Vágólapra másolva!
A magyar nőivízilabda-válogatott döntőbe jutott a montreali világbajnokságon, miután nagyszerű játékkal 9-7-re legyőzte a házigazda Kanadát.

elődöntő:
Magyarország - Kanada 9-7 (1-1, 2-1, 5-2, 1-3)
a magyar gólszerzők: Stieber 3, Drávucz 2, Valkay Á. 2, Tomaskovics, Pelle
emberelőnyök: 6/5, illetve 11/4

Stieber Mercedes csapatkapitány arról értekezett a meccs előtt, hogy ő a maga részéről bő másfél évtizedes pályafutása alatt nem sokszor kapott ki a kanadaiaktól. Mi több, nem is emlékszik rá, mikor volt az az egy vereség, ami feldereng emlékeiben.

Végül abban maradt magával, hogy vagy a kilencvenes évek legelején, vagy a vége felé történt meg ez a csúfság vele és a magyar válogatottal. Szavainak lényege persze az volt: semmiképpen sem kívánt alulmaradni az elődöntős csatában, bár hozzáfűzte, azért az nem jó, hogy a kanadaiak hazai közönség előtt játszanak, annak minden előnyével együtt.

Zsúfolt nézőtér előtt, hatalmas zsivajban indult a meccs, amelynek elején két kanadai emberelőnyre egy magyar gól volt a válasz: Valkay Ágnes úszott meg, s biztos kézzel lőtt a hálóba. Egy szerencsés távoli kísérlet révén azonban egyenlítettek a hazaiak (1-1). A második negyedben Valkay második lökete a második magyar találatot is jelentette, majd szoros védekezés ide vagy oda, az ifjú center, Tomaskovics Eszter csak bevette a rivális kapuját (3-1).

Egy újabb kanadai előnynél azonban, a játékrész legutolsó másodpercében (vagy már azon túl?...), tumultuózus jelenetsor végén valahogy Horváth Patrícia hálójába került a labda (3-2). A harmadik hét perc elején átmenetileg elcsendesedett a publikum: Drávucz Rita pattintott pompásan a jobb felső sarokba (4-2).

Aztán váratlan magyar emberelőny, és Stieber kapufás góllal büntetett (5-2). De a következő fór már ismét a vendéglátóké volt, szépítettek is (5-3), hogy a soros létszámfölényes felállásnál Stieber kapitányi bátorságról és kötélidegzetről tévén tanúbizonyságot megint irdatlan nagy gólt lőjön (6-3).

És megvolt a hetedik, majd a nyolcadik is: előbb Pelle Anikó zúdított a jobb, aztán Drávucz a bal alsóba, a kettő közé belefért egy kanadai gól is (8-4). A zárónegyed már nem ronthatta el a magyar örömöt: három hazai találat itt, egy ott - Stieber vízen csúsztatott lövése egyenesen élményszámba ment -, a vége pedig győzelem, Faragó Tamás együttese a világbajnoki címért szállhat vízbe az Egyesült Államok csapata ellen. Nagyszerű diadal, bravó lányok! És még lehet folytatni...

A másik elődöntőben:
Egyesült Államok - Oroszország 10-8

az 5-8. helyért:
Görögország - Németország 9-4 (2-1, 2-1, 3-0, 2-2)
Ausztrália - Olaszország 10-9 (2-3, 4-3, 3-2, 1-1)

a 9. helyért:
Kuba - Hollandia 11-10 (2-1, 1-4, 3-1, 2-2, 1-2, 2-0) - hosszabbítás után

a 11. helyért:
Spanyolország - Új-Zéland 12-3 (4-1, 3-1, 1-1, 4-0)