Vágólapra másolva!
Tex Winter neve körülbelül azt jelenti a kosárlabdasportban, mint Helenio Herreráé a futballban vagy Rajki Béláé a vízilabdában: alighanem a sportág legnagyobb teoretikusáról, a Chicago Bulls számára hat, a Los Angeles Lakersnek három NBA-bajnoki címet eredményező "triangle offense", a "háromszög-támadás" kitalálójáról van szó. Nos, a 83 éves szakember kedden Budapestre érkezik, s péntektől vasárnapig Székesfehérváron az MKOSZ és a MAKET (Magyar Kosárlabda Edzők Testülete) által szervezett nemzetközi edzőtovábbképzőn tart előadásokat.

Winter egy másik, egykori NBA-edzővel, a valaha a Seattle SuperSonics együttesét dirigáló Bob Kloppenburggal érkezik a továbbképzőre.

Winter 1947-ben diplomázott a híres USC (University of Southern California) egyetemen, majd 1971-ig különböző egyetemi csapatoknál edzősködött. 1971-ben a San Diego Rockets NBA-csapat vezető edzője lett, de hamarosan visszatért az egyetemi kosárlabdához, és a Northwestern University, majd a Long Beach State University együttesénél dolgozott öt-öt évig, folyamatosan finomítva a valamennyi, pályán lévő játékos egyenlő arányú bevonásán alapuló háromszög-támadást (triangle offense).

A varázsszer igazából 1985 után kezdett el hatni, amikor Winter a Chicago Bulls együtteséhez szerződött másodedzőnek. Itt tizennégy évet töltött el, s közben hat bajnoki cím megszerzéséhez járult hozzá a Phil Jackson irányította, s többek között Michael Jordant, Scoittie Pippent, Dennis Rodmant, Horace Grantet, Luc Longley-t, Toni Kukocot, Ron Harpert felvonultató gárdával.

Amikor Jackson 1999-ben a Los Angeles Lakers edzője lett, Winter oda is követte, s további három bajnoki aranygyűrű (2000, 2001. 2002) lett a jutalma. Edzői pályafutását 2004-ben fejezte be, 57 évig (!) edzősködött főiskolai és NBA-csapatoknál, tovább, mint bárki a világon, az összes sportot beleszámítva!

Kloppenburg gyakorlatilag egyidős Winterrel, valaha együtt járt vele a USC-re, s szintén több mint félévszázadot töltött el edzőként. Háromszor dolgozott vezetőedzőként NBA-csapatnál (1982 Cleveland Cavaliers, 1989 Seattle SuperSonics, 1992 Seattle SuperSonics), s egyöntetű a vélemény, hogy ő a földkerekség legjobb védekező-specialistája a kosáredzők között. S. O: S. Pressure Defense néven elhíresült letámadásos védekezési rendszerét világszerte tanítják, most a magyar edzők is megismerkedhetnek vele.

Ch. Gáll András