Vágólapra másolva!
Három év alatt harmadszor játszhat a Slagelse nőikézilabda-csapatával a Dunaferr, amely a dán szuperegyüttest kapta a Bajnokok Ligája-elődöntőben ellenfélül. Az EHF-kupában a Cornexi-Alcoa és a Ferencváros került szembe egymással, a másik ágon a döntőért a Győri Graboplast ETO a német HC Leipziggel meccsel.

Nem telik el év, hogy ne látogatna Magyarországra a dán Slagelse FH nőikézilabda-csapata. Anja Andersen világhírű tanítványai ráadásul minden esztendőben a Dunaferrel mérkőznek (bár tavaly a Ferencvárossal is vívtak egy oda-visszavágót), s ami jó hír: még soha sem tudtak meccset nyerni hazánkban. Igaz, végül minden párharcból győztesen kerültek ki.

Idén újra Slagelse-Dunaferr párharcra kerül sor, hasonlóan a tavalyi évadhoz ismét a BL-elődöntőben találkozik a két gárda. Két esztendeje az EHF-kupa fináléjában az újvárosiak 27-22-re nyertek otthon, ám a visszavágót 27-20-ra elbukták Ferlingék.

Tavaly ismét otthon kezdett a Dunaferr, a 34-29-es előny azonban nem bizonyult elegendőnek a visszavágóra, amelyet a dánok 32-22-re nyertek, s jutottak be a legrangosabb kupa fináléjába.

"A legrosszabbra készültem, és bejött. A világ legerősebb csapatával találkozunk, és megint otthon kezdünk. Ráadásul a Slagelse tovább erősödött, hiszen Poltorockaja személyében egy orosz klasszist szerződtetett. Ez van, megpróbáljuk, talán harmadszorra sikerül" - mondta csalódottan Kiss Szilárd vezetőedző

Az EHF-kupában nagy meglepetést nem okozott, hogy két magyar csapat került szembe egymással, hiszen az elődöntőben a Cornexi és a Ferencváros mellett a Győri Graboplast ETO is beverekedte magát. Amíg a fehérváriak és a fővárosiak egymás között dönthetnek a finálés helyről, addig a Győrre egy cseppet sem könnyed lipcsei utazás vár.

A HC Leipzig bajnoki szereplése megtévesztő lehet, az alapkörben botladozó csapat ugyanis csak a Bundesliga B csoportjában szerepel, ám mivel azt nyerni fogja, a rájátszásban már csatlakozhat az aranyéremért folytatott harchoz.

A 13-szoros NDK- és 3-szoros német bajnok keretében sok válogatott játékos található, a német nemzeti csapatban is megfordult Nikola Pietzsch, Ingrida Radzeviciute, Milica Danilovic, Nora Reiche és Nina Wörz mellett a szlovák Marcela Vlckova, a holland Evelien van der Koelen, illetve a világ- és Európa-bajnok norvég Else-Marthe Sörlie Lybekk is a csapatot erősíti.

Róth Kálmán, a győriek edzője szerint bármelyik lehetséges ellenfél esetén hasonlóan nehéz lenne kivívni a továbbjutást. "A Lipcsében több rutinos játékos szerepel, és a klub jó anyagi körülményekkel rendelkezik. Legalább ötven százalék az esélyünk a fináléba kerülésre, az mindenesetre mellettünk szól, hogy otthon lesz a visszavágó. A másik két magyar csapatnál az esélyesség terhe nyomott volna, hiszen az NB I-ben előttünk állunk a tabellán."

A magyar együttesek közül utoljára a Fradi mérkőzött meg a németekkel: két évvel ezelőtt a BL csoportmérkőzésein Budapesten 35-27-es, Lipcsében 31-27-es zöld-fehér diadal született.

Szabó Edina, a Cornexi vezetőedzője annak örül, hogy nem a Győr lesz az ellenfél. "A kupamérkőzések előtt, március 30-án bajnokin fogadjuk a Ferencvárost, és ez jó alap arra, hogy felkészüljünk a párharcra. Jó hangulatú, otthon teltházas találkozó lesz" - jegyezte meg a tréner.

Németh András nem tűnt bánatosnak, és egy poénnal nyitott: "Ilyen az európai szövetség. Tudtam, hogy összesorsol két magyar csapatot. Komolyra fordítva a szót: nekünk nem rossz, hogy a Cornexivel kell mérkőznünk a döntőbe jutásért."

Az első mérkőzéseket április 9-én vagy 10-én, míg a visszavágókat egy héttel később rendezik.

az elődöntők párosítása
Bajnokok Ligája
Dunaferr SE - Slagelse FH (dán)
Hypo Niederösterreich (osztrák) - Kometal Szkopje (macedón)

EHF-kupa
HC Leipzig (német) - Győri Graboplast ETO
Cornexi-Alcoa HSB Holding - Ferencváros.

Kupagyőztesek Európa Kupája
Tertnes Bergen (norvég) - Larvik HK (norvég)
1. FC Nürnberg (német) - Podravka Vegeta Koprivnica (horvát)

Challenge-kupa
ZRK Split Kaltenberg Split (horvát) - Bayer Leverkusen (német)
BSV Buxtehude (német) - Cercle Dijon Bourgogne (francia).

[origo]/(MTI)