Vágólapra másolva!
A világ sportsajtójának színe-java megemlékezett csütörtökön Kulcsár Anitáról, a magyar nőikézilabda-válogatott és a Dunaferr 28 éves korában, autóbaleset következtében elhunyt kiváló játékosáról. A világklasszis beállóst Győrben helyezik végső nyugalomra.

Csapattársak és szurkolók együtt búcsúztak a tragikus körülmények között elhunyt világklasszis beállóstól szerdán kora este Dunaújvárosban. A város sportolói - köztük a jégkorongcsapat tagjai - némán, gyertyagyújtással emlékeztek a helyi sportcsarnoknál a 28 éves korában eltávozott sportolóra. A létesítmény előtti teret gyertyák, koszorúk és virágok töltik be.

A magyar klubok és a nemzetközi szövetségek a maguk módján - internetes fórumokon és táviratban - rótták le tiszteletüket. Az európai sajtót sem hagyta hidegen az eset, a kézilabda-hagyományairól ismert norvég és dán újságok mellett a spanyol Marca, de még az iráni Teheran Times is beszámolt a tragédiáról.

Forrás: MTI

"Borzasztó tragédia történt. Ilyenkor az ember egész más szemszögben látja a világot" - nyilatkozta Gro Hammerseng, az Ikast norvég Európa-bajnok játékosa, aki két hete még a pályán találkozott a magyar sportolóval. A szerb-montenegrói újságokban ugyancsak megjelent az információ, mivel a Dunaferr hét végi, podgoricai Bajnokok Ligája-mérkőzését el kellett halasztani februárra.

A Román és a Szlovén Kézilabda Szövetség is megdöbbenéssel értesült Kulcsár Anita világklasszis beállós szerdai haláláról. Draganescu Remus, a román szövetség technikai igazgatója, valamint Leopold Kalin, a szlovén szövetség főtitkára csütörtökön részvéttáviratot küldött a magyar szövetségbe. "Kulcsár Anita eltávozásával a nemzetközi kézilabda egy nagy játékost veszített" - többek között ez áll a románok levelében. "Nagyon szomorúak vagyunk Kulcsár Anita tragédiája miatt. Osztozunk a gyászban. Halálával az egész kézilabda-társadalom veszített. Örökké megőrizzük a sportág iránti alázatosságáról, elhivatottságáról ismert világklasszis játékos emlékét" - írta a szlovén szövetség.

A hét végi kézilabda-mérkőzések is az emlékezés jegyében zajlanak majd, a pénteki, Ferencváros-Győri Graboplast ETO rangadón a két csapat szurkolótábora közösen emlékezik meg Kulcsár Anitáról. A drukkerek jelezték, hogy a meccs előtt közös gyertyagyújtással tisztelegnek a világ legjobb beállósának emléke előtt. A tervek szerint a találkozó első félideje csendben, kiabálás nélkül zajlik majd, a meccset követő szurkolói mérkőzésen pedig mindkét csapat gyászkarszalaggal lép pályára.

Csütörtökön eldőlt, hogy Győrben helyezik végső nyugalomra Kulcsár Anitát. A temetés időpontja pénteken válik véglegessé. A játékos utolsó csapata, a Dunaferr - az e hétről törölt két mérkőzése után - szeretné még elhalasztani a jövő szerdára kiírt, Spartacus elleni idegenbeli bajnoki találkozóját, s erről már tárgyalt is a pályaválasztóval, amely támogatta a kezdeményezést. A dunaújvárosi alakulat aztán jövő szombaton már pályára lép a valenciai Bajnokok Ligája-összecsapáson. A most szombatról elhalasztott, Buducnost Podgorica elleni BL-mérkőzésre február 6-án, 18 órától kerül sor.

[origo]/(MTI)