Vágólapra másolva!
Amennyiben csütörtök este a magyar nőikézilabda-válogatott legyőzi Dániát a debreceni középdöntő-csoport sorsdöntő mérkőzésén, előfordulhat, hogy az olimpiai bajnok még négy közé sem kerül az Európa-bajnokságon. Kiss Szilárd tanítványai számára jelenleg a győzelem lenne a fontos, mivel ezzel a mieink elkerülnék a másik ág toronymagasan legjobb csapatát, Norvégiát.

Pincési László helyszíni jelentése

"Tóth úr, kérjük a zenét!" - harsogott a Főnix-csarnok csütörtök délelőtt tíz óra után pár perccel. A magyar nőikézilabda-válogatott edzése a szokásos remek hangulatban kezdődött, s mivel a Nagy Ivett által elővarázsolt kis magnó nem érte el a kellő hanghatást, Pádár Ildikó jó edzőhöz méltóan gondoskodott arról, hogy a többezer wattos hangszórókból hangozzanak fel az ismert dallamok.

California dreams - bömbölt a zene, mintegy rímelve a magyar valóságra, a debreceni álomra. A tréning megkezdése előtt Kiss Szilárd szövetségi kapitány a kezdőkörbe vezényelte a lányokat, akik ülve hallgatták végig a mondandóját.

A szakvezető felhívta a figyelmet arra, hogy a mostani jó hangulat és forma nem szabad, hogy csorbát szenvedjen, s igenis fontos a dánok elleni esti összecsapás. Még akkor is, ha a továbbjutás már nincs veszélyben. Viszont a csoportelsőség megszerzése azért is fontos lenne, mert így nem Norvégia lenne az elődöntőbeli ellenfél.

De akkor vajon melyik gárda kerülhet utunkba? A győri középdöntő-csoport egészen kaotikus, a nyolcpontos skandináv együttest ugyanis négy négypontos csapat követi, Szerbia-Montenegró pedig már biztosan utolsó helyen végez. Az utolsó körben spanyol-orosz, norvég-szlovén és ukrán-szerb meccsekre kerül sor.

Szlovénia csak abban az esetben juthat tovább, ha a második helyért folytatott csatában Oroszországgal áll azonos pontszámmal, itt az egymás elleni eredményben jobb Robert Begus csapata. Amennyiben Ukrajna, Spanyolország és Szlovénia lesz hatpontos, úgy az ukránok az elődöntősek, ha Oroszország, Szlovénia és Ukrajna kerül holtversenybe, az oroszok örülhetnek. Spanyolország csak abban az esetben elődöntős, ha legyőzi az oroszokat, az ukránok és a szlovénok viszont veszítenek.

A matematikaórát itt meg is szakítanánk, hiszen a döntetlen kalkulációkkal még több variációt lehetne találni. Ami biztos, s ezt Kiss Szilárd is kiemelte a lányoknak: "Bárkit is kapunk a másik ágról, nagyon nehéz ellenfél lesz."

A magyar csoportban már csak Dánia és Románia érhet oda az elődöntőbe, utóbbi abban az esetben, ha az olimpiai bajnok kikap tőlünk, a németek nem nyernek a franciák ellen, Románia viszont legyűri Ausztriát.

Az újságírók egyébként főleg Szűcs Gabriella miatt ostromolják a kapitányt, a Debrecen csinos átlövője eddig még egyszer sem került nevezésre, ám előfordulhat, hazai közönség előtt megkapja Dánia ellen a lehetőséget. Ezt a szerdai sajtótájékoztatón még nem árulta el a szakvezető, mint ahogy arra a román újságírói kérdésre is nemmel felelt, miszerint elégedett lenne-e egy ponttal a dánok ellen.