Vágólapra másolva!
A MiZo-Pécsi VSK női kosárlabda-csapata kedden 18 órakor fogadja a francia Bourges Basket együttesét az Euroliga két nyerésig tartó negyeddöntőjének első mérkőzésén. A baranyaiak az idei sorozatban mindkétszer legyőzték a sorozat háromszoros bajnokát, idegenben hat (57-63), Pécsett húsz (80-60) ponttal. 

A kupamúltat tekintve a lehető legnehezebb ellenfél a Bourges, a valóság azonban némiképp mást mutat: a franciák az átépítés időszakát élik, rengeteg fiatal játékossal töltötték fel keretüket. Pierre Vincent edző ennek ellenére azt ígéri, "utolsó töltényig" harcolni fognak a továbbjutásért. Pénteken a francia bajnokság csúcsrangadóján, az alapszakasz első helyéről döntő, Valenciennes elleni idegenbeli találkozón is ezt tették, de komoly bírói nyomás következtében 67-64-es vereséget szenvedtek. Ezen a találkozón Vincent mester pihentette - természetesen a keddi pécsi csatára - rutinos szerb centerét, a 33 éves, 198 centis Nina Bjedovot.

"Ez is mutatja, hogy a Pécs elleni meccs szerepel a Bourges preferencia-listájának tetején" - vonta le a következtetést Rátgéber László, a magyar bajnok mesteredzője. "Nem számítunk könnyed diadalmenetre, de hát az Euroliga-négyes döntőbe nem vezet kikövezett út. Ha sikerrel járnánk, 2001 és 2004 után harmadszor lehetnénk ott a Final Fourban."

A MiZo-Pécsi VSK játékoskerete - melyben szerencsére már mindenki egészséges - hétfőn délelőtt az ellenfél legutóbbi bajnokijáról készített videót is megtekintette, amit Rózsa Gábor klubigazgató szombaton hozott el repülőgépen a Valenciennes-től nyolcvan kilométerre fekvő Brüsszelből. Azaz semmit sem bíz a véletlenre a pécsi szakvezetés, melynek feje - természetesen Rátgéber - a spanyol válogatott Palaut, a lett Jekabsonét és a francia Godint tartja a legveszélyesebb Bourges-kosarasnak, persze Bjedov mellett.

A pécsiek Bourges-specialistája - akit a legutóbb 24 pontjával és csaknem százszázalékos dobóteljesítményével a játéknap legjobbjának választottak -, Albena Branzova bízik a továbbjutásban, miként a franciáknak legutóbb 17 pontot dobó Károlyi Andrea is. Ugyanakkor Pierre Vincent a www.fibaeurope.com honlapnak adott nyilatkozatában egyértelműen a pécsieket tartja a párharc esélyesének, de még véletlenül sem adja fel eleve az összecsapást.

A másik három párharc:
VBM-SGAU Szamara (orosz) - Ros Casares (spanyol
Gambrinus Brno (cseh) - Lotos Gdynia (lengyel)
Lietuvos Telekomas (litván) - Dinamo Moszkva (orosz)

Ch. Gáll András