Vágólapra másolva!
Hiába vezetett már hat góllal is a spanyol férfikézilabda-válogatott a címvédő ellen, Horvátország 33-31-re megnyerte a C csoport rangadóját a tunéziai világbajnokságon, ezzel nagy lépést tett az éremszerzés felé vezető úton. A D csoportban Szerbia-Montenegró Brazíliát verte 14 góllal, Egyiptom majdnem elszórakozta Katar elleni győzelmét, míg a németek meglepetésre csak döntetlenre voltak képesek a norvégok ellen.

Sfaxban a C csoport elsőségének szempontjából rendkívül fontos összecsapáson lépett pályára a spanyol és a horvát kézilabda-válogatott. A három mérkőzés után hibátlanul álló csapatok közül a győztes nagy lépést tett volna már az elődöntő felé is - igaz, az utolsó körben a horvátokra még egy nehéz, svédek elleni összecsapás vár.

A spanyolok úgy kezdték a meccset, mintha nem is pihentek volna a svédek elleni, szerdai összecsapás óta.. A skandinávok elleni pazar utolsó negyedóra folytatásaként Juan Garcia és Rocas vezérletével 11-5-re húztak el.

Az olimpiai és világbajnok együttes játékosai jószerével sétálgattak a pályán, Sola kapus erejéből védésekre nem, reklamálásra annál inkább futotta. Lino Cervar kapitányt nagyon nem lephette meg a bűnrossz játék, tanítványai az első három meccsen egyaránt elbohóckodták az első 30 percet.

Hogy a hátárny ne legyen behozhatatlan, arról Ivano Balic gondoskodott, a Portland San Antonio világklasszis irányítója összekapta a társaságot, öt góljával a 27. percre 13-13 lett az eredmény, s a félidő is döntetlennel (15-15) zárult.

A második félidőt nagy lendülettel kezdte a világbajnok, egy perc alatt kétszer is megterhelték Hombrados hálóját (17-15), sőt, Kaleb első góljával 19-16-nál már háromra nőtt a különbség. A hetesek kihagyásában jeleskedő csapatok 20-20-nál ismét keresztezték egymás útját, ám Dzomba hetesből, majd első akciógóljával ismét visszaállt a korábbi különbség (23-20).

Ettől kezdve már csak futott az eredmény után a spanyol együttes, amelyben Barrufet kapus hiába védett jól, ezt a helyzeti előnyt nem tudta igazán kihasználni Juan Carlos Pastor együttese. A vége 33-31 lett a horvátok javára, ezzel a címvédő magabiztosan vezeti csoportját.

A másik mérkőzésen Svédország a papírformának megfelelően 32-18-ra győzött Japán ellen, noha akadt elég gondja a skandináv együttesnek. A spanyoloktól elszenvedett hétgólos vereség után az egyik legrutinosabb játékos, Ljubomir Vranjes is kidőlt a sorból, a hírek szerint izomszakadást szenvedett, így az ázsiaiak ellen már nem is volt ott a csapatban.

Gond persze ezen a meccsen nem akadt, 2-2 után Pettersson vezérletével 8-2-es előnyre tett szert a háromkoronás csapat, a hatgólos előny a félidő végiéig is kitartott (13-7).

A második játékrészt szépen felosztotta egymás között a két csapat: a svédek Källmann triplájának köszönhetően 4-0-s szériával nyitottak, erre jött egy 3-0-s japán válasz. A félidő közepén az északiak 24-12-re léptek meg, s végül fölényes, 32-18-as sikert arattak.

A D csoportban Szerbia-Montenegró - egy nehézkes első félidő után - könnyedén lépett túl Brazílián (33-19), míg a legjobb afrikai együttesként számon tartott Egyiptom majdnem elszórakozta a Katar elleni meccset. A Fáraók félidőben már 17-10-re is vezettek, a 49. percre azonban a három Al Saad vezetésével 24-24-re módosult az állás.

Ekkor Egyiptom világklasszisa, Husszein Zaki megvillant, az 5-1-es sorozat minden gólját ő szerezte, s bár az utolsó négy percben még faragott kicsit az ázsiai gárda, az egyiptomi sikert már nem tudta megakadályozni (31-29).