Vágólapra másolva!
Illusztris vendége lesz a február 11. és 13. között a budapesti Papp László Arénában rendezendő magyar-kanadai-szlovák-német jégkorongtornának: a sportág egyik halhatatlan alakja, a Hírességek Csarnokába beválasztott, szakvezetőként ötszörös Stanley-kupa-győztes Glen Sather látogat el a Pannon GSM-kupára.

A 61 éves kanadai szakember jelenleg az észak-amerikai profiligában (NHL) szereplő New York Rangers elnök-vezérigazgatója, és feleségével érkezik majd a rangos eseményre. Sather maga is játszott az NHL-ben, a Boston Bruins, a Pittsburgh Penguins, a New York Rangers, a St. Louis Blues, a Montreal Canadiens és a Minnesota North Stars alkalmazottja volt 1966 és 1977 között, szélsőként 658 mérkőzésen 80 gólt szerzett és 113 gólpasszt adott, emellett 724 perc kiállítást kapott.

Ezt követően edzőnek állt, majd az Edmonton Oilers irányítását bízták rá, ahol később elnökként és szakmai igazgatóként is dolgozott. Vele a kanadai gárda 1984-ben, 1985-ben, 1987-ben, 1988-ban és 1990-ben Stanley-kupát nyert. Ebben az időszakban olyan világsztárok szerepeltek a csapatban, mint a legendás Wayne Gretzky, Mark Messier, Jari Kurri vagy Esa Tikkanen.

2000-ben elhagyta az Oilerst, és a New York Rangers elnök-vezérigazgatója lett, majd rövid időre a vezetőedzői teendőket is ellátta az utóbbi években csúfosan szereplő klubnál.

A kanadai válogatottat az 1994-es világbajnokságon és az 1996-os Világkupában irányította, előbbin arany-, utóbbiban pedig ezüstérmes lett a juharleveles csapat.

A Pannon GSM-kupa iránt nemcsak Magyarországon, hanem a tengerentúlon is nagy az érdeklődés, hiszen várhatóan több tucat NHL-es sztár lép pályára. A kanadai televízió valószínűleg élőben sugározza az összecsapásokat.

Kovács Zoltán, a magyar szövetség főtitkára elmondta, hogy bár még négy hét van a rajtig, máris 5500 jegyet vásároltak, s az összesen hat mérkőzésre szóló bérletekből dupla annyi fogyott, mint a csak a magyar találkozókra szólókból.