Vágólapra másolva!
A C csoport rangadóját a magyar férfivízilabda-válogatott nyerte a horvátokkal szemben, így az első hely birtokában egyből a negyeddöntő mezőnyének a tagja lett.

C csoport, 3. forduló:
Magyarország - Horvátország 10-4 (2-1, 3-0, 3-1, 2-2)
a magyar góldobók:
Kiss G. 3, Madaras 2, Biros, Molnár, Fodor, Kiss Cs., Steinmetz 1-1

A csoportgyőzelemhez legalább döntetlenre volt szüksége Kemény Dénes világbajnoki címvédő együttesének, ami azonban nem pusztán azért tűnt a montreali vb eddigi legfogósabb feladatának, mert kevesebb, mint két hete New Yorkban, a Világliga középdöntőjében Horvátország legjobbjai diadalmaskodtak 9-7-re, véget vetve a magyar válogatott egyéves veretlenségi sorozatának, hanem mert a csapatkapitány, Kásás Tamás a magyar idő szerint péntek esti meccs előtt belázasodott.

Kásás végül is vállalta a játékot, s ez jótékonyan hatott a gárdára, mert Biros Péter megúszása nyomán a magyar csapat szerzett vezetést, az egyenlítést követően pedig Molnár Tamás centerezett pompásan (2-1). Ugyanő a második negyed elején hasonló helyzetben a lécre ejtett, Fodor Rajmund szökése azonban már góllal zárult (3-1). Mindehhez az is kellett, hogy a védekezés összeálljon, a kapuban pedig Szécsi Zoltán reteszeljen el minden rést. Egy ilyen hárítás után az ellenakciót a korábban hibázó Madaras Norbert már gólra váltotta, csakúgy, mint egy másik balkezes olimpiai bajnok, Kiss Gergely (5-1).

Kezdett több mint ígéretesen alakulni az összecsapás, különösképpen annak nyomán, hogy a harmadik hét percben Kiss G. büntetőből, majd - a szimmetria jegyében - Madaras villant megint, immár hatgólosra dagasztva a különbséget (7-1). Kiss persze harmadszor is bejelentkezett: irtózatos erővel lőtte ki a bal felső sarkot, végképp eltüntetve még a halovány esélyét is a horvátok felzárkózásának (8-2).

Elmaradván az izgalmak, a befejező játékrész afféle könnyed örömpólóvá lényegült át, mármint a Kemény-csapat részéről, Kásásék nem erőltették különösebben a góllövést, a súlyos vereségbe beletörődő horvátok pedig egyre kevesebb vizet zavartak az amúgy a meccs végén perceken át eső áztatta medencében. Sajátságos zárszónak is beillett a vb-újonc Kiss Csaba húzásos gólja, majd Seinmetz Ádám ejtése. A zárószakaszban a rivális szintén két találatot ért el, de így is fölényes siker lett a vége (10-4).

A győztes magyar válogatott csoportelsősége jutalmaként most hosszabban pihenhet, s legközelebb, már a legjobb négy közé jutásért, magyar idő szerint szerda hajnali negyed 3-kor száll vízbe a spanyol-kubai párharc nyertesével.

A csoport másik meccsén:
Románia - Kanada 10-2

A csoport végeredménye:
1. Magyarország 6 pont
2. Horvátország 4
3. Románia 2
4. Kanada 0

További eredmények:
A csoport:
Oroszország - Spanyolország 8-7
Olaszország - Dél-afrikai Köztársaság 15-4

A csoport végeredménye:
1. Oroszország 6 pont
2. Spanyolország 4
3. Olaszország 2
4. Dél-afrikai Köztársaság 0

B csoport:
Szerbia-Montenegró - Egyesült Államok 8-4
Kuba - Japán 9-8

A csoport végeredménye:
1. Szerbia-Montenegró 6 pont
2. Egyesült Államok 4
3. Kuba 2
4. Japán 0

D csoport:
Németország - Kína 11-6
Görögország - Ausztrália 10-8

A csoport végeredménye:
1. Görögország 6 pont
2. Németország 4
3. Ausztrália 2
4. Kína 0

A csoportok első helyezettjei egyenes ágon kerültek a negyeddöntőbe, a másodikok és harmadikok a folytatásban a nyolc közé jutásért játszanak, míg a negyedikek a 13-16. helyért küzdhetnek.