Vágólapra másolva!
A MiZo-Pécsi VSK fennállása során harmadszor jutott be a nőikosárlabda-Euroliga négyes döntőjébe, miután a két sikerig tartó negyeddöntő utolsó mérkőzésén 70-54-es győzelmet aratott a francia Bourges felett.

Euroliga-negyeddöntő, harmadik mérkőzés:
MiZo-Pécsi VSK - Bourges (francia) 70-54 (20-17, 16-9, 17-11, 17-17)
Pécs, 5000 néző
v: Delestrée (belga), Reatto (olasz)
pontszerzők: Károlyi 16/6, Hlede 15/3, Iványi 13/3, Béres 11, Branzova 8, Fegyverneky 4, Dapo 3, illetve Jekabsone 12/6, Palau 11, Bjedov 10, Dumerc 9/6, Godin 8, Reghaissia 2, Krawczyk 2
továbbjutott: a Pécs, 2-1-gyel

A múlt keddi nyitótalálkozóhoz hasonlóan már jóval a kezdés előtt leírhatatlan hangulat uralkodott a Lauber Dezső Sportcsarnokban, a környéken a rendőrök igyekeztek úrrá lenni a kaotikus közlekedési állapotokon, bent pedig a sorozat végjátékában "megszokott" ötezres tömeg hangolt a kedvencek utolsó hazai Euroliga-fellépésére. A kilenc nappal ezelőttihez képest a lelátó annyiban változott, hogy ezúttal egy személyautónyi francia szurkoló is vállalta a csaknem 1600 km-es utat.

A pécsiek bemutatása során a hangosbemondó alig tudta túlüvölteni a fülsiketetítő dudaszót, majd néhány perc múlva már esélye sem lett volna, amikor az influenzásan játszó Béres találatával 9-4-re vezetett a baranyai gárda. (Igaz, múlt kedden 13-2-vel nyitottak a legutóbb bronzérmes magyarok.) A háromszoros Euroliga-bajnok Bourges-ban főként a "vajkezű" lett Jekabsone és a 198 centijével közelről életveszélyes Bjedov jeleskedett.

A második negyedben csak két percet kellett várni Pierre Vincent időkéréséig, ekkorra egy 5-0-s rohammal megléptek a házigazdák. A második meccsen a PVSK-ból 13 pontjával egyedüliként elfogadható teljesítményt nyújtó Hlede átmentette kiváló dobóformáját, így egy ideg csak a bírók gondoskodtak izgalmakról a meglepően sok támadóhiba befújásával. Iványi három személyivel a kispadra kényszerült, ennek ellenére a nagyszünetben 36-26 volt az állás.

Az első félidő statisztikájából kitűnt, hogy a hazaiak kiválóan dobták a kétpontosokat (73,7 százalék), ugyanakkor 9-ből csak egy triplájuk landolt a gyűrűben. Az ellenfél mutatói messze elmaradtak ettől (33 százalék, 4/1).

Fordulás után Károlyi hármasával már 15 pontra nőtt az előny, míg a franciák sorozatban öt kísérletet is elrontottak. Fegyverneky látványos betörései, Branzova magabiztos középtávolijai, illetve a Godin szándékos szabálytalanságáért megítélt büntetők révén 30 perc elteltével 53-37-et mutatott az eredményjelző.

Az utolsó játékrész a fáradhatatlan Dumerc kosaraival kezdődött, s bár Jekabsone szinte ontotta a triplákat, a rivális nem tudott 10 ponton belülre férkőzni. A hajrában a PVSK a közönség álló ovációja közepette tartotta előnyét, így 2001 és 2004 után harmadszor került be az Euroliga április 22. és 24. között sorra kerülő négyes döntőjébe. A tavaly Pécsett lezajlott végjáték helyszínét a napokban jelöli ki a nemzetközi szövetség.

A pécsi lányok harmadszor, majd negyedszer is kijöttek az öltözőből a tapodtat sem tágító szurkolók követelésére.

Rátgéber László, a MiZo-Pécsi VSK vezetőedzője: "Olyan, mintha még mindig veretlenek lennénk ebben az idényben, ugyanis a szamarai, a zaporozsjei és a bourges-i vereségnek nincs semmi jelentősége. Mentális dolgokban kerekedtünk felül az ellenfélen. Ez furán hangozhat, hiszen jobb csapat vagyunk a Bourges-nál, ám hiába voltunk jobbak a legutóbbi meccsen is, akkor lelki tulajdonságok terén felülmúlt bennünket a francia gárda. Most nem - az is óriási teljesítmény, amikor nem engedjük meg egy nálunk gyengébb ellenfélnek, hogy akarati tényezőkkel fölénk kerekedjen. Azt csak zárójelben jegyzem meg, hogy a Bourges költségvetése éppen a duplája a miénknek. Tartogattunk taktikai finomságokat is a mai összecsapásra, de nem ez volt a lényeg, hanem a játékosok tartása. A Final Fourról annyit: van esélyünk a megnyerésére. Az szinte mindegy, hogy a második vagy a negyedik helyen végez a csapat egy ilyen négyes döntőben. Engem csak a győzelem érdekel, harmadikok már voltunk kétszer, négy éve Messinában és tavaly Pécsett. Zárszóként annyit mondanék: mindent elveszíthet az ember, a pénztárcáját, az autóját, csak egyvalamit nem: a társába vetett hitét. És ez volt a mai sikerünk záloga."

Koraljka Hlede, a mezőny egyik legjobbja: "Mi volt a különbség a mostani és kinti teljesítményünk között? A szív. Most nagy szívvel kosaraztunk."

Iványi Dalma, a mérkőzés legjobbja: "Rettenetesen boldog vagyok, mert nehéz párharcokon vagyunk túl. Úgy érzem, kijöttünk a gödörből, amelybe a kinti találkozón kerültünk. Egy sportoló életében előfordulnak keserves időszakok, ilyenkor kell igazán keménynek lenni."

Pierre Vincent, a Bourges edzője: "Fiatal csapatunk van, amelyet még építeni kell. Az is szép, hogy idáig eljutottunk. A Pécs jobb csapat, ehhez kétség sem férhet."

További eredmények:
Brno (cseh) - Gdynia (lengyel) 62-52
tj.:
a Brno, 2-1-gyel

Vilnius (litván) - Dinamo Moszkva (orosz) 67-60
tj.:
a Vilnius, 2-1-gyel

A Szamara (orosz) már múlt pénteken biztosította a helyét a legjobb négy között, mivel a Valencia (spanyol) elleni párharc második mérkőzését is megnyerte. Az elődöntőben Pécs-Brno és Szamara-Vilnius összecsapásokra kerül sor.

[origo]/(MTI)