Vágólapra másolva!
A címvédő magyar férfivízilabda-válogatott ezüstérmes lett a montreali világbajnokságon, miután a fináléban Szerbia-Montenegró 8-7-re legyőzte Kemény Dénes csapatát.

Férfivízilabda-világbajnokság, az első helyért:
Szerbia-Montenegró - Magyarország 8-7 (1-1, 2-2, 2-2, 3-2)
a magyar góldobók:
Madaras, Biros, Molnár 2-2, Kiss G. 1

Nem kétséges, a földkerekség két legjobb csapata találkozott a világbajnokság döntőjében a Jean Drapeau park külön a vb-re emelt "műuszodájában". Vita legfeljebb azon lehetett, tovább tart-e a magyar hegemónia, avagy - az "egyszer minden sorozat megszakad" logikája alapján - ezúttal a szerbek nyernek. A piros-fehér-zöld színekért szorítók természetesen a változatlanságra szavaztak, mondván, ha egyszer már mindenképpen a riválisnak is kell, hogy jusson babér, az ne itt, Montrealban következzék be, hanem a Világliga augusztusi fináléjában, amelynek amúgy is Belgrád, a plávik fővárosa ad otthont.

A szerbek két különösen fájó vereségre a montreali összecsapás előtt is emlékezhettek, ha netán múltidézésbe fogtak volna: jelesül a 2000-es olimpián, Sydneyben az elődöntőben, a 2004-es athéni ötkarikás játékokon pedig az aranymeccsen kaptak ki a magyaroktól. A statisztika sem Sapicék mellett szólt: a magyar-szerb, avagy inkább a históriai időknek megfelelően a magyar-jugoszláv pólós párbajban a krónikások eddig 143 ütközetet jegyezhettek fel, ebből a 30 döntetlennel és a 38 vereséggel szemben 75 magyar győzelem áll. Helyi idő szerint szombat kora délután a magyar tábor a 76. sikerre várt...

Nyitány gyanánt az elődöntőben féltucat találatig jutott Biros Péter rögtön az első emberelőnyt gólra váltotta (0-1), Ikodinovic válaszolt (1-1), aztán felettébb hosszú gólszünet állt be, hiba itt, hiba ott többször is, két ideges csapat a vízben, hiába no, ez mégiscsak egy világbajnoki döntő...

Madaras Norbert másodszor is elhozta a labdát, az akció azonban hamvába holt, a center Steinmetz Ádámmal szemben kontrát ítéltek a bírók. Aztán Madaras már támadásban is villant: egy lecsorgó labdát értékesített (1-2). Kiss Gergely nem követte a példáját, mert a megúszó Szívós Márton víz alá nyomása miatt megítélt 4 méterest elhibázta. Savic élt is az ajándékkal: emberfóros támadásukat góllal fejezte be (2-2).

Akadozott a gépezet, a kezdeti idegeskedésnek múlnia kellett volna, ehelyett görcsösség jellemezte a világbajnoki címvédő magyarok játékát. Kiss G. mintha megérezte volna az elégedetlenséget, mert javítva hibáját, távolról hatalmas gólt vágott a bal felső sarokba (2-3). A szerbek azonban Sapic révén előnyből megint egyenlítettek (3-3).

A harmadik negyedben is a kőkemény emberfogásos védekezés volt az uralkodó játékelem a medencében, ezt a bírók először magyar kiállítással "honorálták". Ezt még megúszta a csapat, de Vujasinovic távoli lövését Szécsi benézte (4-3). Az ellenakció végén Madaras vállalta a befejező ember szerepét, s jól tette (4-4). Ahogy Szécsi is javított, mert bravúrral hárította a nehéztüzér szerepében otthonos Sapic lövegét. Aztán valamit már megmutatott igazi tudásából is Kemény Dénes gárdája: Kásás Tamás és Biros adogatása lezárásaként utóbbi pattintott Sefik kapujába (4-5), ám idő sem maradt az örömre, mert Ikodinovic is bizonyította, érti a szakmáját (5-5). A változatosság kedvéért a másik magyar center, Molnár Tamás ellen is kontrát fújtak, de baljós következménye nem lett az esetnek.

Forrás: EPA

Egy köpésre volt a címvédés

Jött az utolsó hét perc, a ráúszásnál Szívós megszerezte a labdát, de Varga Dániel elkapkodta a lövést, az ellentámadásból viszont Ikodinovic kíméletlen ítéletvégrehajtóként büntetett (6-5). Lassúnak, tompának tűnt a magyar válogatott, Kásás pocsék ejtése is ezt támasztotta alá, az ugyanakkor valósággal transzban játszó, kellően agresszív, az aranyra nagyon kiéhezett szerbektől Zlokovic betalált (7-5), ám mielőtt kétségbeejtővé változott volna a helyzet, Molnár szépített (7-6). Madarast másodszor is kiküldték, a szerbek hibáztak, fórból pedig Molnár belőtte a 7-7-et jelentő gólt. Viszont éppen a centert küldték ki szinte azonmód, s Ikodinovic már negyedszer volt eredményes (8-7). Ugyanő rögtön ezután büntetőt hibázott, Kemény ugyanis az utolsó esélyt megjátszva időt kért, miközben az ellenfélnél volt a labda, az ezért járó 4 méterest rontotta el Ikodinovic, de sajnos már ez sem számított. A hátralévő néhány másodpercben ugyanis még egyenlíthettünk volna, csakhogy éppen a kevés elfogadhatót nyújtó magyarok egyike, Biros adott rossz passzt, s ezzel minden eldőlt: nyert Szerbia-Montenegró csapata, s ezúttal csak ezüstérmes Magyarország.

Kemény Dénes a lefújás után tömören csak annyit mondott: "Elolvadtunk, mint egy jégkocka."

Kásás Zoltán, a kapitány segítője megjegyezte: "Nagyon sokat hibáztunk, fáradtan, görcsösen játszott a csapat."

a 3. helyért:
Görögország-Horvátország 11-10 (2-1, 3-3, 1-2, 3-3, 0-0, 2-1) - hosszabbítás után

az 5. helyért:
Spanyolország - Románia 8-7 (2-2, 3-1, 2-2, 1-2)

a 7. helyért:
Oroszország - Olaszország 7-6 (3-1, 1-1, 0-2, 3-2)

(MTI)