Vágólapra másolva!
Akadt jócskán meglepetés a női kézilabdázók világbajnoki selejtezőiben, három, előzetesen favoritnak tartott nemzet (Szerbia-Montenegró, Spanyolország, Németország) ugyanis nem tudta kvalifikálni magát a decemberi, szentpétervári világbajnokságra. A július 2-i sorsolást a második kalapból várhatja együttesünk. A férfiaknál nem jutott ki a kontinensviadalra Svédország, Görögország és Csehország sem. Skaliczki László tanítványai a 3. kalapba kerültek besorolásra.

Németország számára már az első, kielcei összecsapás előrevetítette a búcsút, ennek ellenére a gárda az első félidő végére ledolgozta tízgólos hátrányát Lengyelországgal szemben. A 18-8-as előnyt azonban nem sikerült növelni, a találkozót ugyan megnyerte 31-25-re Armin Emrich együttese, a világbajnokságra mégis a lengyelek jutottak ki.

"Oldenburg fantasztikus házigazdának bizonyult, de hiába játszottunk kiválóan az első 30 percben, a továbbjutás megfoghatatlannak bizonyult. Sajnálom, hogy nem lehetünk ott a világbajnokságon, ám a női kézilabda iránti szenvedélyem és elkötelezettségem töretlen, mostantól a következő feladatra koncentrálok" - mondta Emrich, ám ezzel a hazai közvélemény nem igazán lehet elégedett.

A decemberi nőikézilabda-Eb után sokan kritizálták Ekke Hoffmannt, aki nem fogadta el a szövetség szerződéshosszabbítási ajánlatát, s az ötödik hely ellenére távozott a kispadról. Akkor Hoffmann lelépését azzal magyarázták, hogy a csapat potenciálisan a csúcsra ért, az utánpótlásbázis annyira gyenge, hogy szinte az alapoktól kezdve kell újraépítkezni a 2008-as pekingi olimpiára.

Emrich nem lehet büszke arra, hogy a Gräfer, Jurack, Wörz, Krause, Schmidt, Melbeck, Althaus neve által fémjelzett válogatott azzal a lengyel válogatottal szemben esett ki, amely utoljára 1999-ben vett részt világbajnokságon (akkor a 11. helyen zárt).

Nem lesz ott a világbajnokságon Szerbia-Montenegró sem, amely Macedóniával szemben búcsúzott nagy csatában, de a vb-ötödik, olimpiai hatodik, Eb-nyolcadik spanyolok is kiestek - szégyenszemre hazai pályán nem bírták két góllal legyőzni Hollandiát.

Az előző, horvátországi világbajnokság résztvevői közül ezúttal nem kvalifikálta magát Csehország és Tunézia sem, ellenben ott lesz Szentpéterváron Kamerun, illetve Tajvan nemzeti csapata.

Az IHF már elkészítette a kiemelést is, e szerint a magyar válogatott a második kalapból várhatja a július 2-i sorsolást.

A kiemelési sorrend a következő:
1. kalap: Franciaország, Norvégia, Japán, Dánia
2. kalap:Magyarország, Lengyelország, Oroszország, Ukrajna
3. kalap: Románia, Hollandia, Szlovénia, Ausztria
4-6. kalap: Macedónia, Horvátország, Kína, Korea, Tajvan, Angola, Elefántcsontpart, Kamerun, Brazília, Argentína, Uruguay, Ausztrália.

Eredmények
Nnőikézi-vb, selejtező, visszavágók
Szerbia-Montenegró - Macedónia 22-21 (9-9)
továbbjutott:
Macedónia 51-50-es összesítéssel

Románia - Csehország 27-21 (15-7)
tj.:
Románia 64-50-es összesítéssel.

Ukrajna - Fehéroroszország 35-28
tj:
Ukrajna 64-45-ös összesítéssel.

Németország - Lengyelország 31-25 (18-8)
tj.:
Lengyelország 65-61-es összesítéssel.

Szlovénia - Portugália 30-23 (14-10)
tj:
Szlovénia 56-51-es összesítéssel.

Horvátország - Svédország 33-26 (16-11)
tj:
Horvátország 59-56-os összesítéssel.

Spanyolország - Hollandia 30-31 (14-14)
tj.:
Hollandia 55-55-es összesítéssel, idegenben lőtt több góllal.

Ausztria - Azerbajdzsán 38-19 (22-10)
tj:
Ausztria 70-47-es összesítéssel.

[origo]