Vágólapra másolva!
Két győztes mérkőzés után a Franciaország elleni csoportmérkőzésre szabad nappal készülhetett a magyar nőikézilabda-válogatott. Kiss Szilárd tanítványai moziban voltak, míg az ellenfél "lazításként" bélszínt ebédelt az egyik elegáns étteremben. Az A és a B csoportban folytatódtak a küzdelmek, melyek során a norvég és a szlovén együttes újabb győzelmével biztosította helyét a középdöntőben.

Pincési László helyszíni tudósítása

Két játéknap után szombaton C és a D csoport nyolc csapata kapott kisebb pihenőt a magyarországi nőikézilabda-Eb-n, ennek megfelelően a magyar válogatott is rákészülhet az utolsó, Franciaország elleni összecsapásra.

A lányok szabad programjában egy edzés mellett videózás, majd mozi szerepelt, Sáriné Kocsis Erzsébet, a csapat technikai vezetője már pénteken intézte a jegyeket a Bridget Jones naplója című film második részére.

A francia együttes sem tétlenkedett, persze szombati programjukról a legjobb, ha az ember véletlenszerűen szerez tudomást. Erre megfelelő lehet például egy pénteki ebéd a John Bull Pubban, ahol a pincér magától értetődő természetességgel kérdezte meg, milyen sportesemény lehet a városban - no, ennyit az információáramlásról.

Aztán miután elárultuk neki, itt bizony a nőikézilabda Európa-bajnokság zajlik, máris érkezett a válasz: akkor ezért jön a francia delegáció! Nos, az Olivier Krumbholz vezette világbajnok gárda negyven főre foglaltatott asztalt az elegáns angol étteremben, ahol a menü bélszín lesz - legalábbis az előzetes rendelés szerint.

Visszatérve a kontinensviadalhoz: pénteken, Békéscsabán sajtótájékoztatóra került sor, amelyen Jean Brihault, az EHF alelnöke közönségsikernek nevezte az Európa-bajnokság első két napját. "Magyarországnak komoly hagyományai vannak a kézilabdában, és ez meg is látszik az érdeklődésen mind a sajtó, mind a szurkolók részéről" - mondta a sportvezető.

Sinka László, a szervezőbizottság elnöke az eddig tett erőfeszítéseket dicsérte, és azt, hogy felmerülő problémákat mindig a lehető leggyorsabban próbálják megoldani a szervezők. "Eddig valamennyi férfi és női Európa-bajnokságon ott voltam, egyedülálló, hogy a mi sportcsarnokaink milyen szépek, elegánsak, és már karácsonyi hangulatot árasztanak" - mesélte örömmel.

Persze, lehet a keleti végeken minden mintaszerűen zajlik, azért a magyar újságírók láthatták, Győrben akadnak problémák, igaz, a második napon már jóval zökkenőmentesebben zajlott minden, mint csütörtökön.

Az A és B csoportban már letöltötték megérdemelt pihenéseiket a csapatok, ezúttal Debrecenben és Zalaegerszegen voltak mérkőzések, s mindkét helyszínen a győztesek, illetve a vesztesek mérkőztek egymással.

Előbbi csoportban Norvégia ellenfele a csehek elleni kisebb csodát tevő, s hatgólos félidei hátrányról győzni tudó Spanyolország volt. A találkozót nagy csatában az északiak nyerték, s ezzel bejutottak a középdöntőbe. Az olimpiai bronzérmes Ukrajnának a csehek ellen sikerült javítania.

Zalaegerszegen biztonságtechnikai szempontból is kiemelt jelentőségűek a mérkőzések, állítólag a szerb-horvát meccsen már történt zászlóégetés is. Az orosz válogatott végig irányítva a mérkőzést négy góllal jobbnak bizonyult a horvát együttesnél, a szlovének pedig Szerbia-Montenegrót is legyőzve csatlakoztak a második szakasz biztos résztvevőihez, a hazai, a dán és a norvég együtteshez.