Vágólapra másolva!
A cseh válogatott nyerte a jégkorong-világbajnokságot, miután a bécsi döntőben 3-0-ra legyőzte az utóbbi két évben aranyérmes kanadai csapatot. A bronzérmet az oroszok szerezték meg, a harmadik helyért a svédeket verték 6-3-ra.

A két csapat utoljára 1996-ban vívott vb-döntőt - szintén a bécsi Stadthalle volt a helyszín -, akkor a csehek az utolsó 19 másodpercben ütött két góllal nyertek 4-2-re. A tétmérkőzéseket illetően tíz cseh és hat kanadai siker, valamint egy döntetlen született eddig.

Kanada megnyerte az utolsó két vb-aranyérmet (továbbá az olimpiát és a Világkupát), míg a rivális 1999 és 2001 között sorrendben háromszor diadalmaskodott.

Jól kezdtek az elszánt csehek, és már az 5. percben megszerezték a vezetést. Jagr szépen adott középre, Rucinsky lövése a kapuvason csattant, és a kipattanót Prospal vágta a hálóba. Később emberelőnybe került a tengerentúli gárda, de csak az oldalhálóig jutott.

Mindkét kapusnak bőven akadt dolga, főleg a kanadai Brodeurnek kellett többször is ziccert fognia. A szünet előtti utolsó percben Hlavac kétszer betalálhatott volna, azonban előbb a hálóőr kapta el pontos lövését, majd a célzással volt probléma.

A folytatásban már sokkal többet veszélyeztetett a címvédő. Gagne gyors lövése halt el, majd Heatley középreadásába Smyth szúrt bele, később pedig maga Heatley került ziccerbe, de luftot ütött. A harmad 9. percében ütöttek először kapura a főleg védekezésre összpontosító csehek. Aztán emberelőnyük alatt már komoly veszélyt is okoztak, Brodeur háromszor is parádézott.

Következhetett a záró felvonás, és egy gyors cseh gól: Rucinsky viharzott el a bal szélen a Jagrtól kapott passzal, és távolról erős, pontos lövéssel mattolta a kanadai kapust. A vb-n először fordult elő, hogy a címvédő kétgólos hátrányba került.

Az európai együttes lendülete megmaradt, Brodeurnek újból dolga akadt. A túloldalon a vb- és NHL-gólkirály Nash veszélyes lövését védte Vokoun, de egy ellentámadásnál eldőlhetett volna az összecsapás, csakhogy Zidlicky kísérletét a kanadai portás lábbal védte. A svéd bíró közben egy-egy kiállítást is kiosztott, és ez a felállás is a cseheknek feküdt jobban, majdnem gólt lőttek.

A hajrában emberelőnybe került a kanadai válogatott, s kapusuk helyett mezőnyjátékost küldtek jégre, de ez a taktika nem vált be, és Vasicek saját harmadából az árván maradt hálóba lőtt. A végén még egy kisebb verekedés tarkította a finálét, de ez nem tudta elrontani a győztes örömét.

A csehek - önálló államként - korábban 1996-ban, 1999-ben, 2000-ben és 2001-ben voltak aranyérmesek. A sikerrel Jagr és Slegr beléptek abba az elittársaságban, amelyben kizárólag olimpiai, világbajnoki aranyéremmel, valamint Stanley-kupa-sikerrel rendelkezők szerepelnek.

Korábban a svéd Thomas Jönsson, Hakan Loob, Mats Näslund, Peter Forsberg, az orosz/szovjet Valerij Kamenszkij, Alekszej Guszarov, Vjacseszlav Fetyiszov, Igor Larionov, Alekszandr Mogilnij, Vlagyimir Malahov, valamint a kanadai Joe Sakic, Brendan Shanahan, Rob Blake és Scott Niedermayer szerezte meg a sportág három nagy címét. Ha a Világkupa, illetve annak jogelődje, a Kanada-kupa is "képbe" kerül, akkor Fetyiszov, Larionov, Sakic és Niedermayer rendelkezik négyfajta trófeával.

A döntőben:
Csehország - Kanada 3-0 (1-0, 0-0, 2-0)
gól:
Prospal (5.), Rucinsky (44.), Vasicek (60.)

a 3. helyért:
Oroszország - Svédország 6-3 (3-2, 3-0, 0-1)
gól:
Afinogenov (2., 4.), Kovaljov (16.), Ovecskin (22.), Jasin (26.), Szemin (29.), illetve Sundin (9.), Zetterberg (20.), H. Sedin (43.)