Vágólapra másolva!
Kedden két helyszínen folyatódik a magyarországi nőikézilabda Európa-bajnokság, amelynek debreceni csoportjában a hazai válogatott 17.45-kor lép pályára Németország legjobbjai ellen. A csapatban mindenki egészséges, a szakvezetés nem változtatott a 16-os kereten, míg a németek az elődöntőről álmodnak, anélkül, hogy komolyan gondolnák, képesek legyőzni Kiss Szilárd tanítványait.

Pincési László helyszíni tudósítása

A Kisalföldről a Nagyalföldre tette át székhelyét hétfőn a magyar nőikézilabda-válogatott, amely videózással töltötte a Győr és Debrecen közötti 350 km-es utat. Persze, nem a szombati mozizás folyatódott, ezúttal a dán-német csoportmérkőzés felvétele volt a terítéken.

Az együttesben nincs sérült, így Kiss Szilárd szövetségi kapitány nem látott okot arra, hogy kihasználja a versenykiírásban biztosított kettős cserelehetőség valamelyikét. Ugyanaz a 16 játékos készül tehát a keddi, Németország elleni meccsre, mint akik Győrött is szerepeltek.

A hírek szerint egyelőre még nem keltek el a jegyek a találkozóra, az Európa-bajnokság hivatalos honlapján található aktuális jegytükör kedd reggeli állás szerint a bő 6000 férőhelyből még 1700 várt gazdára.

S hogy mit várnak a németek, arról a Sport1.de oldalon Andreas Thiel jegyzetéből lehet következtetni. Thiel neve jól cseng a kézilabdában, a jelenleg 44 éves egykori kapus játékosként közel 500 Bundesliga-mérkőzést vívott a Gummersbach (1979-1991), a Bayer Dormagen (1991-2000) és a Flensburg-Handewitt (2001) színeiben, a válogatottban 256 mérkőzésen szerepelt, s részt vett az 1984-es, az 1992-es és az 1996-os olimpián is.

A szakember szerint a csapat teljesítette célját, hiszen két ponttal jutott be a középdöntőbe. "Két újabb győzelem a középdöntőben már elődöntőt is érhetne, de bevallom, inkább ennél gyengébb szereplés a papírforma. A magyarok ellen nem számolok győzelemmel, a házigazda elleni találkozóból tanulni kell inkább. Ausztria viszont verhető, két egyenlő erősségű csapat találkozójából - ha komolyan gondolkodunk egy jó szereplésben - győztesen kell kikerülni. Ugyanez vonatkozik a franciák elleni összecsapásra is."

Thiel azt mondja, biztató jeleket lát, főleg abban, hogy végre a kispad is erős a németeknél, a románok ellen Marion Erfmann, a svédek ellen pedig Clara Woltering, illetve Nina Wörz tudott lendíteni a csapat szekerén.

A magyarok elleni összecsapásról hasonlóképpen gondolkodik Dago Leukefeld is, aki klubedzősködés mellett a korosztályos válogatottaknál is dolgozott, sőt, négy éve, a romániai Európa-bajnokságon ő vezette a felnőtt csapatot is. "Kedden egy jó lecke várhat ránk a magyarok ellen, úgy érzem, itt nem az eredmény lesz a legfontosabb, bár szerencsére a kézilabdában is bármi megtörténhet. A győzelem viszont maga lenne az álom."

A két csapat a német egyesítés óta eddig 15 alkalommal mérkőzött meg egymással, 12 magyar siker és egy döntetlen mellett mindössze kétszer tudtak győzni a germánok.