyesíti, itt érződik a legjobban az európai hatás.
Jól tükrözi a kézilabda elhanyagolt szerepét, hogy a szövetség nem tudta előteremteni a vb-utazáshoz szükséges anyagi javakat, a felkészülés, illetve maga a világbajnokság 6000 dollárjába került minden játékosnak, akik még a mezüket is önerőből finanszírozták...

A csapat Svédországban készült, talán azért is, mert három kulcsembere, Rae Boulton, Katia Boyd és Cathy Kent egyaránt az alacsonyabb osztályú H65 Höör csapatát erősíti. A válogatott célja, hogy minden mérkőzést 20 gólnál kisebb vereséggel ússzon meg, ami nagy bravúr lenne, hiszen a felkészülés során éppen a csoportellenfél Angola mért 40-10-es vereséget rá.

A magyar válogatott vasárnap szerencsésen megérkezett Szentpétervárra, magyar idő szerint kora reggel meg is tartotta első edzését a SCC Peterburgszkij nevű sportlétesítményben, ahol délután 15 órakor pályára lép. Ausztrália ellen eddig egyszer mérkőzött az együttes: még 1999 szeptemberében 30-17-re győzött a Mocsai Lajos irányította csapat.

Pincési László