Vágólapra másolva!
Vízilabdás Unicum-napok lesznek a Margitszigeten a jövő héten, bár ebben semmi unikum nincs, hiszen a névadó szponzor jóvoltából immár tizedik alkalommal mutathatja meg az olimpiai és világbajnoki címvédő magyar férfiválogatott, miért is a pólóvilág legjobbja.

Kemény Dénes szövetségi kapitány csapata, mielőtt a Hajós uszoda nyitott 50-es medencéjébe csobbanna külföldi riválisaival, már e héten megkezdi nemzetközi erőpróba-sorozatát, mivel csütörtöktől szombatig a Világliga selejtezőjében mutatkozik be Spanyolországban.

A portugaletei tornán Kína együttese, majd Kanada válogatottja, végül pedig a vendéglátók nemzeti gárdája várja Kásás Tamásékat, akik az A csoportban küzdenek meg a Világliga-elődöntőbe, majd - itt is címvédő lévén nem is lehet más a feladat - a döntőbe jutásért.

Az ibériai túra után következik a Világliga-selejtező budapesti állomása, június 24. és 26. között, sorrendben Ausztrália, Görögország és Oroszország válogatottjával, illetve a két Világliga-esemény közé ágyazva az Unicum-kupáért küzd meg a Kemény-csapat június 21-én és 22-én. A keddi, szigeti programot két meccs alkotja: délelőtt a kínaiakkal, kora este az oroszokkal csap össze, másnap pedig a kanadaiakkal vív meg a magyar válogatott.

"Nagyon fontos számunkra a júliusi világbajnokság előtt mind a Világliga, mind az Unicum-kupa, utóbbi esetében külön szempont, hogy eddig hét alkalommal nyertünk, s ez a szándékunk az idén is" - mondta a helyszínen tartott keddi sajtótájékoztatón Kemény Dénes. -"Ez a kilenc meccs is azt a célt szolgálja, hogy megtaláljam a lehető legütőképesebb magyar válogatottat, amely a címét meg akarja őrizni a montreali vb-n is."

A jelenlegi keretet 13 fősre kell majd szűkítenie a kapitánynak, akinek e sosem könnyű feladat sikeres elvégzésében sokat segíthet a következő hetek mérkőzéssorozata, a találkozók kínálta, jól hasznosítható tapasztalat. Kemény Dénes, aki egyébként éppen kedden ünnepelte születésnapját, azzal az "ajándékkal" szolgált ötkarikás bajnokainak, hogy jelezte: nagy cserebere nem várható az athéni aranyat kiharcoló gárda összetételét illetően.

"Várhatóan maximum három változás lesz az athéni csapathoz képest" - jelentette ki a szakvezető, aki a sydneyi győzelem után a görög fővárosban együttesével megvédte olimpiai elsőségét, de nyert a 2003-as világbajnokságon is, miközben a Világligában kétszer egymás után szintén diadalmaskodni tudott.

A válogatott júniusi meccsmenetrendje
Világliga-selejtező, Portugalete (Spanyolország)
június 16., csütörtök:
16.30:
Magyarország - Kína

június 17., péntek
16.30:
Magyarország - Kanada

június 18., szombat
12.30:
Magyarország - Spanyolország

Unicum-kupa, Margitsziget
június 21., kedd
11.15:
Magyarország - Kína
18.30: Magyarország - Oroszország

június 22., szerda
18.30:
Magyarország - Kanada

Világliga-selejtező, Margitsziget
június 24., péntek
18.00:
Magyarország - Ausztrália

június 25., szombat
18.00:
Magyarország - Görögország

június 26., vasárnap
14.45:
Magyarország - Oroszország.