Vágólapra másolva!
Csütörtöktől január 23-ig összesen hat Európa-bajnoki selejtezőt vív az olimpiai negyedik helyezés után alaposan átalakított, megfiatalított magyar férfikézilabda-válogatott. Az első ellenfél Dabason Fehéroroszország lesz.

A legutóbbi, szlovéniai Eb-n nem jutott az első öt közé a magyar férfikézilabda-válogatott, s mivel a világbajnoki pótselejtezőt sem vívta meg sikerrel (így nem lehet ott a hónap végén rajtoló tunéziai vébén), a lehető legrosszabb pozícióból vághat neki a 2006-os Eb-selejtezőnek.

A svájci kontinensviadal selejtezőit január 5-23-a között hat csoportban vívják meg, a magyar együttes az A jelűbe kapott besorolást Fehéroroszország, Olaszország és Ciprus válogatottjával. Az oda-visszavágókat követően az első két gárda jut tovább, a 12 csapat a pótselejtezők során kiegészül a vb-résztvevő cseh, spanyol, francia, görög, izlandi, norvég, szerb-montenegrói és svéd gárdával, s 10 playoff-párosításban dönt a továbbjutásról.

De ne szaladjunk ennyire előre, a magyar gárda előtt ugyanis még hat könnyebb-nehezebb meccs áll. A legnehezebb ellenfél talán éppen az a fehérorosz együttes lesz, amely ellen csütörtökön Dabason, vasárnap pedig Minszkben kell helytállni.

Skaliczki László szövetségi kapitány helyzetét nehezíti, hogy Szathmári János és Mezei Richárd jelezte, valószínűleg befejezik pályafutásukat a nemzeti együttesben, Pásztor István és Díaz Ivo egyelőre pihen, míg Pérez Carlos sérült.

Sokáig úgy tűnt, a Pick-Szeged nem engedi el a válogatottba Ilyés Ferencet és Laluska Balázst, szerencsére a Tisza-partiak végül áldásukat adták átlövőik szereplésére. A keretben mindössze két légiós, Fazekas Nándor (Nettelstedt) és Nagy László (Barcelona) kapott helyett.

Ami a fehéroroszokat illeti, Szpartak Mironovics szövetségi kapitány a párharc előtt a hazai sajtónak elmondta, a magyarok a csoport legnagyobb favoritjai. "Ellenfelünk kétszer olyan jó morálisan, taktikailag és fizikailag" - jelentette ki a 67 éves szakember.

Az együttesben összesen hat légiós található, Ivan Brovko és Szergej Gorbok Ukrajnában (ZTR) játszik, Vitalij Tyitov a lengyel Wisla Plockot, Alekszej Uszik a svájci St. Gallent erősíti, míg Andrej Kurcsev (Pfullingen) és Andrej Szinyak (Hamburg) Németországban szerepel. Információink szerint azonban utóbbi két játékos nem lép pályára az idevágón, csak Minszkben áll majd a csapat rendelkezésére.

a magyar keret
kapusok: Fazekas Nándor (TuS Nettelstedt), Tatai Péter (Győri Tento ETO KC), Szente Gábor (Pick Szeged)
mezőnyjátékosok: Császár Gábor, Sándor Ákos (mindkettő Dunaferr), Buday Dániel, Iváncsik Gergő (mindkettő Fotex KC Veszprém), Józsa Máté, Frey Tamás, Frey János, Harsányi Gergely (mind Pestszentlőrinc-Elektromos-Rév-Airport), Ilyés Ferenc, Laluska Balázs (mindkettő Pick Szeged), Törő Szabolcs, Katzirz Dávid (mindkettő Tatabánya-Carbonex), Nagy László (Barcelona), Herbert Gábor (Győri Tento ETO KC), Tombor Csaba (Nyíregyháza AB-Vill KC).

a fehérorosz keret
kapusok: Alekszej Zsuk (SZKA Minszk), Nyikolaj Zenko, Andrej Krajnov, Igor Szokolovszkij (mind BGK Meskova)
mezőnyjátékosok: Vlagyimir Klimovec, Makszim Nekajcsik, Vlagyimir Galusko, Dmitrij Margun, Mihail Uszajov, Vlagyimir Guszev (mind BGK Meskova), Makszim Karsakevics, Anton Tyerenko, Vagyim Liszica (mind Victoria Minszk), Gyennisz Rutenko, Jurij Gromiko (mindkettő Arkatron Minszk), Alekszej Vasziljev, Vaszilij Osztrovszkij (mindkettő SZKA Minszk), Ivan Brovko, Szergej Gorbok (mindkettő ZTR), Andrej Kurcsev (Pfullingen), Andrej Szinyak (Hamburg), Vitalij Tyitov (Wisla Plock), Alekszej Uszik (Otmar St. Gallen)

az Eb-selejtezők magyar programja
január 6.
Magyarország - Fehéroroszország, Dabas 18.00

január 9.
Fehéroroszország - Magyarország, Minszk, 15.00

január 12.
Ciprus - Magyarország, Nicosia, 18.00

január 15.
Magyarország - Ciprus, Dabas, 17.00

január 20.
Olaszország - Magyarország, San Vito al Tagliamento, 20.30

január 23.
Magyarország - Olaszország, Balatonfüred, 17.00

Pincési László