Vágólapra másolva!
Utolsó csoportmérkőzésén a világbajnoki címvédő Franciaország ellen lép pályára a magyar nőikézilabda-válogatott, amely minden bizonnyal első helyezettként hagyja el Győr városát, s négy ponttal kezdi meg kedden a debreceni középdöntőket. A mieink mozizással hangoltak az összecsapásra, az ellenfél vurstliban és étteremben múlatta idejét a szünnapon.

Pincési László helyszíni tudósítása

Könnyed szombati nap után vasárnap már a csoport zárómérkőzésére készülhetett a nőikézilabda-Eb négy csoportjának 16 csapata, köztük a magyar együttes is. A szombati pihenőt a győri D csoport minden válogatottja próbálta maximális módon kihasználni, nekünk pedig volt olyan szerencsénk, hogy mindezt kihasználva betekintés nyerjünk a csapatokat körülölelő világba.

Soros ellenfelünkről, Franciaországról azt tudtuk, hogy délre, ebédre hivatalos a belváros egyik patinás éttermébe, ám ezt megelőzendő a sétálóutcán is összefutottunk a csapattal. Nem lehet azt mondani, hogy nem volt feltűnő jelenség a csapat, az emberek bámulták őket, őket viszont ez kevésbé, a vurstli annál jobban izgatta.

A Széchenyi tér bazári forgatagába elvegyülve ki-ki szenvedélyének hódolhatott, volt, aki ruhaválogatással töltötte idejét, vagy a jégszobrászokat bámulta, sőt ketten még a körhinta lovaira is felültek.

A John Bull Pubban aztán összetalálkoztunk Szabó Edinával, a Cornexi edzőjével, aki itt tartózkodásuk során próbált segíteni a franciáknak.

"Úgy gondolom, ha hazánkban ilyen rangos esemény zajlik, akkor egy edzőnek illik azon ott lennie. Én edzéseket tartok Fehérváron, s amikor csak tudok, eljövök Győrbe, hogy lássam az Eb mérkőzéseit. Éveket dolgoztam a francia együttes mellett, mindenkit jól ismerek, ők a barátaim. Az ebédet is én szerveztem meg nekik, a lányok bélszínt és borjút ettek. A csapatnál minden világversenyen divat, hogy a feszültséget levezetendő egy ilyen szünnapot alaposan kihasználnak, ebédre például meghívják az őket elkísérő újságírókat, szurkolókat is."

- Mi a véleménye az Európa-bajnokság eddigi mérkőzéseiről, a francia, illetve a magyar csapat játékáról?
- Nem szívesen mondanék véleményt a franciákról. Fiatal a csapat, a világbajnokok közül, akik itt maradtak, beálltak a sorba, tudomásul vették, ez már egy más garnitúra, most ezzel kell sikereket elérni. Az biztos, hogy feszülten várják a magyarok elleni csatát, kérdezgetik is, mire számíthatnak majd ellenünk. A magyar válogatott nagyon jó csapat, kiváló kapusokkal és mezőnyjátékosokkal, minden adott egy kiváló Európa-bajnoki szerepléshez.

- A Cornexi edzőjeként valamennyire érintett abban, hogy két játékosa, Siti Beáta és Sugár Tímea ugyan ott volt a felkészülés során, végül azonban mégsem került be a szűk keretbe. Milyen állapotban kapta vissza őket?
- Úgy érzem, mindenkinek a magányügye, hogy elvállalja-e a válogatottságot vagy sem. Két játékosom ott volt a felkészülésen, mindent elkövetett, de tudomásul kell venni, a döntést mindig az edző hozza meg. Nekem az volt a feladatom, hogy időt adjak mindkettejüknek, hogy feldolgozzák a történteket, s lelkileg felrázzam őket. A Cornexi edzőjeként addig is szorítok Balogh Beáért, aki a fehéroroszok ellen remekül játszott.

Forrás: [origo]

Ami a magyar együttest illeti: a lányok valóban a mozit választották szombat esti kikapcsolódásként, Pádár Ildikó vezetésével a Győr Plazában válogathattak a filmek közül. A csapat többsége a "Bridget Jones naplója" második részére ült be, de akadt olyan, is, akit a "Totál szívás" cím izgatott fel teljesen - persze nem az Eb végkimenetelére gondolva.

Ami feltűnő volt, az emberek hozzá nem értés, vagy egyszerű visszahúzódás miatt alig vették észre az ezúttal nem nemzeti színű melegítőben érkező csapatot, így a "plazázás" viszonylagos nyugalomban telt a lányok számára.

Vasárnap tehát befejeződik a csoportkör, négy csapat számára véget ér az Európa-bajnokság, a többiek viszont egy pihenőnapot követően folytatják a középdöntőben. Csak a mi águnkra koncentrálva a papírforma azt mondatja, hogy Magyarország csoportelsőként, négy ponttal jut tovább, Ausztria - ha legyőzi Fehéroroszországot - kettő, Franciaország nulla ponttal folytathatja.

A békéscsabai C csoportban azonban még nagy a harc, ott dán-román, illetve német-svéd meccsekre kerül sor. A kiegyenlített négyesben kétféle hármas holtverseny is elképzelhető: amennyiben Románia és Németország győz, három négypontos együttes osztozik az első helyeken (ilyenkor sorrendben az egymás elleni eredmény, a gólkülönbség, a több lőtt gól számít).

De ugyanez történhet akkor is, ha Dánia és Svédország nyer, ebben az esetben az olimpiai bajnok csoportelső, míg a 2-4. helyért a maradék három, egyaránt kétpontos együttes számolgathat.