Vágólapra másolva!
Daniel Stephan és Markus Baur hiányzása miatt fontos szerepet szán a tunéziai világbajnokságon Oleg Velikijnek, a TuSEM Essen kézilabdázójának a német férfi válogatott szakvezetője, Heiner Brand. Az ukrán származású játékos azonban debütálása előtt pár nappal döbbenetes bejelentést tett: több mint egy éve tud arról, hogy bőrrákban szenved.

Megdöbbentette a német közvéleményt Oleg Velikij csütörtöki nyilatkozata: a TuSEM Essen ukrán származású, ám német állampolgárságú kézilabdázója bejelentette, hogy 16 hónapja tudomása van arról, hogy bőrrákban szenved.

A bőr rákos elváltozásai közül a melanóma a legagresszívebb és legveszélyesebb, így Velikij folyamatos kezelésre szorul. Ennek ellenére elfogadta Heiner Brand szövetségi kapitány meghívását, s szeretne ott lenni a január végén kezdődő tunéziai világbajnokságon.

A betegséget 2003. szeptember 7-én diagnosztizálták a 27 éves irányítónál, egy hónappal később a bochumi dermatológiai klinikán Altmeyer professzor révén megkezdődött a gyógyítás. "Akkoriban azt hittem, örökre véget ér számomra a kézilabda" - nyilatkozta a 2000-es Európa-bajnokság gólkirálya.

"Megtanultam, hogy nem szabad feladni, s harcolnom kell. Történtek már csodák, számomra Lance Armstrong a példakép, aki legyőzte a súlyos betegséget, majd a világ egyik legjobb sportolója lett" - mondta Velikij, aki számára a sport, a csapat és a család (felesége, Katja és kisfia, Nikita) ad erőt.

A kezelés 2005 júniusában ér véget, Velikij reméli, hogy addigra teljesen meggyógyul. De közben még nagy feladat vár rá, egy világbajnokság. A játékos 2004 áprilisában kapta meg a német állampolgárságot, szombaton Konstanzban, majd másnap Winterthurban Svájc ellen végre magára öltheti a német válogatott mezét.