Vágólapra másolva!
A magyar nőikézilabda-válogatott a csoport leggyengébb ellenfelével, Ausztrálival szemben kezdte meg szereplését a szentpétervári világbajnokságon. Németh András tanítványai a szakmai szemmel értékelhetetlen összecsapást 57-9-re nyerték, s készülhetnek a keddi, Angola elleni csatára. A csoport másik két mérkőzésén Norvégia 36-30-ra verte az afrikai együttest, míg Szlovénia nagy meglepetésre 42-35-re lelépte Koreát.

Nézze meg a mérkőzés összefoglalóját!

eredmény
XVII. nőikézilabda-világbajnokság, B csoport, 1. forduló
Magyarország - Ausztrália 57-9 (27-5)
Szentpétervár, SCC Peterburgszkij-csarnok, 100 néző
v.: Doumbia, Gbela (elefántcsontparti)
gól: Kenyeres 13, Kovacsicz 11, Görbicz 6/3, Siti E. 5, Ferling 5/1, Mehlmann 4, Borbás 3, Őri C. 3, Szűcs 2, Hornyák 2, Kindl 2, Tóth T. 1/1, illetve Roy 5/1, Maher 2, Doherty 2, Boulton 1
hetes: 5/5, illetve 1/1
kiállítás: 6, illetve 8 perc

Mit lehet elmondani egy olyan mérkőzésről, amelyen 48 gólos különbséggel nyert az egyik fél? A magyar és az ausztrál nőikézilabda-válogatott között akkora volt a különbség, mint egy gyorsvonat és egy lovaskocsi sebessége között - a 60 perc után megkérdőjelezhető a nemzetközi szövetség azon törekvése, hogy mindenáron helyet szorítson a kézilabda-kultúrával nem, vagy alig rendelkező nemzeteknek is a vébén.

A magyar csapatból a belázasodott Vérten Orsolya és Balogh Beatrix maradt ki. Kissé idegesen kezdte ugyan a csapat a mérkőzést, de Kenyeres kapufáját követően beindult a henger. Németh András szövetségi kapitány próbálgathatta a védekezést, 5+1-gyel nyitott a gárda, ezt váltotta a hatosfal, amely néha a kaputól kilenc méterre lévő szaggatott vonalig is feltolódott.

Az első ziccert Görbicz labdaszerzése után Kenyeres hagyta ki. Kovacsicz találatával azonban gyorsan sikerült megszerezni a vezetést. Az 5+1-es védekezés annyira megzavarta az ellenfelet, jószerével kapura sem tudott lőni, s bár a helyzetkihasználás hagyott kívánnivalót maga után, már öt perc után látszott, ezen a meccsen akár emberhátrányban sem lenne gond.

A 8. percre 5-3-ra módosult az eredmény Roy kettő és Boulton találatának köszönhetően, ezzel szinte el is lőtte puskaporát az együttes. A 15. percben Görbicz szólójával 10-3-ra alakult az állás, s a mérkőzés első kétperces kisbüntetése is a győri irányító nevéhez fűződött.

A 22. percre 17-4-re, a félidő végérere 27-5-re módosult az állás.

A második játékrészt Szűcs bomba átlövésgólja nyitotta, majd Maher és Roy révén az ausztrálok is megvillantak kétszer (31-7), de ez nem bizonytalanította el a Pálingert felváltó Sugár. Támadásban Ferling ért el mesterhármast, azaz szerzett zsinórban három gólt, Kenyeres és Kovacsicz pedig le sem állt.

A 42. percre harmincgólosra duzzadt az előny (39-9), négy perccel később Kenyeres jubilált, megszerezve tizedik találatát (43-9). Az 51. percre Mehlmann lövése "negyvenet ért" (49-9). az ötvenedik találatot Kovacsicz szórta, a következővel ő maga is átlépte a saját tízgólos határát (51-9).

A komolytalan, edzésnek is gyenge összecsapás végeredménye 57-9 lett, a csapat kedden sokkal keményebb csatára készülhet Angola ellen.

Zsiga Gyula edző: "A mérkőzésnek szakmai értéke azon felül, hogy minden benevezett játékos pályára lépett, nem volt. Nehéz így kellőképpen koncentrálni és gyakorolni."

Pincési László

[origo]