Vágólapra másolva!
Nincs könnyű helyzetben Robert Begus, a magyarokkal egy világbajnoki csoportban szereplő szlovén nőikézilabda-válogatott szövetségi kapitánya, aki kulcsjátékosai soráról kénytelen lemondani a szentpétervári esemény előtt.

Sérülés miatt Tanja Dajcman, Kristina Mihic és Misa Marincek kapus eleve nem jöhetett szóba a válogatásnál, Silvana Ilicet egyszerűen nem engedte el klubja, az Elda Prestigio, Spela Cerar személyes okok miatt hagyja ki a vébét, Ceckova pedig visszavonult.

A jelenlegi keretből Deja Doler és Natalija Derepasko is kihagyta a felkészülés nagy részét, csupán a legutóbbi két németországi meccsen állt a szakvezetés rendelkezésére. A nyitány előtt pár nappal úgy tűnik, Anja Argenti nem tudja vállalni a szereplést, őt az Olimpija Ljubljana 19 éves balátlövője, Tanja Cigoja helyettesítheti.

Szakértők szerint a szlovén válogatott helyzetét nehezíti, hogy a rutinos játékosok nem bírják végig erővel a találkozókat, a fiatalok pedig nem érettek még egy ilyen világversenyre.

Begus - szlovéniai információnk szerint - úgy látja, Ausztrália és Angola verhető, Norvégia és Korea túl erős a csapatának, de szerinte Magyarország legyőzhető, s így el lehet érni a középdöntőt is.

A szlovénok a felkészülés során a Croatia-kupán nyitottak, ahol kikaptak Magyarországtól (22-28) és Horvátországtól (27-30), de legyőzték a spanyolokat (34-26). Ezt követően november elején kétszer meccseltek a horvátokkal (26-26, 28-25), majd a hazai tornán az Inna Dolgun klubcsapatát 35-25-re, a horvátokat 34-23-ra verték, s 30-30-at játszottak a szinték vb-résztvevő macedónokkal.

November 25-én és 27-én következett a két németországi mérkőzés, Lemgóban 33-27-es, Dortmundban 31-28-as vereséget szenvedett a Begus-csapat.

A Magyarország-Szlovénia összecsapásra december 7-én, szerdán kerül sor (15 óra). Amit fontos megjegyezni: a két válogatott eddigi 11 találkozásakor déli szomszédunk még nem nyert: az eddigi mérleg 10 magyar siker, illetve egy döntetlen.

Pincési László

Csoportriválisunk tornát nyert Velenjében/sport/csapat/kezilabda/20051121martatan.html?pIdx=1